Rondwandeling Sprengenberg / gele route – Haarle

Deze boswandeling maak je in het westelijk deel van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Na een aanlooproute langs de bosrand duik je het bos in om er aan de andere kant bij de Palthetoren weer uit te komen. Wederom volgt een brede zandweg om daarna weer het bos in te duiken waar je, je weet maar nooit, misschien een aantal vaste bewoners ontmoet. Om de boel niet helemaal te laten dichtgroeien wandelt hier namelijk een kudde Schotse Hooglanders rond. Nadat je nog hebt kunnen genieten van bos en meer open landschap sta je al snel weer bij het beginpunt.

Locatie/bereikbaarheid

Het startpunt ligt even ten zuiden van Haarle en wordt ook wel “Zuidbroek” genoemd. Met het OV is deze locatie eigenlijk niet te bereiken. Met de auto kun je vanuit Haarle naar het zuiden of vanuit Nieuw-Heeten naar het noorden rijden. Het startpunt langs de Oude Deventerweg is dan niet moeilijk te vinden.

Geschikt voor

Deze wandeling is met 6 km wat langer dan een klein ommetje maar bepaald ook geen trektocht. Vind je het alsnog te lang, dan is hij aan de zuidzijde in te korten. Wil je langer wandelen, dan zijn de mogelijkheden op de Sallandse Heuvelrug heel groot. Kortom, de wandeling is voor heel wat verschillende mensen met verschillende wensen geschikt.

Oordeel

De wandeling loopt voor een gedeelte langs een bosrand en grotendeels door bos dat soms meer gesloten en soms meer open is. Onderweg passeer je als letterlijk hoogtepunt de Palthetoren en wie weet levende have in de vorm van een kudde Schotse hooglanders. Al met al is het gewoon wel een lekkere wandeling, maar ook weer niet heel bijzonder. Daarom krijgt deze wandeling als rapportcijfer een 7.

Wat ga je doen?

Vanaf het startpunt Zuidbroek, niet meer dan een niet al te fraaie parkeerplaats, heb je eerst een aanlooproute voordat je op het “wandelrondje” terecht komt. De van Heekweg is echter een alleraardigste zandweg waar je lekker wat meters wegwandelt terwijl je rechts al zicht hebt op het bos waar je niet veel later induikt. Vlak voordat je dat doet passeer je aan de linkerhand het zogenaamde Voorbijgangerserf. Tot 1961 stond hier een keuterboerderijtje waarvan de contouren nu met cortenstaal in de grond zijn aangegeven. Samen met waterput en boom is het nu een plek waar voorbijgangers een moment stil kunnen staan en het leven overdenken, vandaar de huidige naam.

Hier duik je met een aardig kronkelpad het bos in. Dit bos is typisch voor de Sallandse heuvelrug; behoorlijk gevarieerd en dan weer wat meer open, en een volgend moment meer gesloten. Na nog geen kilometer wandel je het bos uit en loop je tegen een heideveld aan. Grootste verrassing staat op de heuvel van dit heideveld: de Palthetoren. Het huis is meer dan 100 jaar geleden gebouwd in opdracht van A.A.W. van Wulfften Palthe. Tegenwoordig wonen er nog steeds afstammelingen van de familie Palthe, al is het niet meer in hun bezit. Bezichtiging binnen is helaas niet mogelijk maar van een afstandje blijft het ook een fraai gezicht.

De weg vervolgt zo’n kilometer kaarsrecht richting zuidoosten over een brede zandweg. Aan de linkerzijde strekken zich heidevelden uit en aan de andere kant het bos waar je weer in zult duiken. Ook deze weg is geen straf hoewel je soms een beetje moet oppassen voor voorbij razende mountainbikers. Ben je eenmaal weer rechtsaf geslagen dan vervolgd de tocht door het bos. Met af en toe helaas lelijk rasterwerk aan de zijkant van het pad. Toch heeft dat een goede reden; ben je eenmaal een hek gepasseerd dan kom je in een gebied dat af en toe ook meer open is. En wie weet kom je ook de kudde Schotse Hooglanders tegen die daar een mooie bijdrage aan levert. Pas er overigens wel een beetje mee op. Schotse Hooglanders ogen heel vriendelijk maar kom je per ongeluk tussen een moeder en haar jong terecht, of probeer je een mooie selfie samen met een Hooglander te maken, dan zal je niet de eerste zijn die sneller dan verwacht in het ziekenhuis belandt.

Geniet van het bos en de open delen die je een wat wijdere blik gunnen want voor je het weet ben je weer terug op de Van Heekweg waar je ook aan het begin was. Vanaf hier is het een klein stukje terug naar de parkeerplaats en heb je de bosdouche erop zitten.

Handige tips

Wil je meer of langer wandelen, dan kan dat in Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug heel eenvoudig. Ben je op een zeker moment toe aan wat te eten of drinken, dan is aan de zuidzijde van dit park, richting Holten, genoeg horeca te vinden. Datzelfde geldt overigens voor de noordzijde, bij Nijverdal.

De wandeling is, zoals gebruikelijk bij paaltjeswandelingen, in twee richtingen uitgezet. Voor de beleving maakt het niet veel uit of je hem met de klok mee of tegen de klok in loopt. In de beschrijving is de route met de klok mee beschreven.

Kritische noot

De Sallandse Heuvelrug heeft veel te bieden en met name de grote heidevelden in het midden zijn een bezoek meer dan waard. Deze wandeling mist ze op een haar na en dat is eigenlijk wel jammer. Een niet al te grote verlenging van de route om een deel van die velden mee te pakken is geen slecht idee.

Prijs

Altijd mooi: deze wandeling is helemaal gratis. En aangezien er ook geen horeca is onderweg, kan de portemonnee in principe dicht blijven.

Lengte bezoek

De route is 6 km lang en daarmee goed voor een dik uur wandelen. Onderweg passeer je echter een paar plaatsen om letterlijk bij stil te staan, dus bij elkaar kan het wel een paar uurtjes worden.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Zowel bij het startpunt als onderweg is er geen horeca. Ook even aanbellen bij de Palthetoren lijkt niet zo’n goed plan. Nu is de route niet al te lang, maar zeker bij warm weer zelf wat meenemen is daarom aan te raden.

Praktische info/openingstijden

Het pad kun je het hele jaar door lopen en ook bij wat minder weer is het hier helemaal niet onaardig. Uiteindelijk is een zonnetje om tussendoor op een bankje neer te strijken en van het uitzicht en wie weet de Schotse Hooglanders te genieten geen gek idee.

Meer…

Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 23 maart 2021