Rondwandeling Rielerkolk / blauwe route – Schalkhaar

Deze vanuit het centrum uitgezette wandeling (blauwe paaltjes) gaat allereerst richting Rielerenk. Het is nog steeds herkenbaar als landbouwgebied maar het nieuw gebouwde Deventer Ziekenhuis domineert dit open gebied sinds 2008 ernstig. Daarna gaat het via paden en paadjes, ingesloten tussen spoorlijn en sportpark, richting de Rielerkolk. Deze plas wordt tegenwoordig vrijwel geheel omsloten door huizen en de bewoners boffen maar met deze locatie. Al wandelend kom je op het uitgestrekte terrein van De Brinkgreve terecht, een GGZ-locatie van Dimence. Vlakbij Schalkhaar loop je door Park Braband en al heel snel sta daarna sta je weer voor de Nicolaaskerk.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV is Schalkhaar vanaf station Deventer met de stadsbus te bereiken.

Met de auto is het verstandig navigatie te gebruiken om in het centrum van Schalkhaar terecht te komen. Het een dorp heeft namelijk nogal wat kronkelende wegen rondom het centrum. Charmant, maar erg verwarrend.

Geschikt voor

De wandeling is 6,1 km en dat zullen veel wandelaars een prima afstand vinden. Verwacht niet een al te grote hoeveelheid natuur, maar voor een tamelijk stadse omgeving is de route toch niet onaardig uitgezet.

Oordeel

Deze wandeling is voor deze omgeving helemaal zo gek nog niet, maar uiteindelijk is het toch passen en meten om niet al te veel last van bebouwing, verkeer etc. te hebben. Bij elkaar verdient de wandeling een kleine 7.

Wat ga je doen?

Vanaf het startpunt bij de kerk midden in het centrum van Schalkhaar loop je via een paar woonstraten naar het zuiden. Al snel kom je op de Rielerenk. In vroeger tijd een open agrarisch gebied maar in 2008 is hier het nieuwe Deventer ziekenhuis gebouwd en daarmee is het karakter van dit gebied behoorlijk veranderd.

Over de toegangsweg voor de ambulances loop je naar het zuidelijk deel van de Rielerenk met water en kleine boomstroken. Hoewel het allemaal tamelijk kleinschalig is, is dit zeker een aardig stukje van de totale wandeling. Langs een, vaak drooggevallen, beek wandel je over een geasfalteerd fietspad waarna je al snel dikke kans hebt aan de linkerzijde treinen voorbij te horen razen. Of aan de rechterzijde het gejuich van voetballers hoort die daar op een sportpark hun favoriete hobby beoefenen. 

Het pad loopt parallel aan het spoor richting de Rielerkolk. Dit is een behoorlijk grote waterplas waar helaas aan de oevers de huizen zich tegenwoordig aaneenrijgen. Leuk voor de bewoners, minder leuk voor de wandelaars die op een ander uitzicht hadden gerekend. Het is in ieder geval de bedoeling dat je de plas van drie zijden bekijkt alvorens wederom, maar nu vanaf de andere kant, op het Deventer Ziekenhuis aan te lopen. 

De route vervolgt langs de rand van het terrein van De Brinkgreve, een GGZ-instelling die hier een groot complex heeft. Aan het eind nader je Schalkhaar alweer want na een weg over te zijn gestoken kom je in park Braband terecht. Hoewel ook hier bebouwing nooit ver weg is, is het een niet onaardig pad om te wandelen. Tot slot loop je door een woonstraatje richting kerktoren en ben je weer op het startpunt teruggekeerd.

Handige tips

Wellicht een wat bijzondere tip bij deze wandeling is de volgende. Halverwege loopt de route pal voor het Deventer Ziekenhuis langs. Het is dus prima mogelijk de wandeling te combineren met een bezoek aan iemand die hier is opgenomen. Of in het geval je toevallig zelf voor een onderzoek of behandeling in dit ziekenhuis moet zijn, de wandeling zo uit te mikken dat je het nuttige met het aangename combineert.

Bij grote warmte is dit wellicht niet de meest prettige wandeling omdat in het bebouwde gebied de geringe wind niet bepaald voor verkoeling gaat zorgen. Ook van het water, toch wel aanwezig op deze route, mag je op dit vlak niet al te hoge verwachtingen hebben.

Kritische noot

Bij dit soort paden blijft het toch passen en meten om tussen alle andere objecten heen een aardige route uit te stippelen. Het is beslist niet onaardig gelukt, maar toch heb je al heel snel zicht op een tamelijk massief ziekenhuis gebouw in plaats van het oude agrarische landschap en even later lijkt de trein je van de sokken te rijden. Daarna kom je bij de Rielerkolk, een leuke waterplas maar helaas aan drie kanten opgesierd met huizen en uiteindelijk wandel je toch ook een stukje door de niet heel bijzondere woonstraten van Schalkhaar. Het is niet anders…

Prijs

Altijd leuk: deze wandeling is, zoals bijna alle wandelingen, helemaal gratis te lopen. Natuurlijk kan de verleidelijke horeca aan de start en aan het eind er alsnog voor zorgen dat je banksaldo terugzakt.

Lengte bezoek

De route is met 6,1 km goed tussen de 1 tot 1,5 uur wandelen. Onderweg zijn er niet veel plaatsen zoals uitzichtpunten en dergelijke die uitnodigen tot een lang oponthoud. Veel langer dan 1,5 uur zal het daarom werkelijk niet worden.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In Schalkhaar is horeca te vinden en als je dat te weinig vindt dan is Deventer dichtbij. Overnachten is in deze omgeving zeker geen probleem, er is voldoende aanbod in allerlei prijsklassen.

Praktische info/openingstijden

Deze wandeling is het hele jaar te doen en omdat hij door nogal bebouwd gebied loopt hoef je niet al te bang te zijn dat je verwaaid.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

Meer in Schalkhaar doen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 28 augustus 2020