Rondwandeling / rode route – Wesepe

Vanaf het startpunt op het kerkplein tegenover de eeuwenoude kerk van Wesepe loop je langs boerderij “De Gulle Lach” en de pastorie naar de plek waar je deze wandeling linksom of rechtsom kunt vervolgen. Voor de beleving maakt het niet veel uit. Over smalle boerenwegen en zandpaden wandel je door het buitengebied van Wesepe en dat is geen straf. Sneller dan je wellicht wilt sta je alweer op het punt waarop je de keuze linksom/rechtsom hebt gemaakt, en na nogmaals een blik op pastorie en De Gulle Lach te hebben geworpen sta je binnen korte tijd weer bij de kerk. Of, als je zin hebt, zit je op het tegenovergelegen terras met wat lekkers.

Locatie/bereikbaarheid

Wesepe ligt aan de N348 tussen Deventer en Raalte. Over die weg kun je zowel met de auto als met de bus of met de fiets, motor of paard en wagen Wesepe bereiken.

Geschikt voor

Met 4,3 km is dit geen wandeling die een uitdaging is voor ervaren wandelaars. Het is zeker wel een aangenaam ommetje waarbij je het landschap rondom Wesepe goed ervaart.

Oordeel

De wandeling voert voor een deel over zandpaden maar hier en daar is asfalt toch niet te vermijden. Mede door het aantrekkelijke landschap komt het rapportcijfer op een 7,5.

Wat ga je doen?

Het startpunt van deze rondwandeling is in de dorpskern van Wesepe bij de oude kerk. Vandaar loop je langs Het Wapen van Wesepe en slaat linksaf (Ds. E. Kreikenlaan). Aan de rechterhand is dan meteen een meer dan 100 jaar oude boerderij te zien met als geestige naam “De Gulle Lach”. Iets verderop, aan dezelfde kant van de weg, staat de oude pastorie. Ook meer dan 100 jaar oud.

Ondertussen loop je weliswaar over asfalt, maar de weg is gelukkig fraai omzoomt door hoge bomen. Al snel sta je op het punt waar je de route verder linksom of rechtsom kunt wandelen. Veel maakt het niet uit maar rechtsom, dus tegen de klok in, is iets fraaier omdat je dan het mooiste stuk aan het eind hebt.

Over de Kappertweg gaat het door een landelijk stukje verder richting Oosterkampweg. Vlak voor het eind sla je linksaf een bosstrook in. De bedoeling is hier om langs deze bosstrook en het agrarische land te lopen, maar je kunt het eerste deel ook het slingerende pad in de bosstrook zelf volgen. Wel zo leuk, maar helaas kan het niet (meer) tot het eind. Daarna volgt een lekker lang stuk over zand, wat overigens bij droogte best even ploeteren kan zijn.

Alweer op de terugweg kom je na het oversteken van de Weseperenkweg op de Koedijk terecht, die overigens niet echt de vorm van een dijk heeft. Heb je zin en tijd dan kun je hier bij een plaatselijk bedrijf een nieuw kunstgras gazonnetje uitkiezen waarna je langs een stal met uitbundig loeiende koeien terugloopt naar de Ds. E. Kreikenlaan. Sla je daar rechtsaf, dan loop je een stukje over dezelfde route terug en de kerktoren oogt dan al opvallend dichtbij. Sneller dan je denkt sta je weer op het kerkplein en zit deze aardige wandeling erop.

Handige tips

Langs de route staan hier en daar bordjes met QR-codes. Door die met een mobiel in te scannen krijg je meer informatie over de plek waar je op dat moment staat.

Vind je deze route te kort, dan kun je hem combineren met bijvoorbeeld de blauwe route. Deze loopt vanaf het startpunt precies de andere kant op. Aldus kun je een leuke combiwandeling in de vorm van een “8” maken.

Kritische noot

Wesepe is niet bepaald een plaats om speciaal voor om te rijden. Ben je eenmaal in de buurt, dan zijn een tussenstop en deze wandeling helemaal zo gek nog niet. Het is dus zaak, om er een leuk aangekleed uitje van te maken, er nog iets bij te verzinnen. Bijvoorbeeld kan dat door een bezoek aan de landgoederen tussen Diepenveen en Olst of natuurgebied de Duurse Waarden net ten noorden van Olst.

Prijs

Altijd een goed bericht: deze wandeling is helemaal gratis te lopen.

Lengte bezoek

Deze wandeling van 4,3 km zal een uurtje in beslag nemen. Onderweg genieten van het uitzicht, de natuur en wellicht een fotomoment kunnen ervoor zorgen dat het wat langer duurt voor je weer op het beginpunt terugkeert.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Bij het startpunt op het kerkplein is een horecagelegenheid. Overnachten kan in deze omgeving ook heel goed, hoewel dat voor de meesten waarschijnlijk niet van toepassing zal zijn.

Praktische info/openingstijden

De wandeling is het hele jaar te lopen en wellicht dat het met een grote hoeveelheid sneeuw een totaal andere ervaring wordt dan in de zomer met een lekker zonnetje. Alleen regen of harde wind kunnen het wandelplezier hier wel behoorlijk vergallen.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

Andere activiteiten of interessante objecten in Wesepe? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 28 augustus 2020