Rondwandeling Tuylermarkerpad / blauwe route – Terwolde

Het Tuylermarkerpad is een Klompenpad uitgezet met blauwe klompen ten zuiden van Terwolde. Vanuit het centrum wandel je door afwisselend agrarisch landschap en helemaal in het zuiden een aangenaam stuk door de uiterwaarden van de IJssel. Ondertussen kom je de nodige koeien, paarden, schapen en ooievaars tegen en afhankelijk van het seizoen kun je je onderweg tegoed doen aan bramen. Vergeet niet aan de start of aan het eind een blik te werpen op de middeleeuwse kerk van Terwolde en de wandeling is compleet.

Locatie/bereikbaarheid

Terwolde ligt aan de westzijde van de IJssel, net ten noorden van Deventer. Via de IJsseldijk vanaf Deventer of vanaf de A28 en dan een stuk binnendoor sta je binnen niet al te lange tijd voor de kerk in het centrum. Parkeren kan op een parkeerterrein naast de kerk en daar is ook het startpunt.

Geschikt voor

Dit pad is 11 km lang en daarmee geschikt voor de “medium” wandelaar. Een niet gering aantal wandelaars zal het te lang vinden, voor de doorgewinterde wandelaar is het juist (veel) te kort. Inkorten is eenvoudig omdat de route bestaat uit een “8”. Knip je de zuidelijke lus van de route, dan resteert een wandeling van ongeveer een kilometer of zes. Voor de kilometervreters is het mogelijk de wandeling te verlengen met de rode route. Je kunt op de Zeedijk switchen, het staat daar aangegeven als overstappunt.

Oordeel

Dit klompenpad heeft een grote variatie en dat maakt dat deze wandeling een mooie 8 verdient.

Wat ga je doen?

De start van het klompenpad, dat overigens voor slechts weinig mensen geschikt is met klompen als schoeisel, is in het centrum van Terwolde bij de middeleeuwse, en zeker een blik waardige, Dorpskerk. Vandaar loop je langs het oude Café De Klok richting Twelloseweg. Aan de rand van het dorp passeer je d’Olde Smidse waar je meteen linksaf slaat en al snel daarna verlaat je het asfalt om op een pad door weilanden met paarden terecht te komen.

Voldoende prikkel- en schrikdraad houd je op het goede spoor en recht voor je zie je molen de Ooievaar. Heb je alvast de gelegenheid om na te denken of je er over een minuut of 10 even naar toe wilt lopen. Door lopend kom je vanzelf bij het Toevoerkanaal terecht waar je, linksafslaand, richting het gemaal bij de IJssel verder gaat.

Bij het Gemaal Baron van der Feltz, die ervoor zorgt dat je tijdens deze wandeling droge voeten houdt, wandel je naar de andere kant van het Toevoerkanaal. Loop je hier even de dijk op dan kun je al genieten van het uitzicht over de IJssel. Straks loop je een langer stuk vlak langs de IJssel, nu is het de bedoeling dat je langs het Toevoerkanaal een stuk terug loopt. Via een graspad kom je bij de Wijkseweg uit. De bedoeling is dat je hier rechtsaf slaat, maar sla je hier even linksaf dan wordt je na een dikke honderd meter beloond met molen De Ooievaar. Of het de meest afgebrande molen van Nederland is is niet bekend, maar dit exemplaar stamt uit 2018 en is dus nog heel recent. Op zaterdagen kun je ook binnen een kijkje nemen, op andere dagen blijft het bij een hopelijk aangename blik op de buitenzijde. Het is alleen jammer dat de lelijke grote loods ernaast de foto’s verpest maar goed.

Uitgekeken? Dan wordt het tijd de route via de Wijkseweg te vervolgen waarbij je langs een alleraardigst oud kerkje komt: PNIEL. Tegenwoordig is het een woonhuis waar de gelukkige bewoners letterlijk onder het orgel wonen. Je wandelt verder naar het zuiden, waarbij je na enige tijd het asfalt en grind verwisselt voor een pad tussen het hoog opschietende mais. Het pad eindigt op de Haverkampsweg waarbij je met een links-rechts combinatie al snel vervolgt op de Melkleenweg.

Hier wacht je een on-Nederlands rommelig stuk waar je in sommige objecten “kunst” zou kunnen zien. De route vervolgt landelijk door het boerenland waarbij soms prikkeldraad je ervan moet weerhouden het gras plat te trappen, want stel dat de opbrengst van het land daarmee zou verminderen. Vlak voor je de Meermuidenseweg bereikt is links een helemaal niet onaardig landgoed te zien. Precies op de punt ervan is, toch eigenlijk in the middle of nowhere, een verkooppunt ingericht voor plaatselijk geoogst fruit. Naast slow-food of slow-cooking bestaat er kennelijk ook zoiets ook als slow-selling.

De Meermuidenseweg leidt al binnen enkele honderden meters tot de Bandijk en daarmee de IJssel. Op de hoek is nog het oude Tolhuis te bewonderen maar een gemiddelde wandelaar zal vast meer oog hebben voor de IJsseloever en de stenen/gras waar je op kan neerstrijken. In het seizoen kun je hier gezelschap hebben van luie vissers in tentjes en actieve ooievaars die proberen hun kostje bij elkaar te scharrelen. Hoogste tijd om zelf ook de benen wat rust te gunnen…

Terug op de Bandijk staat links landhuis Melkleen waarna je naar de Haverkampweg loopt en de onderste lus van de wandeling is voltooid. Nu loop je richting het westen door tot de N792, steekt deze over en vervolgt over de Wellinkhofweg en na enige honderden meters linksaf over de Trippestraat. Dan is het gelukkig weer een tijdje gedaan met het asfalt want de wandeling komt op een pad langs een bescheiden, kaarsrechte sloot. De andere zijde van het pad is wellicht interessanter; rijen bramenstruiken rijgen zich hier aaneen en het is goed mogelijk je buik ervan vol te eten.

Aan het eind van het pad kom je uit op een weg die ex-inwoners van Amsterdam zal verbazen; de Kadijk en even later de Zeedijk. Het lijkt in niets op de Amsterdamse versie maar toch word je op de hoek met de Wellerweg nog verrast door een markante IJsselhoeve. Even later verlaat je de Zeedijk en gaat over een graspad aan de rand van een weiland richting kleine bosstrook. Ook deze mag je met een ruime U-bocht aan de rand passeren en voor je het weet passeer je ook nog een tuin van een tuinontwerper met wel heel weinig inspiratie waardoor de robotmaaier de ganse dag mag zwoegen. Daarna eindig je op de Twelloseweg en heb je ook de noordelijke lus van de wandeling voltooid. Rest je nog via de Dorpsstraat naar de kerk en daarmee het startpunt terug te lopen.

Handige tips

De route is met blauwe klompen in twee richtingen aangegeven. Heel veel maakt het niet uit maar de zuidelijke lus tegen de klok in lopen zorgt ervoor dat je het stuk langs de IJssel, best heel mooi, pas in het tweede deel van de lus doet. Uitstel van behoeftebevrediging zogezegd. Als je ook nog neerstrijkt langs de IJssel dan heb je daarna een wat korter stuk terug te gaan wat psychologisch gezien ook veel wandelaars zal aanspreken.

Het pad loopt soms over particulier terrein met vee. Vandaar dat honden niet zijn toegestaan.

Terwolde is in het gelukkige bezit van een molen; De Ooievaar. Het pad loopt er net niet langs, maar met een paar honderd extra wandelmeters sta je er pal voor. Helaas is hij alleen op zaterdagen open, maar ook in dichte toestand is het werkelijk de moeite waard.

Kritische noot

Enigszins spijtig is de aan- en teruglooproute vanaf centrum Terwolde. Terwolde is beslist geen vreselijke plaats, maar om een stuk van de Dorpsstraat nu twee maal te lopen is eigenlijk iets teveel van het goede.

Prijs

Altijd mooi met wandelen: ook deze wandeltocht is geheel gratis. Horeca en reiskosten kunnen ervoor zorgen dat het niet helemaal een kosteloos uitje wordt, maar het blijft vergeleken met andere activiteiten die je had kunnen doen waarschijnlijk een koopje.

Lengte bezoek

De 11 km zal een uurtje of 2 wandeltijd kosten. De nodige fotomomenten maar vooral de zwaar aan te raden pauze langs de IJssel zullen ervoor zorgen dat je een tijd langer onderweg bent. Je kunt er met gemak een dagdeel van maken.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In het centrum van Terwolde is horeca, maar of het open is als je hier start of eindigt is natuurlijk altijd de vraag. Onderweg kun je langs de IJssel terecht bij ’t Nieuwe Diekhuus. Wil je overnachten in Terwolde, dan is wellicht B&B Matanze een idee. Niet goedkoop, wel bijzonder.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar door te bewandelen. Wel loop je in principe een deel door de uiterwaarden van de IJssel. Bij heel hoog water, en dat kan zowel in de winter als in het voorjaar het geval zijn, is dat niet mogelijk en loop je daar het stuk over de dijk. Wel asfalt, maar bij hoogwater heb je dan wel als beloning een mooi zicht op de zeer brede IJssel.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 31 augustus 2020