Rondwandeling Oost-Diepenveen / paarse route – Diepenveen

De wandeling start in het centrum van Diepenveen bij de oude Hervormde kerk waarna je al vrij snel via een parkje de bebouwde kom van Diepenveen verlaat. Aan de oostzijde van Diepenveen loopt de wandelroute door het coulissenachtige landschap hier; dan weer over brede zandwegen, dan weer over smalle bospaden. Alweer dichtbij Diepenveen heb je nog de kans om wat moderne architectuur te bewonderen en voor je het weet heb je er een aangename wandeling van een paar uurtjes opzitten.

Locatie/bereikbaarheid

Deventer is met de bus vanaf Deventer te bereiken, met de auto rij je vanaf de A1 door Deventer heen en ben je er ook binnen niet al te lange tijd. Parkeren kan in het centrum van Diepenveen normaal gesproken zonder enig probleem, Koningsdag uitgezonderd.

Geschikt voor

Met een lengte van 9,1 km is deze wandeling geen klein ommetje maar ook geen dagtocht. Met de kaart erbij is het op verschillende manieren mogelijk de wandeling in te korten. doe je dat in het oostelijke gedeelte, dan hou je nog steeds een leuke wandeling over. Juist langer wandelen? Dat kan ook door aan de westzijde van Diepenveen richting de IJssel / Nieuwe Rande door te wandelen via bijvoorbeeld de oranje en rode route.

Oordeel

De wandeling is aangenaam maar bevat op zichzelf geen bijzondere hoogtepunten. Al met al is het daarom het rapportcijfer 7 waard.

Wat ga je doen?

In het centrum Diepenveen wandel je allereerst langs de oude Hervormde kerk. Oorspronkelijk was hier rond 1400 een klooster te vinden dat in 1578 werd verwoest. In 1720 werd de kerk gerestaureerd en aan de kerk is sindsdien voldoende aandacht besteed; hij staat nog steeds in de zon te glimmen. Dat kan niet worden gezegd van het zwaar verwaarloosde kerkhof direct naast de kerk.

Vervolgens loop je achterlangs door een stukje Diepenveen langs een kwekerij die een er op zijn zachtst gezegd bijzondere manier van presenteren van de koopwaar op na houdt. De route vervolgt door een klein park en een kaarsrechte strook asfalt ligt daarna op je voeten te wachten. En na de bocht? Nog een stuk.

Ter afwisseling kun je aan het eind een klein uitstapje maken op het kerkhof dat rechts in de bossen ligt. Buitengewoon fraai gelegen en zeker een van de betere plaatsen om je laatste rustplaats te hebben. Daarna vervolgt de wandeling over een aangenaam stuk bospad dat eindigt op een zandweg met bomen aan weerszijden, altijd een mooi gezicht. Heb je een beetje geluk, dan kun je hier paarden in vol galop voorbij zien stuiven. En dat stuiven kun je gerust behoorlijk letterlijk nemen.

Weer een bocht verder volgt een soortgelijke weg, waarna je een paar wat smallere paden te gaan hebt. Aan de linkerzijde ligt hier een grote golfbaan die zo dichtbij ligt dat er waarschuwingsbordjes zijn geplaatst voor rondvliegende ballen. Van beginnende, of juist van ervaren en daardoor nog harder slaande golfers, vraag je je wellicht af.

Stap voor stap kom je uiteindelijk bij de Boxbergerweg die je (voorzichtig!) kunt kruisen waarna een stuk asfalt van de Randerstraat volgt. Enige honderden meters verder neem je er gelukkig weer afscheid van om over het zand of grindpad, naar keuze, de Kieftenweg richting Diepenveen in te slaan. Heb je zin in nog wat moderne architectuur, dan kun je na enkele honderden meters linksaf een klein pad inslaan waarna je in een nieuwbouwgebied terecht komt waar Diepenveense welgestelden zijn samengebracht. De variatie in bouwstijlen is groot.

Links – en rechtsaf slaand kom je op de Lindeweg die zijn naam eer aandoet waarna, je bent inmiddels in Diepenveen aangeland, je via de Olsterweg terugloopt naar het startpunt aan de Dorpsstraat.

Handige tips

Rondom Diepenveen zijn landgoederen te vinden die een bezoekje meer dan waard zijn. Voor de liefhebbers is de IJssel vlakbij en wil je meer cultuur / historie? Ga dan naar het oude centrum van Deventer.

Kritische noot

Het aantal wandelmeters over asfalt is in dit toch bosrijke gebied helaas wel aan de hoge kant en de horeca in Diepenveen is uiteindelijk toch wel heel beperkt.

Prijs

Altijd mooi: de wandeling is helemaal gratis. Heb je toevallig de wandelkaart van Salland nog niet, dan is dat een aanrader. Voor rond de 5 euro krijg je een kaart met heel veel wandelroutes en -kilometers, maar vooral inspiratie voor leuke tochten in dit gebied.

Lengte bezoek

De 9,1 kilometer is goed voor 1,5 – 2 uur wandeltijd, afhankelijk van het wandeltempo en tussentijds genieten van het landschap. Eventueel langere (foto)stops en wat horeca voor- of achteraf kan het samen met gemak een leuk dagdeel maken.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In Diepenveen, bij het start/eindpunt, is enige horeca te vinden. Dat moet dan wel open zijn natuurlijk. Een niet verkeerd idee is om de binnenstad van Deventer aan te doen. Dat is niet alleen fraai, maar de horecagelegenheden rijgen zich daar aaneen en daardoor is er keuze in alle smaken en prijsklassen.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar door te lopen en omdat het door bosachtig gebied loopt is wind niet zo’n probleem. Regen wel; het kan hier nog heel lang na een bui na blijven druppelen…

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 8 september 2020