Rondwandeling Renderklippen – Heerde

Ten westen van Heerde woont op de Renderklippen een schaapskudde. En die boffen want dit is werkelijk een mooi stuk open heide. Waar de schapen overigens zelf aan meewerken door alle heidebedreigende groeisels op te eten. In de nazomer staat dit gebied in volle bloei maar ook de rest van het jaar is een wandeling bepaald geen straf. Eventueel is de wandeling (veel) verder uit te breiden in het omliggende bosgebied.

Locatie/bereikbaarheid

De Renderklippen is een Heerde bekende locatie omdat de schaapskooi er gevestigd is. Vanuit Heerde neem je de Elburgerweg over de A50 en na een dikke kilometer ligt het parkeerterrein aan de rechterzijde en het pad naar de schaapskooi aan de linkerzijde.

Geschikt voor

Met een kilometer of vijf is deze route voor veel wandelaars prima te doen. Bovendien is de schaapskooi een aantrekkelijk lokkertje voor kinderen. De wandeling is voor de liefhebbers uit te breiden door in Heerde centrum te starten en onder andere een lus langs het Heerderstrand te maken. Kortom, keuzes genoeg hier en op die manier is er voor veel mensen een passend uitje van te maken.

Oordeel

Deze wandeling is in het juiste seizoen (eind zomer) en met het juiste weer (zonnetje) een echte topper. Op andere momenten blijft het nog steeds een bovengemiddeld mooie wandeling. Bij elkaar dus een rapportcijfer tussen de 7 1/2 en 8 1/2.

Wat ga je doen?

Vanaf het parkeerterrein wandel je eerst over de toegangsweg richting schaapskooi. Aan de linkerzijde heb je dan vast al de horeca gespot en dat maakt het voltooien van de wandeling natuurlijk extra aantrekkelijk. Ook bijzonder is het paardenrustpunt, een soort van parkeervakken voor paarden. Het water, voer en massageborstels moet je er zelf bij denken.

Vlak voor de schaapskooi sla je rechtsaf zodat je achterom naar de gebouwen loopt en meteen ook wat geiten tegemoet loopt die altijd hopen op een lekker hapje. De schaapskudde is overdag vaak aan het werk en dus op pad. Tegen het eind van de middag komen ze dan weer hier terug. Tijdens het grootste deel van de wandeling heb je vanaf afstand zicht op de schaapskooi en omliggend gebied zodat je kunt zien of de kudde alweer huiswaarts keert.

Het wandelpad loopt vanaf de schaapskooi door een open heideveld waarbij je kunt kiezen of je rechtstreeks naar het Pluizenmeer loopt of eerst (oranje aangegeven op de kaart) via de oranje route de noordzijde van het veld opzoekt waar heel wat bijenkasten zijn te vinden. De oranje route zoals op de kaart getekend is niet met pijlen in het veld uitgezet maar zeker een aanrader en ingewikkeld is het niet.

Letterlijk linksom of rechtsom kom je vanzelf in een bescheiden stukje bos rondom het Pluizenmeer terecht en de bedoeling is dat je dat meer, ook niet al te groot, helemaal rond loopt. Het is bepaald fotogeniek en ook zonder fototoestel is het de moeite waard op een van de bankjes aldaar neer te strijken en te genieten van dit fraaie stukje natuur.

De route vervolgt naar het zuiden waarbij het pad kaarsrecht is en daarna wat meer slingerend en daarna ook enigszins geaccidenteerd verder loopt. Precies aan de andere kant van het heideveld gaat het verder ophoog en, verrassend, staat op het lokaal hoogste punt een bankje op je te wachten. Het uitzicht is werkelijk fraai en ook het verdere pad slingert wat avontuurlijker terug richting schaapskooi.

Het laatste stukje voor de schaapskooi is vlak grasland met wat speeltoestellen voor jonge kinderen en daarna is het simpelweg hopen dat de schaapskudde is gearriveerd. Want met schapen is een schaapskooi toch een stuk beter gestoffeerd dan zonder. Genoeg genoten? Dan wordt het tijd om terug te lopen richting parkeerterrein, eventueel onderbroken door de horeca waar je niet geheel toevallig vlak langs loopt.

Handige tips

De Renderklippen is een open heidegebied dat in augustus / begin september in bloei staat en dus is die periode een aanrader. Tenminste, als het natuurlijk geen droogtejaar is als in 2018, want dan lijkt de heide geheel afgestorven te zijn. Hoewel dat uiteindelijk meevalt, de natuurlijk blijkt toch sterker dan je soms denkt, is het dan bepaald geen vrolijk gezicht.

Kritische noot

Je kunt hier helemaal alleen zijn. Kies daarvoor een dag met regen of ander ellendig weer. Of rond twee uur in de nacht. Op andere dagen, en zeker wanneer de heide mooi in bloei staat, kun je dat vergeten. Het is niet aansluiten zoals met de auto op de A4 rond vier uur ’s middags, maar je zult het genot hier moeten delen met talloze medemensen.

Prijs

Wandelen is ook hier helemaal gratis. Bij het parkeerterrein is horeca waar je uiteraard wel jouw banksaldo, hoewel niet veel, kan laten dalen.

Lengte bezoek

De wandelroute met een krappe vijf kilometer zal een uurtje netto wandeltijd kosten. Echter, genieten van het landschap, toch echt een aanrader hier, kan met gemak de tijd verdubbelen. En als je dan ook nog de horeca aandoet ben je zo een dagdeel verder.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Slapen bij de schapen is hier niet de bedoeling, maar de horeca bij het parkeerterrein aan de Elburgerweg ziet je graag komen.

Praktische info/openingstijden

De wandeltocht is het hele jaar door te lopen. In verband met de bloeiende heide is augustus/september aan te raden, maar je zul niet de enige zijn die dan hier komt genieten.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 11 september 2020