Rondwandeling – Steenwijk

Vanaf de Markt in het centrum van Steenwijk loop je eerst een stukje over de oude stadswallen en daarna Steenwijk uit naar het landelijke Onna. Vervolgens blijft het landelijk wandelen richting Zuidveen, een kleine kern waar Steenwijk inmiddels tegenaan is gegroeid. Het uitzicht op Steenwijk is vanaf dit deel van de wandeling helemaal niet onaardig. Na Zuidveen duik je het kleinschalige bos rond de Ruxveense vijver in waarna je de wandeling besluit met een vervolg door het park van Villa Rams Woerthe. Via de hoofduitgang is het dan nog maar een paar honderd meter naar het startpunt.

Locatie/bereikbaarheid

Steenwijk is prima te bereiken met de trein vanaf Zwolle of Leeuwarden. Ook bussen komen hier ut meerdere windstreken samen. Kom je met de auto dan is Steenwijk vlak naast de A32 te vinden.

Geschikt voor

Deze wandeling is ongeveer 9 kilometer en dat is voor de meesten heel goed te doen. Eventueel kun je er nog wat meters aan vastknopen door een uitstapje naar Onna te maken.

Oordeel

Deze wandeling behoort niet tot de meest spectaculaire van Nederland, maar je start in het helemaal niet onaardige Steenwijk en krijgt toch wat van de omgeving te zien. Alles bij elkaar verdient de wandeling een 6,5.

Wat ga je doen?

De wandeling start vanaf de Markt in het centrum van Steenwijk. Vanaf daar loop je via de Onnastraat naar de voormalige Onnapoort. De poort is verdwenen maar omdat de vestingwallen er hier nog steeds zijn is er tegenwoordig een grappige voetgangersbrug op deze plek te vinden waardoor het mogelijk is ook op de wallen hier te lopen. In deze wandeling loop je onder het bruggetje door en meteen links door het klaphekje kom je op een voetpad onderaan de vestingwal. Ook niet gek. Mocht je het leuk vinden en meer willen wandelen, er is ook een rondwandeling over de vestingwallen en voormalige vestingwallen van Steenwijk.

Het is een onverwacht leuk paadje waar je helaas na een paar honderd meter alweer afscheid van neemt. Via de brug wandel je over het terrein om de lokale scholengemeenschap heen en via de Oostwijkstraat en Prins Bernhardstraat (let wel even op dat je de juiste straat inslaat hier) loop je naar de grotere Meppelerweg. Meteen als je bij deze weg bent aangekomen is er aan de overkant een kerkhof te vinden met een aantal oude en bijzonder vormgegeven grafzerken. Heb je interesse, dan kun je een klein extra rondje op het kerkhof maken maar ook vanaf de straat zijn ze te zien.

Via de niet al te spannende Meppelerweg loop je Steenwijk uit en waar deze na een knik uitkomt op een groot kruispunt ga je vanaf het fietspad rechtdoor. Je komt op het Bedelaarspad terecht, richting Onna. Het is meteen landelijk en wellicht is het aardig te bedenken dat in dit gebied tijdens de Tachtigjarige oorlog de Spanjaarden hun kampement opsloegen. Met duizenden soldaten trachten ze de toenmalige vesting Steenwijk in te nemen. Wat in eerste instantie niet, en in tweede instantie wel lukte.

Bij paaltje C15 sla je rechtsaf de Onnase Doodweg in. Wees niet bevreesd, in de 21e eeuw komt het nog maar zelden voor dat reizigers hier hun einde vinden. Heb je zin en tijd dan kun je overigens even rechtdoor lopen en wandel je het bepaald niet spectaculaire Onna in. Er is een oude school te vinden en een dorpshuis en verder is de bebouwing langs de doorgaande Burgemeester GW Stroinkweg in Onna niet onaardig.

De Onnase Doodweg vervolg je in westelijke richting waarna je de tweede weg links inslaat. Het is een onverharde weg (Halfweg) die tussen de weilanden en akkerbouwgrond doorloopt. Bij de Trappenweg ga je rechtsaf en meteen weer linksaf de Lange middenweg in, die er overigens in niet al te lange tijd voor zorgt dat je aan de rand van Zuidveen aankomt. Zuidveen is een kleine kern die bij Steenwijk hoort en door de uitbreiding van Steenwijk er vrijwel tegenaan is komen te liggen.

Zuidveen passeer je aan de aan de noordzijde en je gaat op weg naar een klein stukje bos rondom de Ruxveense vijver. Al slingerend kom je vanzelf aan de andere kant van de vijver terecht waar je overigens bij mooi weer aan de waterkant kunt neerzakken op het gras. Via de Verlaatse weg loop je naar een zijtak van de Steenwijkse Aa, het water waarover je onder andere naar Ossenzijl zou kunnen varen.

Na een knik en een hek kom je op wellicht het mooiste stukje van de wandeling terecht; het park dat hoort bij Villa Rams Woerthe. Het is een langgerekt park met in het midden een waterpartij die je eigenlijk de hele tijd volgt. Kom je dichterbij het landhuis, dan zie je vanzelf het park met herten en het oude theehuis. Heb je zin om dit Villa Rams Woerthe ook van binnen te bekijken? Het is beslist een aanrader, maar je kunt er alleen na reservering van datum/tijdslot naar binnen. Regel dat dus even vooraf.

Via de hoofdingang van Villa Rams Woerthe loop je juist het bijbehorende park uit en linksaf, via de Gasthuisstraat, sta je binnen no-time weer op je vertrekpunt; de Markt van Steenwijk.

Handige tips

Je passeert in deze wandeling, bijna aan het eind, Villa Rams Woerthe. Dit landhuis is te bezoeken en beslist de moeite waard. Echter, je moet vooraf online een datum en tijdslot reserveren. Zorg daar dus voor. Overigens is in het souterrain van dit landhuis het Museum Hildo Krop gevestigd, de beeldhouwer die in Steenwijk is geboren maar waarvan het meeste werk in Amsterdam op bruggen en aan gebouwen is te vinden.

Kritische noot

Bij elkaar is het geen onaardige wandeling, maar hij bevat ook maar weinig hoogtepunten. Toch, om lekker de benen te strekken en in combinatie met voormalig vestingstad Steenwijk is het geen gek idee.

Prijs

Deze wandeling is geheel gratis te lopen. Ga je in Steenwijk naar museum Villa Rams Woerthe of het Stadsmuseum Steenwijk en heb je een museumaart in je zak zitten, dan blijft de portemonnee nog steeds dicht. Ga je echter gebruik maken van horeca, shoppen of nog andere dingen doen, dan zou het zomaar kunnen dat je een spoor van uitgaven in Steenwijk achterlaat. De lokale middenstand zal je bezoek nog meer waarderen.

Lengte bezoek

Deze wandeling is met 9 kilometer in een paar uurtjes, inclusief fotostop en genieten van het uitzicht op Steenwijk, te doen. Combineer je het met een verder bezoek aan Steenwijk, dan kun je er met gemak een leuk dagdeel van maken.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In Steenwijk is horeca te over. Verder kom je onderweg eigenlijk niets tegen. In Onna is een dorpshuis maar dat moet maar net open zijn. Iets te drinken of eten meenemen voor onderweg is, ondanks de niet heel lange route, geen heel beroerd plan.

Praktische info/openingstijden

Dit pad kun je het hele jaar door lopen en ook in het vroege voorjaar, herfst of midden in de winter kan het helemaal geen verkeerd idee zijn. Een frisse neus hou je er letterlijk aan over en weer op temperatuur komen kan ongetwijfeld bij een horecagelegenheid op de markt van Steenwijk.

Meer…

Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 20 november 2021