Deze wandeling staat bekend als een bloesemwandeling. En inderdaad, in de juiste tijd van het jaar (april/mei) wandel je langs heel wat fruitbomen die in bloei staan. Daarnaast passeer je de nodige landhuizen en het kasteel, de kerk en de molen bij Zoelen. Hoewel er wel de nodige asfaltmeters op het programma staan is het alleszins de moeite waard en je bent dan ook niet de enige die deze tocht loopt.
Locatie/bereikbaarheid
Kerk-Avezaath is een kleine plaats net boven Tiel, langs de A15. Neem de juiste afrit en je bent er zo.
Geschikt voor
Met 13 km, of 10 km als je de verkorte route wandelt, is het een besteding voor een mooie ochtend of middag. Een klein ommetje is het dus niet en voor beginnende wandelaars kan het een hele opgaaf zijn. Heb je al wat meer wandelkilometers in de benen, dan is dit waarschijnlijk een lekkere afstand waarbij je aan het eind denkt: en wat gaan we nu nog doen? Nou, bijvoorbeeld naar Tiel of Buren!
Oordeel
Deze wandeling is behoorlijk gevarieerd met de dorpjes Kerk-Avezaath en Zoelen met hun kerken een kasteel en molen, de fruitboomgaarden maar ook een stuk pad door een weiland langs het water. Alles bij elkaar verdient deze wandeling daarom een 7,5.
Wat ga je doen?

Vanaf het startpunt bij het zalencentrum van Kerk-Avezaath loop je door een paar woonstraatjes noordwaarts tot je aan de rand van het dorp oog in oog staat met een paar fraaie landhuizen. Waaronder Huize Teisterbant, waarnaar deze wandeling is vernoemd. Even later passer je de eerste boomgaarden en een prachtig richtingaanwijzerbordje met onder andere “Zoelen”. Je zult daar terecht komen, maar nu nog niet. De weg vervolgt richting Buren waarbij de weg vlak langs de eerste laagstam fruitbomen loopt. Het zal niet het laatste gaarde zijn hoewel ze soms zijn afgeschermd met hoge en dichte hagen.
Om de boomgaard heen wandel je verder naar het Noordereind. Daar sla je rechtsaf om die tamelijk rustige asfaltweg een eindje te gaan volgen. Aan de huizen links en rechts te zien zijn er kennelijk met fruitteelt wel wat centen te verdienen. Nadat je linksaf bent geslagen loop je al snel op het grondgebied van Zoelen. Rechts ligt meteen een begraafplaats die verstilt in het landschap ligt en even later passeer je een theetuin.
Linksaf volgt nu een fraai stukje van de wandeling want je komt op de lange, statige laan terecht die leidt naar Kasteel Soelen. Je zult er echter pas veel later recht voor staan want halverwege sla je linksaf een andere brede laan in om je weg daar te vervolgen. Ook op het landgoed zijn boomgaarden te zien, in dit geval hoogstam die verder in dit gebied tamelijk zeldzaam zijn geworden. Je zult merken dat de paden hier behoorlijk populair zijn. Aan het eind is het mogelijk de route te verkorten door rechtsaf te slaan, anders sla je linksaf en komen er drie wandelkilometers bij. Allereerst wandel je langs een bosrand, daarna langs een boomgaard en vervolgens door een stuk weiland naar de Burensedijk, die overigens weinig kenmerken van een echte dijk heeft.
Het asfalt alhier duurt gelukkig niet lang, wel even opletten want enigszins onverwacht sla je linksaf het weiland in waarbij je langs de rand een heerlijk eind kan struinen. Heeft het onlangs flink geregend, dan kan het hier behoorlijk blubberig zijn. Is het al lange tijd droog, dan struikel je juist van de een naar de andere hobbel in het pad. Maar het blijft een aangename afwisseling met de paden tot nu toe. Aan het eind kom je uit op de Zandkampse steeg, een rustige weg die naar Zoelen leidt. In het juiste seizoen kun je een paar ooievaars op een hoog nest spotten. Het centrum van Zoelen word je nog even onthouden doordat je een weg achterlangs inslaat.
Op de kaart ziet deze slinger in de route er enigszins zinloos uit, in werkelijkheid kom je juist hier aan de rand van een boomgaard terecht. De eigenaar heeft toegestaan dat je aan de rand vlak langs de bomen loopt en dat is buitengewoon vriendelijk. Daarna kom je dan toch werkelijk in het centrum van Zoelen waarvan een gedeelte beschermd dorpsgezicht is. Al vrij snel wandel je achterlangs over een slingerend bospad en voor je het weet sta je dan voor Kasteel Soelen. Helaas is het voorbij het poortgebouw privé-terrein maar vanaf de andere kant van de slotgracht is het ook een fraai gezicht. Veel mensen strijken hier even neer op een bankje of in het gras.
Ben je uitgekeken, dan vervolgt het pad door een bosstrook en kom je bij de Stefanuskerk van Zoelen terecht. Deze kerk stamt uit de 16e eeuw en de toren is met tufsteen bekleed terwijl het schip stralend wit is gepleisterd. Heb je een kans even binnen te kijken dan zal je onder andere een preekstoel uit 1641, een kanselbijbel uit 1657 en een rouwbord uit 1603 zien. Tegenover de kerk sla je de Molenstraat in waar, tamelijk verrassend, sinds 1775 molen De Korenbloem staat. Hij maalt nog steeds, maar is niet altijd in bedrijf.
Weer een ander stukje van het pad volgt want tegenover de molen wandel je het weiland in tot aan het water, de Linge om precies te zijn. Daar ga je de waterlijn volgen waarbij je met enig geluk een paar goederentreinen over de Betuwelijn zult zien daveren. De aanleg van deze lijn heeft 4,7 miljard aan belastinggeld gekost, dus geniet ervan. Je wandelt niet heel lang langs de Linge waarna het pad door het weiland, de Molenstraat weer kruist en aan de andere kant weer aan de rand van agrarisch land en bos vervolgt.
In het bos slaat het pad uiteindelijk linksaf. Je komt daarna nog eenmaal tussen de fruitboomgaarden terecht waarna je aan de oostzijde Kerk-Avezaath weer binnen loopt. Enkele woonstraten verder komt een laatste interessante object in beeld; de Sint-Lambertuskerk van Kerk-Avezaath. Deze kerk stamt uit 1007 en is dus heel erg oud. Dat geldt niet zozeer voor het interieur; tijden een restauratie is vrijwel alles verloren gegaan en vervangen door spullen uit een andere kerk. Er rest vervolgens nog een klein stukje wandelen over de Daver om op het startpunt uit te komen.
Handige tips
Het is een echte bloesemroute waarbij je langs heel wat boomgaarden loopt. De bloesemtijd, eind april en begin mei, is dus een aanrader voor maximaal plezier. Dit gebied is verder erg koningsgezind. Ga je dus vlak voor Koningsdag dan zie je de grote inspanning die bewoners doen om deze dag te vieren. Ga je op Koningsdag zelf dan kan het wel heel druk zijn…
Binnen enkele kilometers rij je van Kerk-Avezaath naar het historische dorp Buren. Heb je dus na de wandeling nog wat puf over…
De route is gemarkeerd met paarse stickers maar hier en daar kun je toch in de war raken omdat je een sticker mist. Download daarom vooral de app van klompenpaden, dan weet je precies waar je bent en hoe de route (verder) loopt. Verder krijg je als je wilt extra informatie over de omgeving te zien.
Kritische noot
Dit klompenpad slijt je je klompen/schoenen best wel een beetje aan de meters asfalt die je te gaan hebt. Hoewel er gelukkig ook wel stukken onverhard bij zitten is het aantal kilometers asfalt relatief een nogal hoog.
Aan de zuidzijde liggen vrij dichtbij de A15 en de Betuwespoorlijn die de rust wel wat kunnen verstoren. Bovendien is het gebied favoriet bij motorrijders. Daardoor heb je af en toe het gevoel dichtbij het Circuit van Assen te lopen. Je ziet ze niet maar hoort ze des te beter, een vreemde ervaring.
Prijs
Het wandelen van dit klompenpad is gratis en het downloaden van de route op de app ook. Bij start-/eindpunt in Kerk-Avezaath kun je wellicht wat te drinken/eten krijgen, onderweg proberen sommige actieve bewoners je wat te slijten. Alles bij elkaar zal je niet failliet thuis komen.
Lengte bezoek
Het klompenpad is 13 km met een mogelijkheid hem te verkorten tot 10 km. De lange route is goed voor 2,5 netto wandeluren maar het kasteel, de molens, kerken en landhuizen onderweg maken er met gemak een uur of 3,5 tot 4 van. Ga je ook nog naar het nabij gelegen Buren of Culemborg, dan kun je er met gemak een dagje uit van maken.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Horeca is er bij het start-/eindpunt bij het zalencentrum in Kerk-Avezaath. Onderweg in Zoelen is bij een theetuin en in het centrum horeca die hopelijk open is. Je moet daarvoor enige meters omlopen maar dat zal bij grote nood het bezwaar niet zijn.
Praktische info/openingstijden
Het pad is het hele jaar te lopen maar de beste tijd is de tijd waarin de fruitbomen in bloei staan; eind april ongeveer. Meestal is het rond die periode best heel aardig weer. Een flinke bui is natuurlijk prettig voor alle bomen langs de route maar zal het wandelplezier al snel tot een dieptepunt reduceren.
Meer…
Nog meer wandelen? Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 2 mei 2021