Rondwandeling ommetje – Twello

Dit “ommetje” heeft met 8,5 km bepaald een stevige lengte, hoewel ervaren wandelaars er waarschijnlijk niet de minste moeite mee zullen hebben. Vanaf station Twello wandel je naar de noordzijde waar landgoederen en een afwisselend landschap met weilanden en bosstroken op je ligt te wachten. Naast paden door weilanden wandel je ook wel over asfaltwegen en en je toevallig allergisch voor vliegtuiggeluiden dan is in verband met het nabije vliegveld Teuge deze wandeling minder geschikt. Kom je eenmaal terug in Twello, dan is een bezoekje aan de Sint Martinuskerk een aanrader en al snel kun je, als je wilt het bescheiden centrum van Twello nog even aandoen.

Locatie/bereikbaarheid

Dit ommetje start bij het treinstation van Twello en is daarmee met het OV prima bereikbaar. De auto kan er overigens ook worden geparkeerd en je kunt natuurlijk ook op een ander deel van de route starten.

Geschikt voor

De route heeft een lengte van 8,5 km en is daarmee eigenlijk net wat meer dan een ommetje. Voor veel wandelaars goed te doen, immers op Nederlands en dus uiterst vlak terrein, maar toch. Inkorten van de route is wat lastig en levert niet veel op behalve dat je kans loopt juist een leuk stukje te missen. Wil je nog veel meer wandelen, dan moet je een andere route in dit gebied opzoeken. Keuze genoeg, maar in deze route zitten standaard geen mogelijkheden tot verlenging.

Oordeel

De wandeling kent een mooie variatie in het buitengebied ten noorden van Twello met landgoederen, bos en agrarisch gebied dat veel weg heeft van het Twentse coulisselandschap. Daarnaast pak je ook nog wat van Twello mee, hoewel je het echte centrum net mist. Alles bij elkaar een 7.

Wat ga je doen?

De route begint bij het nog vrij nieuwe treinstation van Twello. Al in 1886 was er een eerste station maar na de verwoesting in 1945 werd dat in 1951 gesloten. In 2006 kreeg Twello eindelijk een welverdiend nieuw station. Vanaf daar loop je door de oude Stationsstraat naar de drukke N344. Gelukkig hoef je die met een rechts-links combinatie maar heel kort te volgen waarna je via de Parkelerweg Twello aan de noordzijde verlaat. Gelukkig is net buiten Twello al voorzien in een wandelpad los van de weg zodat je hier alvast een stukje zonder asfalt hebt te gaan.

Aan het eind staat het eerste landhuis reeds te pronken. Dreig je bij de aanblik ervan te verdrinken in je eigen jaloezie, denk dan even hoeveel vierkante meters je in dat huis zou moeten stofzuigen. Of betalen aan de jaarlijkse gasrekening. Ernaar kijken kan dus best wel eens beter zijn dan erin wonen. Een paar asfaltbochten verder, op de Blikkenweg, zijn nog een paar landhuizen in het bos links te zien. Je kunt er via de oprijlaan, die vrij toegankelijk is, tamelijk dichtbij komen.

Aan het eind van de Blikkenweg ga je rechtdoor een breed pad op. Aan de rechterzijde kun je in het seizoen ooievaars op het nest spotten en op het land loopt een kleine kudde schapen die niet geschoren hoeven te worden. Ze zijn door de eigenaren speciaal uitgekozen omdat zij vinden dat deze schapen hier het beste thuishoren. Beter dan degene die een wel heel dikke vacht kunnen krijgen. En vervolgens helemaal kaal worden geschoren, dus van het ene in het andere uiterste vallen.

Daarna kom je door een kleine bosstrook, op een pad langs een weiland en aan de andere kant bescheiden water en bomen. Nadat je linksaf bent geslagen vervolgt het pad wederom langs water waarbij je wordt begeleid door knotwilgen. Aan het eind sla je op de Oude Wezeveldseweg linksaf waarna al snel een verrassing volgt. Aan de rechterzijde doemt een stuk terrein bij een boerderij op dat het woongebied van een aantal struisvogels is geworden. En aangezien die per dag werkelijk geen hordes wandelaars voorbij zien trekken is de belangstelling waarschijnlijk wederzijds.

Loop je verder over de asfaltweg dan zal de onrust in de lucht je beslist opvallen. Zeker bij helder weer zie je het ene na het andere vliegtuigje dalen naar de landingsstrip van vliegveld Teuge, dat hier vlakbij ligt. Met een beetje geluk zie je vrij bijzondere exemplaren, waaronder een wild beschilderd vliegtuig dat wordt gebruikt om parachutisten hoog in de lucht uit te werpen. Als je wilt kun je overigens op het vliegveld een kijkje nemen. De wandelroute gaat verder richting enige bosstroken waar je na niet al te lange tijd een Mariakapel tegenkomt. Daarna duik je, vlakbij Twello inmiddels, nog een aardige bossstrook in waar door de bomen heen een oud landhuis verschijnt dat tegenwoordig in gebruik is als verzorgingshuis. Bepaald geen vervelende locatie om te wonen hoewel de aanleiding (dementie) vanzelfsprekend iets is waar niemand op zit te wachten.

Nadat je de drukke N344 bent overgestoken kom je op Landgoed Hartelaar terecht waar een strakke beek je begeleidt richting spoorlijn. Ben je die eenmaal gekruist dan duikt links eerst een stukje industrieterrein en daarna de rand van een woonwijk van Twello op. Het pad blijft niet onaardig met aan de andere kant een landelijk uitzicht over de weilanden. Na het zo lang mogelijk gerekt te hebben duikt het pad toch de wijk in. Via een paar straatjes sta je al vrij snel voor de Sint-Martinuskerk die imposant de lucht in priemt. Ernaast staat Huis Duistervoorde, een voormalig klooster waar je tegenwoordig kunt overnachten of, mocht je er toevallig aan toe zijn, trouwen.

Via een bepaald statige laan tussen sportvelden en begraafplaats gaat het verder richting centrum van Twello waarna je standaard richting station loopt. Wil je iets meer van het centrum van Twello zien of van horeca gebruik willen maken, dan kun je in plaats van links af te slaan waar aangegeven iets meer rechtdoor blijven lopen (Duistervoortseweg). De weg naar het station, vanwaar je bent vertrokken, is vanaf het centrum slechts kort en niet moeilijk te vinden.

Handige tips

De route is niet uitgezet met paaltjes of bordjes, dus de routebeschrijving uitprinten is echt wel een must: https://www.routeyou.com/nl-nl/route/view/7052447/wandelroute/avond-rondje.

Kritische noot

Voor degenen die graag over gras- en bospaden wandelen; helaas is ongeveer de helft van de route verhard. Dat geldt voor de route door Twello en de toch niet al te rustige wegen aan de noordzijde van Twello.

Prijs

De wandeling is helemaal gratis. Ga je jezelf aan het eind uitgebreid trakteren, dan kan het alsnog financieel uit de hand lopen.

Lengte bezoek

De lengte van de route is 8,5 km en daarmee goed voor 1,5 wandeluur. De landhuizen, het landschap en verleidelijke horeca in Twello kunnen er met gemak een uurtje of wat aan vastknopen. Wil je er een hele dag van maken dan is het centrum van Deventer te overwegen; niet ver weg en totaal anders van aard.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In Twello is een redelijk assortiment horeca. Vind je het niet voldoende, dan kun je altijd afreizen naar de Brink in het nabijgelegen Deventer.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen en ook wat minder goed weer verpest het hier niet meteen geheel. Ook bij kou kun je je hier lekker warmlopen. Alleen uitgebreid op bankjes gaan zitten en van het uitzicht genieten zit er dan waarschijnlijk niet in.

Meer…

Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 18 mei 2021