Rondwandeling tichelgaten / rode route – Windesheim

Bij Windesheim zijn in de loop van de jaren door de aanwezigheid van een steenfabriek binnendijks tichelgaten (tichel = baksteen) ontstaan. Nadat de fabriek zijn activiteiten in de jaren 80 van de vorige eeuw heeft gestaakt zijn als vanzelf de tichelgaten veranderd in plassen met volop waterleven. Deze relatief korte wandeling loopt rondom het grootste tichelgat.

Locatie/bereikbaarheid

Windesheim ligt ten zuiden van Zwolle en is via de N337 zowel per bus, auto of fiets makkelijk te bereiken. De wandeling start op het parkeerterrein tegenover Landgoed Windesheim. Vanaf de N337 moet je daarvoor even de kleine kern van Windesheim doorsteken, het spoor passeren en aan de rechterzijde ligt het parkeerterrein.

Geschikt voor

Deze wandeling is met 3 km bepaald geen dagtocht. Het is eenvoudig mogelijk, zoals met al deze uitgezette paaltjesroutes, om meerdere routes te combineren. In dit geval is een combinatie met de oranje uitgezette route een aanrader. Dan nog zal een ervaren wandelaar van de totaal 6 km niet achteroverslaan. Wil je echt veel meer wandelen, dan zijn het Maarten van Rossumpad of het Hanzestedenpad met honderden kilometers wandelplezier wellicht een alternatief.

Oordeel

Deze wandeling is niet lang maar best aantrekkelijk. De tichelgaten, ontstaan door afgravingen vanwege de vroegere steenfabriek, vormen nu een leuk stukje natuur waar je vlak langs en doorheen loopt. Alleen de aanlooproute over een saaie asfaltweg verpest het plezier een beetje. Alles bij elkaar een rapportcijfer 7.

Wat ga je doen?

De route start op het parkeerterrein tegenover Landgoed Windesheim. Omdat je daar dan toch bent is het de moeite daar meteen even een korte blik op te werpen. Je kunt helaas niet helemaal vrij rondlopen omdat het privé in gebruik is, maar tot net over de brug aan de voorzijde kan wel. Aan de achterzijde ligt het vrij toegankelijke park. Daar kun je komen door de brug iets meer naar het dorp Windesheim over te steken. Als je deze rode wandeling combineert met de oranje dan kom je er vanzelf ook doorheen.

De rode wandeling start met bijna een kilometer over een asfaltweg, gelukkig al snel onderbroken door een bankje met een eerste mooi uitzicht op het grootste tichelgat dat hier ligt. Niet lang daarna sla je rechtsaf en blijf je de op een tamelijk smal pad waar links en rechts doorkijkjes zijn op de tichelgaten met veel water en het dierenleven dat dit maar al te aantrekkelijk vindt.

Na een kleine kilometer staat vlak langs het pad een vogelkijkhut. Het vergt doorgaans wel geduld om werkelijk bijzondere vogels te zien te krijgen, maar wie weet. Daarna is aan de linkerzijde van het pad op initiatief van Staatsbosbeheer, plaatselijke bewoners van Windesheim en de plaatselijke school een boomgaard met oude rassen hoogstamfruitbomen aangelegd. Ter lering en vermaak.

Al snel buigt het pad wederom af om nogmaals tussen enkele tichelgaten door terug te lopen naar de asfaltweg die ook de aanlooproute vormde. Daar aangekomen hoef je maar een klein stukje terug te lopen naar het startpunt en heb je een paar kilometer helemaal niet onaardige natuur in de benen.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Je kunt met oogkleppen op dit pad op snelheid afwerken, maar een beter idee is het tempo te verlagen en links en rechts van het pad over het water te genieten van de doorkijkjes en het waterleven. Of je veel of weinig waterleven ziet is natuurlijk een beetje een kwestie van geluk hebben.

Laat maar zitten

Het is niet anders, maar met de klok mee loop je eerst een kleine kilometer over een asfaltweg. Niet druk, maar ook niet erg spannend.

Handige tips

Deze rode route concentreert zich op het gebied met de tichelgaten. Een echte aanrader is de route te combineren met de oranje route. Deze loopt een stuk over de IJsseldijk en vervolgens over Landgoed Windesheim. De totale afstand wordt dan een kilometer of 6 en is, zeker voor deze afstand, heel mooi gevarieerd.

Kritische noot

Deze route is niet alleen bij mensen populair, ook de eikenprocessierups heeft hem inmiddels gevonden. Helaas. En omdat de paden niet zo breed zijn en de bomen er vlak langs staan kan dat best een probleem zijn. Er wordt voor gewaarschuwd, er zitten ook genoeg linten om eikenbomen waar de rupsen in kunnen zitten, maar tja, wat dan? In het buitengebied worden deze vervelende beestjes veel minder bestreden dan binnen de bebouwde kom. Jammer, maar op het moment dat het echt grote vormen aanneemt kun je dit pad eigenlijk niet meer lopen.

Prijs

Altijd mooi bij wandelen: de wandeling is helemaal gratis te doen. De route maakt onderdeel uit van Wandelnetwerk Salland en mocht je de kaart daarvan nog niet hebben, dan is dat wel een aanrader. Voor een lage prijs heb je daarmee letterlijk honderden kilometers wandelpaden in heel Salland in handen.

Lengte bezoek

De route is 3 km en daarmee goed voor een heel klein uurtje. Blijf je langer hangen op een bankje of in de vogelhut, dan loopt de tijd natuurlijk nog wat op. Een combinatie met de oranje route levert een totaal van 6 km op en daarmee een gevarieerde wandeling van een kleine 1,5 uur.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is zowel bij het startpunt als onderweg niet te vinden. In de kern van Windesheim is een zorgboerderij waar in het zomerseizoen doordeweeks wel wat te drinken en eten is te krijgen.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen. Natuurlijk is een zonnetje en korte-broeken temperatuur best aangenaam, maar juist met helder vriesweer kan het ook een verrassend ommetje zijn.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 28 augustus 2020