Rondwandeling Proemepad / blauwe route – ‘s-Heerenbroek

Het Proemepad is een kort pad dat bij ‘s-Heerenbroek allervriendelijkst door de weilanden loopt. Het is wel oppassen voor blubber, koeienvlaaien en nieuwsgierige koeien die wel heel dichtbij kunnen komen. Verder loopt dit pad over de centrale Bisschopswetering langs de oude zuivelfabriek en over de dijk langs de IJssel. Totaal heb je in nog geen drie kilometer meer afwisseling dan je bij sommige andere wandelingen in een complete dagetappe meemaakt.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV rij je vanaf Kampen of Zwolle in de bus over de N764 door ‘s-Heerenbroek. Op tijd uitstappen dus. Met de auto rij je over diezelfde weg naar ‘s-Heerenbroek.

Geschikt voor

Dit ommetje is 2,6 km en daarmee bepaald niet lang. Het loopt voor een gedeelte door weilanden en dat is voor de een juist aantrekkelijk, een ander moet er niet aan denken. Wil je meer doen en wandelen, dan kun je tijdens deze wandeling met het veer oversteken naar de overkant van de IJssel. Daar kun je een flink stuk doorwandelen en meteen ook het beslist aardige Zalk verkennen.

Oordeel

Deze wandeling is in veel opzichten bescheiden. Toch is het aardig de oude zuivelfabriek te zien, door wat weilanden te struinen en niet veel later over de dijk langs de IJssel te wandelen. Voor nog geen drie kilometer die deze wandeling lang is is dat toch een buitengewoon grote afwisseling. Een 7,5 is het resultaat.

Wat ga je doen?

Vanaf het centrum, bestaande uit een kruispunt met verkeerslichten, sla je de Bisschopswetering in. Als je wilt kun je vooraf eerst het museum aan de Zwolseweg bezoeken (als het open is) en de voormalige kerk op het hoekje daar een blik waardig gunnen. En mocht je denken wat die koningskroon daar in de berm doet….in juni 2013 zijn koning Willem-Alexander en koningin Maxima hier op bezoek geweest. Bij nadere inspectie zal je overigens zien dat de kroon gemaakt is van vele, vele hoefijzers, een mooie verwijzing naar het landelijk gebied waarin je hier verkeerd.

Aan de Bisschopswetering staat meteen met de kruising met de Zwolseweg helemaal geen onaardige woning, maar de grote publiekstrekker (sic!) van deze weg is toch wel de oude zuivelfabriek iets verderop. Deze stamt uit 1914 en is in Jugenstil-vormen opgetrokken. De schoorsteen priemt nog trots in de lucht, de voorzijde ziet er nog enigszins uit of er over een uur nog melk wordt afgeleverd, maar zoals zoveel van dit soort fabrieken is ook deze inmiddels gesloten.

Iets later ben je de bebouwing uitgelopen en is aan de linkerzijde de ingang van het Proemepad te vinden. In vroeger tijd liep het pad dicht achter de huizen langs, maar vanwege privacy loop je tegenwoordig, eigenlijk leuker, dwars over een paar weilanden heen. Vanaf het hekje loop je aldus schuin naar links over het gras waarbij je dikke kans hebt dat nieuwsgierige koeien je in ieder geval gadeslaan en wie weet wel tegemoet komen. Hier geldt dan ook wel een vlaaien-alert, want diezelfde koeien kunnen op het wandelpad hebben gelopen en de toiletmanieren van koeien zijn nu niet om over naar huis te schrijven. Samengevat voor meer stadse mensen: Een verse vlaai levert een flinke glijpartij op als hem vol weet te raken.

Aan de overzijde van het weiland ga je via een klein bruggetje naar het volgende weiland dat je ook weer schuin, of langs de slootkanten oversteekt. Wederom kom je bij hekken en wellicht een even nieuwsgierige kudde koeien. Mochten ze op je af komen, pas dan zeker een beetje op. Koeien zijn heel goedmoedig, maar wel heel, heel erg groot. Een volwassen koe kan met gemak een kilo of 600-700 wegen. Kom je ertussen terecht, dan kan dat toch verkeerd aflopen. Je zult niet de eerste zijn.

Nog een stuk weiland volgt, je wandelt langs een nog werkend boerenbedrijf en dan is het helaas al uit met de landelijke pret. Via een klein hekje kom je op de N764, die je schuin rechts oversteekt. De Schoolsteeg zorgt er vervolgens voor dat je op de Veecaterdijk langs de IJssel terecht komt. Deze dijk wordt ook veel door fietsers gebruikt dus af en toe opzij springen na een rinkel voor of achter je is deel van het vermaak hier.

Na een dikke halve kilometer zie je rechtsbeneden een klein haventje waar het Zalkerveer aanmeert. Zoals de naam al aangeeft; met dit voet/fietsveer kun je naar Zalk aan de overzijde. Beslist geen gek idee als je nog (lang) niet bent uitgewandeld, aan de overzijde kun je door het Zalkerbos en Zalk een mooie extra ronde maken.

Toch meer toe aan iets te drinken of eten? Ook dat kan, want aan de dijk is en theehuis gevestigd waar ze heel wat meer in de aanbieding hebben dan alleen een kopje thee. Met mooi weer kun je hier op het terras zitten met uitzicht op de IJssel en de uiterwaarden.

Helemaal verzadigd en toe aan de terugreis? Dat wordt geen bezoeking want via de Zwolseweg loop je langs de kleine basisschool binnen een paar honderd meter terug naar het kruispunt waar de wandeling is gestart.

Handige tips

‘s-Heerenbroek is geen plaats met een wereldschokkend museum als het Guggenheim in Bilbao. Eerder het tegendeel; ze hebben hier het kleinste museum van Nederland. Het is gevestigd in een doorrijschuur aan de Zwolseweg, vlakbij het enige kruispunt met verkeerslichten die deze plaats rijk is. Ga je op zaterdagmiddag in de periode mei tot met oktober wandelen, dan kun je hier binnen een kijkje nemen.

Aan de overkant van de IJssel ligt Zalk op loopafstand van het fiets/voetpontje. Het is een plaats die een bezoek zeker waard is.

Ben je meer van het fietsen? Over de dijk langs de IJssel kun je ofwel richting Zwolle ofwel richting Kampen een leuk rondje maken.

Kritische noot

‘s-Heerenbroek is maar heel klein en beslist geen doel op zich als je wat verder weg woont. Een combinatie met andere leuke dingen hier in de buurt maakt het wel de moeite waard.

Prijs

Altijd mooi: zoals bij vrijwel alle wandeltochten kost deze wandeling helemaal niets. Strijk je neer bij het theehuis aan de IJssel, dan kunnen de euro’s alsnog gaan rollen, hoewel het er niet heel verschrikkelijk veel zullen zijn.

Lengte bezoek

De lengte van 2,6 km levert netto een halfuur wandelen op. Met uitzicht op de IJssel en een onderbreking bij het theehuis aan dezelfde rivier kan het zomaar toch het 2, 3 of 4 dubbele worden. Steek je ook over naar Zalk en ga je daar ook een rondje wandelen, dan heb je een leuke ochtend of middag gevuld.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Aan de IJssel is een theehuis, verder is er in ‘s-Heerenbroek geen horeca. Overnachten, als dat al nodig zou zijn, is in deze omgeving verder geen groot probleem.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen. Bedenk wel dat in het voor- en najaar in de ochtend de weilanden bijzondere nat kunnen zijn. In de winter geldt dat voor de hele dag.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 6 november 2020