Vanuit het centrum van Gorssel wandel je al snel het agrarische buitengebied in met boerderijen en bijbehorende akkers en grasland. Na enige tijd kom je dichtbij de IJssel waar je als je wilt ook naar de oevers kunt lopen. De terugtocht is wat anders van aard. Allereerst wandel je over een pad door een bosstrook en daarna gaat het langere tijd over halfverharde wegen waar je onder andere het voormalige ooievaarsstation tegenkomt. Dat is inmiddels wegens succes opgeheven; je zult in het seizoen talloze ooievaars op de nesten in de bomen hier zien. Daarna wandel je over het voormalige spoor van de stoomtram Gorssel weer binnen. Via een touwslagerij eindig je bij het voormalige station van die stoomtram.
Je hebt er dan een gevarieerde wandeling opzitten. Wil je nog meer doen dan is het Museum MORE in Gorssel een aanrader. Ook de touwslagerij is soms open voor bezoek en heeft een bescheiden museum. Op zoek naar horeca? Ook dat is in Gorssel bepaald geen probleem en wil je nog veel meer keuze dan is de Brink in Deventer niet ver weg.
Locatie/bereikbaarheid
Gorssel ligt niet ver onder Deventer. Als je vanaf de A1 afslag Deventer/N348 neemt en vervolgens zuidwaarts rijdt, dan ben je er zo. Parkeren kan heel goed op een groot parkeerterrein achter Museum MORE.
Geschikt voor
De route is met een lengte van bijna 9 km geen klein ommetje maar ook geen dagtocht. Wat meer ervaren wandelaars zullen hun hand er niet voor omdraaien. Wil je veel meer wandelen, dan is dat zeker mogelijk, er zijn meer wandelingen in Gorssel uitgezet zodat je bijvoorbeeld ook de oostzijde leert kennen. De wandeling is in te korten door de meest zuidelijke lus over te slaan. Jammer is het wel; je mist dan een stuk dat vrij dicht langs de IJssel loopt en een aangenaam pad door een bosstrook.
Oordeel
Deze wandeling start en eindigt in het bepaald niet beroerde Gorssel en het buitengebied richting IJssel is ook niet het slechtste landschap dat je kunt treffen. Echte grote hoogtepunten zoals kastelen, landgoederen en dergelijke kom je niet tegen maar bij elkaar is het een mooie 7,5 zeker waard.
Wat ga je doen?

De route is gebaseerd op https://gorssel.nl/images/erop_uit/Routes/ValkewegWandelen.pdf. De start is in het centrum van Gorssel bij Museum More, het oude gemeentehuis. Dat museum is overigens beslist een bezoekje waard. Wellicht is het aardig om te bewaren tot het eind van de wandeling. Vanaf het centrum loop je door de gemoedelijke Hoofdstraat zuidwaarts naar het Nijenbeeksepad. Dat pad kruist de hele drukke N348, oppassen dus! Daarna wordt het pad halfverhard. Je wandelt meteen in het landelijke gebied van de IJsselvallei. Tussen de akkers door wandel je tot het eind waarna je verder zuidwaarts wandelt, helaas nu wel weer over asfalt. Ook deze weg, met ongeveer hetzelfde uitzicht, wandel je tot het eind waarna je linksaf slaat en niet lang daarna zie je links koninklijk geteelde aardbeien.
De bedoeling is dat je hier rechtsaf slaat, maar voordat je dat doet is een bezoekje aan de molen die je nu op een paar honderd meter afstand voor je ziet beslist een goed idee. Je kunt het terrein van korenmolen Geertruida Cornelia zo oplopen en de molen dus van dichtbij bewonderen. De oorspronkelijke molen werd hier in 1893 gebouwd, in 2000 werd de molen herbouwd. Op zaterdagen is hij open en kun je er ook meel kopen. Ben je uitgekeken, loop dan een klein stukje terug om de route weer op te pikken.
Een lang stuk over de Eefdense Enkweg volgt met links en rechts boerderijen en daartussendoor zicht op bijbehorende akkers en grasland. De eerste ooievaarsnesten dienen zich ook aan; later zal je er nog meer zien. Ooit was hier vlakbij een ooievaarsstation, maar tegenwoordig redden deze fraaie dieren zich hier prima zelf. De weg buigt vanzelf naar het oosten waarna je de eerste weg rechts neemt, en daarna weer de eerste weg rechts (Quatre Brasweg). Voor je gevoel loop je een toegangsweg naar een paar huizen op, maar daar tussendoor kun je de weg vervolgen. Al snel loop je over een dijk wat hoger door het landschap wat een mooi panoramisch beeld geeft.
Aan de rechterzijde doemt dan ook de IJssel op. Je loopt verrassend ook nog eventjes over een erf van een boerderij met aan de achterkant een jaloersmakend eigen meer met zitje. Maar niet te lang getreurd; als je nog even doorloopt kom je in de bocht bij een groepje bankjes met fraai uitzicht op de IJssel. Vanaf hier is er ook een pad naar de IJsseloevers, geen standaard onderdeel van de route maar zeker geen slecht idee. En was je van plan ergens in het gras te gaan liggen, dan is dit de beste plek van de hele route.
Uitgekeken c.q. -luiert? Dan vervolgt de weg nog een klein laatste stukje door akkerland waarna je linksaf een klein bospad inslaat. Door de bomen zie je rechts een groot complex van een zorginstelling waar jongeren worden begeleid. Ondertussen loop je heerlijk zacht over de bosgrond. De bosrand waar de doorheen wandelt is overigens opvallend geaccidenteerd en eindigt in een brede laan waar heel vroeger de stoomtram tussen Deventer en Zutphen tufte. Daar is tegenwoordig niets meer van terug te zien. Vlakbij Gorssel, later deze wandeling, nog wel.
Het pad sluit na een slagboom uiteindelijk weer aan op de weg die je nog niet zo lang geleden de andere kant op hebt gelopen. Na een klein stukje neem je (gelukkig) een andere route en kom je op de halfverharde Eerstebrinkweg. Het is een rustige weg hoewel je zeker kans hebt opzij te moeten springen voor de enkele auto die hier rijdt. En daarna enige minuten mag stofhappen. Aan het eind vervolg je op de Vosweg waarna je wel even moet opletten omdat niet lang daarna een scherpe bocht naar rechts volgt (Kolkweg).
Na een klein stukje loop je in het bos en wordt het hoog tijd vooral omhoog te kijken. Hier nestelen talloze ooievaars in eigengemaakte nesten in de bomen. In de broedtijd (april/mei) is het hier een drukte van belang met af en aan vliegende ooievaars. Daarna blijft het natuurlijk leuk met de nieuwe aanwas voordat sommigen van hen naar het zuiden vertrekken om dar te overwinteren. Ben je uitgekeken en heb je hopelijk geen stijve nek dan vervolgt de route richting Gorssel.
Vlak voordat je de N348 weer bereikt ligt aan de linkerzijde de grote Algemene begraafplaats van Gorssel. Voor de liefhebbers een extra wandelrondje waard. Nadat je de N348 bent overgestoken (nog net zo druk als op de heenweg, dus nog steeds oppassen!) wandel je een klein stukje de Kamperweg in en daarna het Wielewalpad, ook weer een oud stukje van de trambaan. De stoomtram heeft hier overigens niet lang gereden; de eerste reed in 1926 en in 1944 was het alweer definitief afgelopen. Nu loop je wel aangenaam terug richting centrum van Gorssel. Het pad komt uit op de lijnbaan en, wat je zelden nog ziet, hier is inderdaad een touwslagerij te vinden. Een stukje spoorbaan met daarnaast geleiders voor het touw zie je net rechts van het pad waar je loopt. Even later loop je langs de touwslagerij waar ook een museum in is gevestigd.
Hoewel je het maken van touw nog wel eens ziet op historische dagen met allerlei oude ambachten, wordt er hier dus nog dagelijks serieus werk van gemaakt. Een aanrader! Tot slot loop je de van de Capellelaan in en heb je het laatste interessante object van deze wandeling meteen te pakken; het oude tramstation in Gorssel. Het staat te glinsteren en blinken en heeft inmiddels een mooie nieuwe bestemming. Je kunt met enige fantasie de oude functie hier nog wel op projecteren. En daarna rest nog enige stappen naar het parkeerterrein/Museum MORE/horeca precies achter dit gebouw.
Handige tips
In het oude gemeentehuis van Gorssel is tegenwoordig een toch tamelijk bijzonder museum gevestigd: Museum MORE. Het is echt een aanrader en omdat je de wandeling daar toch begint of eindigt…
Op https://gorssel.nl/images/erop_uit/Routes/ValkewegWandelen.pdf vind je de hele route in een kaartje maar ook in tekst. Wil je nog veel meer wandelen of fietsen rondom Gorssel? Kijk dan eens op https://gorssel.nl/erop-uit/wandelen-en-fietsen.
Kritische noot
Hoewel Gorssel heel wat zandwegen kent, loopt deze route in het buitengebied juist een paar opvallend lange stukken over asfalt. Toch een beetje jammer.
Prijs
De wandeling is, altijd prettig, helemaal gratis te lopen. Ga je het museum ni Gorssel bezoeken en/of de plaatselijke horeca met een bezoek vereren, dan moet vanzelfsprekend alsnog de portemonnee worden getrokken.
Lengte bezoek
De wandeling zal met een lengte van 8,9 km zo’n 1,5 netto wandeluur in beslag nemen. Bij goed weer zijn er genoeg punten, vooral bij de IJssel, om uitgebreid van het uitzicht te genieten en zal het al snel een welbesteed uurtje langer worden. In Gorssel staan het museum en horeca ervoor garant dat je als je wilt er een compleet dagje uit van kunt maken.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Horeca is er in Gorssel, onderweg moet je zelf wat uit je rugzak toveren.
Praktische info/openingstijden
Het pad is het hele jaar te lopen maar begrijpelijkerwijs kan regen het wandelplezier ook hier danig verpesten. Ook harde, ijzige wind zal vanwege het open landschap bij de IJssel ook niet de meest aangename ervaring opleveren.
Meer…
Nog meer wandelen? Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 26 mei 2021