Rondwandeling Ossenzijl-Kalenberg in Nationaal Park Weerribben-Wieden

Rondje Ossenzijl Kalenberg in Nationaal park Wieden-Weerribben. Wandelen door een typisch stukje natuur in Noordwest-Overijssel. Deze wandeling is grotendeels gebaseerd op Groene Wissel 333. Allereerst wandel je door een stuk afwisseld bos en moerasachtig gebied, daarna ga je op weg naar Kalenberg. Links en rechts zie je uitgestrekte velden met riet, waar je helaas niet in mag komen. Via een wandelpad, en daarna een aantrekkelijk laarzenpad, kom je in het alleraardigste Kalenberg. Langs de Kalenbergergracht loop je daarna in een kilometer of 5 terug naar Ossenzijl. Het is het mooiste, maar ook drukste deel van de route.

Zin om nog meer te doen? De wandeling begint en eindigt bij het bezoekerscentrum Weerribben waar je onder andere een kano kunt huren om ook over het water dit gebied te ontdekken.

Locatie/bereikbaarheid

Ossenzijl is vanaf de snelweg A32 afslag 7, Steenwijk-Noord, makkelijk te bereiken. Met het OV is Ossenzijl in het weekend niet te bereiken helaas. Overigens kun je behalve met auto, fiets en dergelijke ook met de kano of ander watervoertuig koers zetten naar Ossenzijl. Ben je dus met de boot op pad, dan kun je bij het startpunt aanleggen en deze wandeling maken.

Geschikt voor

Met een kilometer of 13 over vlak terrein is dit geen al te uitdagende wandeling en dus eigenlijk voor iedereen geschikt. Wel moet je je realiseren dat je niet alleen op de wereld bent en dat wordt je in dit gebied wel ingeprent. Grote delen van het gebied zijn feitelijk ontoegankelijk en daardoor concentreren de wandelaars, fietsers en andere recreanten zich op de ter beschikking staande paden. Waar jij dus ook wil lopen.

Oordeel

Deze, routetechnisch niet al te ingewikkelde wandeling, voert door een bijzonder stukje Nederland. Wel gaat vrijwel het gehele pad over asfalt maar de omgeving maakt dat meer dan goed.

Wat ga je doen?

Vanaf het bezoekerscentrum loop je vrijwel meteen een aardig pad in waar ook kinderen zich zullen vermaken met de voorwerpen die langs het pad zijn te vinden. Buizen, raadsels, doorkijkjes, er is duidelijk een creatieve geest langsgekomen hier. Voor de volwassen wandelaars is een type molen te vinden die je in Nederland zelden ziet, een Tjasker.

Het pad vervolgt door een stuk bos over vochtige en soms kletsnatte grond. Op een aantal plaatsen is daarom een houten vlonder aangelegd en dat is geen overbodige luxe. Aan het eind van het pad kom je op de Hoogeweg maar al snel duik je weer een stuk bos in met wederom vlonders, dus over de vochtigheid is ook in dit vervolg niets te klagen. Aan het eind is een kanaal te vinden dat je een klein stukje volgt waarna je via een ander pad terugkeert naar de Hoogeweg.

De Hoogeweg is de weg die je volgt en de kans dat je een of meer Dafjes uit de jaren 60 van de vorige eeuw tegenkomt is niet gering. Schiet niet meteen in een “o, kijk, een echte liefhebber”-modus, want de kans is ongeveer 100% dat het een auto betreft die hier lokaal te huur is voor een bedrijfsuitje en de bestuurder dus over enige uren weer zijn intrek neemt in een comfortabele bolide van recenter datum. Enige kilometers verderop staat Pannenkoekenhuis “De Weerribben” al op je te wachten en aan de overzijde ligt een grote hoeveelheid kano’s en ander varend materieel om de Weerribben vanaf het water te bezien. Er is hier ook een kanoroute voorhanden waarbij je op een niet onaangename manier kennismaakt met het gebied.

Besluit je door te lopen dan is enkele honderden meters verderop naar rechts het Kalenbergerpad te vinden dat logischerwijs naar Kalenberg leidt. Het is een niet al te breed fietspad dat je dus met fietsers moet delen. Halverwege dit pad, dus na ongeveer 1 km, is linksaf het laarzenpad te vinden. Bij redelijke omstandigheden, dus niet na dagen/weken met enorme regenbuien, is dit pad een echte aanrader. Je loopt eerst een stuk dwars door de velden en daarna richting een pontje dat je met handbediening naar de overkant moet trekken. Mocht het pontje buiten gebruik zijn, dan kun je hier gelukkig rechtdoor richting Kalenberg de weg vervolgen. De huizen van Kalenberg zijn al te zien, sla vlak voor Kalenberg in het weiland rechtsaf en je eindigt dan op het Kalenbergerpad.

Ga in Kalenberg niet meteen de eerste weg rechts, want dan loop je aan de verkeerde kant van het water. Door rechtdoor te lopen, beetje naar links en een beetje naar rechts, komt de brug over de Kalenbergergracht meteen in zicht die je moet oversteken om het fietspad aan de andere zijde te bereiken. Daar sla je rechtsaf en vervolgt dan een kilometer of 5 dit pad tot in Ossenzijl. Vergeet niet te genieten van dit pad en de omgeving maar spring ook op tijd in de kant voor de fietsers die eveneens, en op zonnige dagen op grote schaal, gebruik maken van dit pad.

In Ossenzijl, helemaal geen onaardig maar wel heel klein plaatsje, sla je bij brug rechtsaf om het water, hier genaamd Ossenzijlersloot, te passeren en na een dikke 100 meter sla je weer rechtsaf om daarna kaarsrecht op de parkeerplaats van het bezoekerscentrum aan te lopen. Als je geluk hebt zijn links bijzondere beesten te zien. In eerste instantie heb je het idee dat het pikzwarte koeien zijn, maar er is hier een lokale boer die waterbuffels houdt. In Oldemarkt is de boerderij te bezoeken en allerlei producten te proeven en kopen.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

De standaard Groene Wissel volgt wel heel erg de geasfalteerde paden en wegen. Nu kun je grote delen van het gebied inderdaad niet betreden, maar er is een laarzenpad nabij Kalenberg waarbij je dwars door de velden loopt en dat is zeker de moeite waard.

Laat maar zitten

Tja, er is hier niet zoveel om te laten zitten omdat er relatief weinig keuze is. Stel dat het laarzenpad echt niet te doen is dan kun je het fietspad nemen dat rechtdoor loopt richting Kalenberg. De standaard Groene Wissel volgt deze route ook.

Handige tips

Het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer in Ossenzijl is de moeite van een bezoekje waard. Het is overigens ook een vertrekpunt voor het geval je hier met de boot of kano het water op wilt.

Voor kinderen is het eerste gedeelte van het pad, bij het bezoekerscentrum, best heel leuk. Langs het pad zijn allerlei vragen op bordjes en “doe”-dingen te vinden.

Het is een zeer waterrijk gebied en dat trekt naast allerlei waterdieren ook allerlei vliegende wezens van minimaal formaat maar met maximale belangstelling voor het menselijk ras. Met andere woorden: zorg voor antimuggen spray of andere middelen om niet volledig lek gestoken terug te keren van deze wandeling.

Bij Kalenberg is een laarzenpad te vinden. Dat pad bevat wel een pontje dat buiten bedrijf kan zijn. Als je de route met de klok mee loopt (zoals in deze beschrijving), dan is er een alternatieve route en heb je verder geen probleem. Loop je tegen de klok in, zoals de beschrijving van de Groene Wissel, en het pontje blijkt het niet te doen, dan moet je teruglopen. Geen ramp, wel jammer.

Deze wandeling is met de klok mee te lopen (zoals in deze beschrijving), of tegen de klok in (zoals in de Groene Wissel 333). Met de klok meelopen heeft als voordeel dat het tweede deel van de wandeling, langs de Kalenbergergracht, het mooiste gedeelte als tweede volgt. Wel zo leuk.

Kritische noot

Het kan hier extreem druk zijn op het pad langs de Kalenbergergracht tussen Kalenberg en Ossenzijl dat je moet delen met fietsers. Het wordt dan dus als wandelaar voortdurend in de berm duiken.

Verder zijn hier bootjes met elektromotoren te huur, maar ook oude Dafjes, steps, fietsen…met andere woorden, allerlei soorten rollend materieel. Je komt dus hier niet erg voor de rust, hoewel je op een (klein) deel van het wandelpad het rijk alleen hebt.

Prijs

Het pad wandelen kost niets en de prijzen van de horeca in deze omgeving zijn ook te overzien.

Lengte bezoek

Deze tocht van 13 km zal een 2,5 uur aan wandelen opleveren, maar de horeca en vele fotomomenten kunnen de tijd tot wel 3,5 of 4 uur oprekken. Een mooi dagdeel dus.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is hier te over. In Ossenzijl, bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer, na enige kilometers bij de driesprong Hoogeweg/Meenteweg en in Kalenberg. In Kalenberg is een groot hotel/restaurant met buitenterras, maar bij de brug over de Kalenbergergracht is ook horeca in een oud kerkje te vinden. In de zomer kun je buiten op het terras zitten met uitzicht op de Kalenbergergracht en de leuke ophaalbrug die hier de oevers met elkaar verbindt.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen maar hou er rekening mee dat in een periode met veel regen een gedeelte enorm blubberig kan zijn. Weliswaar zijn er hier en daar vlonders op de meest drassige plaatsen, maar toch.

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 17 mei 2020