Rondwandeling Steenenkamer / rode route – Deventer

De wandeling start vanuit Deventer binnenstad gezien aan de overzijde van de IJssel en loopt dan eerst over een grasdijk langs Steenenkamer. Vervolgens komt een fraai stuk door het park van landhuis ’t Schol waarna als contrast een paar kilometer door agrarisch landschap volgt. Langs de IJssel loop je terug naar het startpunt maar niet voordat je het uitzicht op stad Deventer uitgebreid hebt kunnen bewonderen en als het even kan binnen bent gelopen bij de Bolwerksmolen, een zaagmolen die de moeite van een bezoek meer dan waard is.

Locatie/bereikbaarheid

Vanaf Deventer binnenstad kun je met het pontje oversteken naar de overzijde van de IJssel en sta je meteen aan het startpunt. De auto kan op het parkeerterrein op de Worp worden geparkeerd. Gratis of, als het gratis terrein vol is, tegen een extreem laag parkeertarief.

Geschikt voor

De wandeling is totaal 5,5 km en dat is voor veel wandelaars een prima afstand. Eventueel kun je de wandeling verlengen met de groene route waardoor de totale lengte ongeveer 11 kilometer wordt.

Oordeel

Hoewel deze wandeling best een fraaie afwisseling kent zijn er geen echte grote hoogtepunten. Bij elkaar verdient de wandeling een dikke 7.

Wat ga je doen?

De wandeling start bij De Worp op het punt waar ook het pontje naar de binnenstad van Deventer aanmeert. Over het parkeerterrein loop je naar de IJsseldijk die je meteen linksaf gaat volgen. De N344 moet je even met een tunnel passeren en daarna wandel je met een wijde boog over het graspad op de dijk om Steenenkamer heen. Steenenkamer is een wat aparte wijk die lijkt bij Deventer te horen maar in werkelijkheid ligt deze wijk in gemeente Voorst, provincie Gelderland.

Ooit stond dit gebied op de nominatie om geconfisqueerd te worden door Gemeente Deventer die had bedacht dat met een sprong over de IJssel de stad wel tweemaal zo groot zou kunnen worden. Deze “dubbelstad” is nimmer gerealiseerd omdat niet alleen gemeentegrenzen zouden moeten worden aangepast, maar ook de provinciegrens en dat lag ook in die tijd erg gevoelig. Aan het eind van Steenenkamer verlaat je de dijk en loop je een klein stukje door Steenenkamer naar de N790. Deze weg steek je over waarna je in het park van Landhuis ’t Schol terecht komt.

Het wandelpad loopt achter het landhuis ’t Schol langs maar ondertussen heb je wel mooie doorkijkjes op de grote tuin voor het huis. Het park is overigens rond 1849 aangelegd in landschapsstijl en de oorspronkelijke structuur is vandaag de dag nog zoals toen bedacht. Het landhuis stamt uit 1851, dus uit dezelfde tijd. Helaas krijg je daar niet heel mooi zicht op, maar al wandelend kom je wel het tuinhuis en houten huis tegen die ook in dit park staan. Aan de achterzijde is een gedeelte van de moestuin achter het landhuis te zien.

Aan de voorzijde kom je uit bij een groot grasveld waar met enige moeite een glimp van de voorzijde van het huis is op te vangen, waarna je de N790 weer oversteekt en pardoes in een stuk agrarisch land terecht komt. Een stukje asfalt volgt maar al snel sla je linksaf en volgt een lang stuk boerenweg die al zigzaggend naar de IJssel voert. Vanaf hier heb je al een heel aardig zicht op de kenmerkende onderdelen van stad Deventer: de Bergkerk en de meer dan 60 meter hoge Lebuinustoren.

Eenmaal aan de IJssel aangekomen sla je linksaf om via de weg, met tamelijk veel fietsers en auto’s, terug te lopen richting startpunt. Deventer stad komt intussen almaar dichterbij maar de fraaiste attractie aan deze westzijde van de IJssel komt nu ook nabij: de Bolwerksmolen. Deze zaagmolen is nog werkelijk in bedrijf, hoewel bij weinig wind ook met een elektromotor het hele mechaniek wordt aangedreven. Het is beslist de moeite waard hier binnen te lopen. Dit is een van de weinige zaagmolens die nog is overgebleven in Nederland.

Uitgekeken? Dan resten niet veel meters meer om langs het Deventer stadsstrand, waar je zoals de naam al doet vermoeden je achterste op het zand kunt laten zakken maar ook op een terras, terug te keren naar het startpunt.

Handige tips

Zoals al dit soort wandelingen kun je ook deze met de klok mee en tegen de klok in wandelen. Wandel je tegen de klok in, zoals hierboven ook beschreven, dan heb je de laatste twee kilometers mooi zicht op de stad Deventer.

De route loopt langs de Bolwerksmolen, een van de weinige houtzaagmolens in Nederland die nog in bedrijf zijn. Op dinsdagen en zaterdagen is de molen open voor bezoek en het is werkelijk de moeite waard hier een kijkje binnen te nemen.

Een gedeelte van de route loopt over een grasdijk en over een boerenweg, stevige wandelschoenen zijn daarom geen slecht idee.

Kritische noot

De route kent op een betrekkelijk klein aantal kilometers een mooie afwisseling, maar het echte Wow!-effect ontbreekt. Het is allemaal net iets te weinig, maar toch blijft het in zijn geheel een wandeling die ruimschoots boven de streep eindigt.

Prijs

Deze wandeling is gratis, altijd plezierig. Een bezoek aan de Bolwerksmolen is ook zonder kosten, maar een donatie wordt op prijs gesteld. Verder kun je bij De Worp, het start- en eindpunt van de wandeling, bij de horeca neerstrijken en dan moet uiteraard wel de pinpas tevoorschijn worden getoverd.

Lengte bezoek

De 5,5 wandelkilometers kosten een gemiddelde wandelaar een dik uur. Met wat genieten van het park van landhuis ’t Schol en het uitzicht op stad Deventer, maar vooral met een bezoek aan de Bolwerksmolen kun je dat ene uur met gemak verdubbelen. Ga je daarna de binnenstad van Deventer in dan kun je cultureel of culinair met gemak een heel aangename dag vol krijgen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Bij het startpunt is horeca en natuurlijk ook in de Deventer binnenstad. Tijdens de wandelroute is er geen horeca. Gezien de lengte van de wandeling zal dat niet op heel grote bezwaren stuiten.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen maar een gedeelte loopt over een dijk in een erg open omgeving dus harde wind, regen of sneeuw zullen ervoor zorgen dat het wandelplezier tot bijzonder laag niveau daalt.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 30 augustus 2020