Rondwandeling Reestdal / blauwe route – Balkbrug

Deze rondwandeling gaat vanuit het centrum van Balkbrug eerst langs de plaatselijke molen en vervolgens langs en door een bosstrook noordwaarts. Daar meandert beek De Reest door het landschap en in het seizoen vliegen er flink wat ooievaars rond. Je vervolgt het pad helaas niet strak langs De Reest, maar er gelukkig wel vlakbij. Volgend aangenaam onderdeel is het buurtschap Den Huizen met imposante boerderijen. Daarna duik je een stuk bos direct ten noorden van Balkbrug in. Al slingerend over bospaden wandel je hier zo’n 1,5 kilometer doorheen waarna je verrassenderwijs bijna direct weer terug bij het beginpunt bent aangekomen.

Locatie/bereikbaarheid

Balkbrug is met de auto en bus (vanuit Zwolle of Dedemsvaart) bereikbaar via de N377.

Geschikt voor

De wandeling is 7,8 km en daarmee van een heel aardige lengte. Moeilijk is het traject niet, maar voor beginnende wandelaars best al een flinke tippel. Aan de andere kant zullen ervaren wandelaars net op gang zijn gekomen. Je kunt echter om Balkbrug eenvoudig meerdere routes aan elkaar knopen. Bijvoorbeeld is deze goed te combineren met een route ten zuiden van Balkbrug waarbij je onder andere naar de Ommerschans loopt.

Oordeel

De wandeling kent een behoorlijke variatie van bos, het wat meer open Reestdal, het buurtschap Huizen en het centrum van Balkbrug. Echte enorme hoogtepunten ontbreken. De wandeling loopt over rustige paden en wegen en is daarmee een 7,5 waard.

Wat ga je doen?

Vanaf het centrum van Balkbrug wandel je door enkele woonstraten richting molen De Star. Met enig geluk is deze open en kun je binnen een kijkje nemen en als je wilt je rugzak vullen met diverse meelproducten. Op die manier maak je van de rest van de wandeling een ware work-out. De vrijwilligers van de molen doe je uiteraard een groot plezier met een flinke aankoop. Ben je uitgekeken, dan volgt het pad richting de drukke N377. Deze volg je een stukje oostwaarts, maar zodra je bosschages ziet aan de overzijde wordt het tijd over te steken en het smalle pad dat hier loopt in te slaan.

Je wandelt aan de rand van Landgoed Kattegerbos dat aan de andere kant word afgesloten met de al even drukke N48. Heb je dus pech met de windrichting, dan zal je hier behoorlijk wat achtergrondgeluid ervaren. Vlak nadat je links een indrukwekkende maar ook wel beetje spooky gasinstallatie met hoge hekken en prikkeldraad hebt gezien, duik je rechts het bos in. Het wordt opvallend heuvelig en op een bankje heb je hier mooi uitzicht op de waterplas waar je uiteindelijk bijna 360 graden omheen loopt.

Aan de andere kant van het bos kom je in een typisch stukje Reestdal. De eerste ooievaars laten in het seizoen niet lang op zich wachten en tussen de boerderijen door loop je over een halfverharde weg naar de bescheiden beek De Reest. Deze kronkelt hier vrolijk door het landschap en vormt overigens ook de grens tussen Overijssel en Drenthe. Het is dus zomaar een twee-provinciën wandeling! Helaas blijf je niet vlak langs De Reest wandelen, maar het zandpad dat iets verderop ligt is ook bepaald geen straf. Soms loop je door een stukje bos maar doorgaans heb je vrij uitzicht op het landschap en voordat je het weet kruis je De Reest alweer. Nu logischerwijs de andere kant op. Het uitstapje in de provincie Drenthe was dus niet van heel lange duur.

Met een ruime bocht wandel je buurtschap Den Huizen binnen. Het bestaat slechts uit een handjevol, maar wel heel uit de kluiten gewassen boerderijen. Het is beslist de moeite om je ogen hier goed de kost te geven. Daarna is het zaak de Meppelerweg veilig over te steken en je weg te vervolgen op de zandweg Schapenstreek. Erg lang wandel je daar niet, want je duikt al snel links het bos in. Midden in het bos zijn wat open stukken waardoor je wat verder uitzicht hebt en hier slinger je op aangename wijze terug naar het centrum van Balkbrug.

Geleidelijk aan wordt het bos bij Balkbrug weer wat dichter en via de laatste bospaden sta je opeens weer op een noordelijke uitloper van Balkbrug. Slechts een paar honderd meter rest je om over de Meppelerweg, die je al eerder hebt gekruist, terug te wandelen naar het enerverende kruispunt dat het middelpunt van Balkbrug markeert.

Handige tips

Als je hier dan toch bent is de Ommerschans aan de zuidzijde zeker de moeite van een kleine omweg waard. Direct ten noorden van Balkbrug ligt Oud Avereest, en ook dat verdient eigenlijk wel een bezoekje.

De wandeling is met blauwe aanwijsbordjes uitgezet en in twee richtingen te lopen. De route tegen de klok in heeft als voordeel dat je het laatste stuk door het bos loopt. Met de klok mee heeft als voordeel dat je bijna aan het eind voor de molen staat. Is deze open, dan is dat als laatste aangename onderbreking helemaal geen gek plan. De route zoals op deze pagina beschreven gaat tegen de klok in.

Kritische noot

Hoewel er druk gewerkt wordt aan een tunnel in de N377, blijft deze weg als een liniaal dwars door Balkbrug snijden en verpest hiermee het hart van het dorp.

Prijs

De route is geheel gratis te wandelen. Is alle horeca in Balkbrug dicht, dan blijft je portemonnee dat ook.

Lengte bezoek

De 7,8 km zal een kleine 1,5 wandeluur opleveren. Onderweg zijn er echter genoeg mooie punten om letterlijk bij stil te staan, te zitten of te liggen. Je kunt er daarom met gemak een aangenaam uurtje bij optellen. Stop je een hele picknickmand in je rugzak, helemaal geen slecht idee hier, dan kan de besteedde tijd verder oplopen. Hoewel centrum Balkbrug niet al te veel te bieden heeft kun je er wel een extra uitje naar de Ommerschans in het zuiden van Balkbrug aan vastknopen. Tot slot kun je zomaar het geluk hebben dat molen De Star, die je tijdens het wandelen passeert, open is. Al met al kun je er dus prima een mooi compleet en gevarieerd uitje van maken.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is er in bescheiden mate in Balkbrug. Overnachten kun je wellicht makkelijker in deze toch wel toeristische omgeving, mocht dat natuurlijk nodig zijn.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen. Schijnt de zon en is de temperatuur ook nog eens op aangenaam niveau, dan lonken de bankjes en het gras langs de Reest natuurlijk des te harder.

Meer…

Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 30 mei 2021