Rondwandeling over de Luttenberg / blauwe route – Luttenberg

Luttenberg ligt net ten noorden van de gelijknamige, maar liefst 31 meter hoge, “berg” Luttenberg. Deze wandeling gaat langs alle bezienswaardigheden in Luttenberg en door het landelijke buitengebied. Natuurlijk wordt het buitengewoon aantrekkelijke pad over de Luttenberg niet overgeslagen. Samen met een bezoek aan het plaatselijke Museum De Laarman en horeca is er een heel leuk uitje van te maken.

Locatie/bereikbaarheid

De buurtbus rijdt van Lemelerveld via Luttenberg naar treinstation Raalte v.v.. Luttenberg is met de auto vanaf het westen bereikbaar via de N348, vanuit het zuiden neem je de N35 en dan een klein stukje binnendoor. Het startpunt is in het centrum bij de kerk, je kunt daar heel redelijk parkeren.

Geschikt voor

De route is 7,1 km en daarmee geen enorme tocht. Toch, door de hoogteverschillen en zandpaden in het bos kan het “langer” aanvoelen. Bij elkaar ben je, mede vanwege de hoeveelheid extra bezienswaardigheden onderweg, best een aardige tijd letterlijk op de been en dat zal je aan het eind beslist voelen.

Oordeel

De wandeling kent een mooie afwisseling tussen de bezienswaardigheden die Luttenberg te bieden heeft, het landelijke buitengebied en de “berg” genaamd Luttenberg, die je mag bestijgen en weer afdalen. Geen Oostenrijk, toch fraai. Alles bij elkaar is deze wandeling daarmee een mooie 8 waard.

Wat ga je doen?

Vanaf de kerk, in het centrum van Luttenberg, loop je een klein stukje noordwaarts. Als je geluk hebt is de kerk overigens open en dan is een blik binnenwerpen absoluut de moeite waard. Meteen op het moment dat je linksaf moet slaan de Harmelinkstraat in staat al de tweede bezienswaardigheid op je te wachten; een vrij forse Lourdesgrot. Hij staat in de oksel van de Hamelinkstraat/Butzelaarstraat. De betoncentrale is bij de bouw nogal uitgeschoten waardoor de verhouding betonnen muur versus beeld ietwat uit verhouding is. Maar mocht je nog niet al te veel Lourdesgrotten in Nederland hebben bewonderd, dan is dit geen onaardig exemplaar.

Langs Maria-Oord, je voet het vroegere katholicisme er nog steeds vanaf stralen, loop je een klein stukje bos in waar je het openlucht theater van Luttenberg passeert: Amfitheater het Lommerrijk. De kans op een voorstelling precies als je het voorbij loopt is natuurlijk klein, maar niet 0…

Ben je het bos uit dan zie je aan de overkant meteen een begraafplaats en ook die is voor de liefhebbers weer een blik waard. De grote eenvormigheid van de kruizen op de graven valt erg op en verder ligt deze begraafplaats wel erg mooi op een heuvel. Vervolgens loop je Luttenberg uit langs soms wat hoge hekken en grote huizen. Je vraagt je af wie hier woont, van oudsher is dit bepaald niet het rijkste deel van Nederland.

Eenmaal op het platteland aangekomen wisselen graslanden en maisvelden elkaar af en de boerderijen staan er op hun paasbest bij. De wegen waar je op loopt blijven voorzien van klinkers of op zijn minst halfverhard, maar verder erg rustig. Ondertussen passeer je nieuwsgierige paarden, hoopvolle schapen en misschien beter te negeren bijenkasten inclusief hun bewoners.

Een grappig klein stukje door het bos volgt waar langs het pad allerlei oude landbouw werktuigen staan opgesteld. In het begin heb je nog het idee dat een boer het morgen wel zal komen opruimen, maar gaandeweg blijkt toch dat er kennelijk een groter plan achter het geheel schuilt. Je bent dan ook hard op weg naar Museum de Laarman, een museum waar de landbouw van de vorige eeuw het centrale thema is.

Hierna volgen de fraaiste paar kilometers van de wandeling. Standaard gaat de wandeling over de Bergweg naar boven. Helaas is het wel asfaltweg, maar het uitzicht als je naar boven bent gelopen maakt alles goed. Overigens is het werkelijk geen grote stijging, maar omdat het omliggende landschap zo plat is als een dubbeltje, is het uitzicht toch behoorlijk on-Nederlands. Heb je geen zin om over asfalt te lopen dan kun je trouwens ook parallel aan de weg aan de linkerzijde door het bos wandelen, maar dan mis je wel het beste uitzicht.

Welke route je ook kiest, je duikt gegarandeerd na een dikke kilometer het bos in. Het is het pad over de Luttenberg, de berg waar de naastgelegen plaats zijn naam aan te danken heeft. Al vele eeuwen wordt dit stuk gebruikt als verbinding tussen oost en west. Niet in de laatste plaats door troepen uit onder andere Engeland, Pruisen en Frankrijk. Tot groot verdriet van de boeren alhier, want de ravage die achterbleef na het vertrek van die troepen was soms niet te overzien.

Vandaag de dag is het opvallend genieten in het flink geaccidenteerde stukje bos op de Luttenberg. Het duurt eigenlijk veel te kort. Aan het eind loop je de Butzelaarstraat op waarna je linksaf slaat en je staan dan vrijwel meteen bij Museum De Laarman voor de deur. Het museum is niet altijd open, maar is dat het geval dan is het zeker de moeite waard binnen te lopen. Ben je eenmaal weer buiten, dan rest nog een heel klein stukje lopen om weer terug te keren in het centrum van Luttenberg en eventueel bij de horeca aldaar de wandeling aangenaam af te ronden.

Handige tips

Museum de Laarman, met de focus op het landbouwbedrijf van de vorige eeuw, is een museum waar er maar weinig van zijn. Bovendien is het gevestigd in een oude veevoederfabriek, en daar krijg je ook het nodige van mee. Al met al is het een buitenkansje, als je hier dan toch bent, om dat museum meteen “mee te pakken”.

Eventueel is de wandeling aan de zuidwestzijde af te snijden, je wandelt dan binnendoor van paaltje C13 nar C14. De besparing is 1,5 km.

Kritische noot

De route is werkelijk best fraai, maar het nodige asfalt is toch niet te vermijden. En omdat het toch een tamelijk toeristisch gebied is zal je je hier niet snel alleen voelen, hoewel je ook zeker niet in een soort wandeloptocht loopt.

Prijs

Altijd mooi; de wandeling is gratis te lopen. Natuurlijk kun je in Lutenberg centrum alsnog de portemonnee uitschudden. In ruil daarvoor wordt je volgestopt met lekkere dingen.

Lengte bezoek

De 7,1 km levert een netto wandeltijd op van ca 1,5 uur. Maar vanwege de best aardige uitzichten en vooral de route door Luttenberg waar een en ander is te zien en doen, waaronder een museum, kan dit met gemak oplopen tot een uur of 2-3. En dat is dan nog weer verder te verlengen, zei het niet onbeperkt, in de plaatselijke horeca.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is er met mate in het centrum van Luttenberg. Tijdens de wandeling passeer je aan de achterzijde Museum De Laarman, waar ook koffie en thee is te krijgen. Overnachten kan in dit toeristisch gebied heel goed, hoewel hotelaccommodaties wat dunner zijn gezaaid.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen. Heel warm weer of nattigheid kan zorgen dat het wandelplezier pijlsnel tot onder het nulpunt daalt.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 24 oktober 2020