Rondwandeling uiterwaarden IJssel / rode route – Wilsum

Vanuit centrum Wilsum is een route van dik 5 km uitgezet met rode pijlen en paaltjes. Je wandelt eerst een stuk over de dijk langs de oudste kerk van Overijssel waarna je natuurgebied Scherenwelle induikt. Daarna kom je op een pad langs de IJssel met uitkijkpunt en strandje, bepaald niet onaangenaam. Meer naar het zuiden loop je vanzelf de Koppelerwaard binnen langs een grote waterplas met bijbehorend leven. Eenmaal weer op de dijk wandel je langs helemaal niet onaardige boerderijen in Wilsum naar het startpunt terug.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je met de buurtbus in Wilsum eindigen, met de auto rij je via de N764 naar Wilsum toe. Parkeren is in het centrum van Wilsum geen al te groot avontuur.

Geschikt voor

Deze wandeling is met 5,2 km net even meer dan een ommetje maar goed te doen voor de meeste wandelaars. Wil je (veel) meer wandelen, dan kun je nog meer routes vinden in bijvoorbeeld met nabijgelegen ‘s-Heerenbroek of Zalk.

Oordeel

Wandelen over de dijk bij Wilsum is niet het meest bijzonder en Wilsum zelf kent behalve een heel oude kerk ook geen historische of culturele hoogtepunten. Het pad door de Scherenwelle en Koppelerwaard langs de IJssel is echter wel mooi en daardoor verdient deze wandeling totaal een 7.

Wat ga je doen?

Vanaf het centrum van Wilsum loop je noordwaarts en al binnen enkele tientallen meters sta je voor de naar eigen zeggen oudste kerk van Overijssel. De St. Lambertuskerk stamt namelijk uit 1050. Helaas is een blik binnen meestal niet mogelijk, maar van buiten is het zeker niet onaardig om letterlijk even bij stil te staan. Later deze wandeling zal je vanaf de IJssel mooi zicht hebben op Wilsum met deze karakteristieke kerk.

Je loopt het dorp al snel uit en aan de linkerzijde zie je dan de Scherenwelle al opdoemen. Het is een oude rivierarm en tegenwoordig is het als natuurgebied druk in gebruik bij allerhande watervogels. Je wandelt nog even door over de dijk waarbij plaatselijke bewoners je proberen te verleiden tot de aankoop van lokale groeisels. Daarna duik je het natuurgebied Scherenwelle in en loop je naar de rand van de IJssel. Daar aangekomen loopt het pad naar links, maar aan de rechterzijde staat een uitkijkpunt onweerstaanbaar te lonken.

Dit zeer robuust uitgevoerde uitkijkpunt, zo te zien ook geschikt voor passerende olifanten, biedt mooi zicht op de IJssel. Zeker in de zomer is er veel pleziervaart maar met grote regelmaat komen hier ook grote vracht- en cruiseschepen voorbij. Ben je uitgekeken, en vervolg je het pad, dan word je al snel verleid om je voeten in de IJssel te steken. Dat kan hier inderdaad, maar iets verderop is een mooi zandstrandje wat eigenlijk veel aantrekkelijker is.

Geniet van het pad zo vlak langs de IJssel en aan de andere kant het natte grasland van de Scherenwelle en voor je het weet ben je al bij de Veerweg aangekomen. De Veerweg is de weg vanuit Wilsum die naar de IJssel loopt en waar vroeger een veer je aan de overkant kon afleveren. Een bel herinnert nog aan de tijd dat je op die manier het veer naar jouw kant kon lokken.

Belangrijker nog dan de bel en het verdwenen veer is het zandstrandje hier aan de IJssel. Het ligt er aanlokkelijk bij en binnen de afkadering is het voor kinderen veilig. Je kunt om de afkadering heen ook verder de IJssel op zwemmen. Bedenk wel dat beroepsvaart hier niet al te ver van de oever soms met aardige vaart voorbij komt en de nodig stroming en golven veroorzaakt.

Vergeet ook niet af en toe naar de andere kant te kijken, vanaf hier is Wilsum dat wat hoger tegen de dijk aan ligt best een fraai plaatje. De wandeling vervolgt langs het bescheiden haventje richting Koppelerwaard. Je wandelt al snel over een kleine verhoging vlak langs de grootste plas in dit gebied en de kans dat zich daar veel waterleven ophoudt is heel groot. Geniet ervan, want al snel, te snel, loop je de dijk weer op en sta je aan de zuidoostzijde van Wilsum.

De bedoeling van de rest van de wandeling zal duidelijk zijn; via de dijk en langs een paar oude en bezienswaardige boerderijen loop je terug richting centrum. Je passeert daarbij nog een tweede kerk, de gereformeerde kerk. Erg oud is deze integenstelling tot de andere niet; deze kerk stamt uit 1955. Het is een tamelijk eenvoudig, robuust exemplaar. Meest raadselachtig zijn nog de bordjes op de parkeerplaatsen voor de kerk. De ene luidt “predikant”, wat nog wel is te visualiseren, maar de andere luidt “kerkauto”. Hoe meer je erover nadenkt, hoe meer de fantasie op hol kan slaan. Maar wellicht is dat de bedoeling wel.

Niet veel stappen verder ben je weer in het compacte centrum van Wilsum aangekomen en heb je er toch een aardig gevarieerd tochtje opzitten.

Handige tips

Bij de IJssel kun je niet alleen gaan zitten, er is ook een strandje vanwaar je pootje kunt baden of zwemmen. Heb je daar zin in, vergeet dan niet zwembroek/bikini en een handdoek in de rugzak te stoppen.

Kritische noot

Een stuk over de dijk ten noorden van Wilsum is bepaald niet spannend en valt daarmee in de categorie wandelcorvee. Het is niet anders, maar jammer is het wel als onderdeel van deze toch al niet al te lange tocht.

Prijs

Altijd mooi, wandelen is een gratis activiteit. Winkels heeft Wilsum niet en als je de horeca ook links laat liggen blijft de portemonnee dicht.

Lengte bezoek

De route heeft een lengte van 5,2 km en is daarmee goed voor netto een wandeluur. De bezienswaardigheden van Wilsum, het uitkijkpunt van de IJssel en trachten dierenleven in de Scherenwelle en de Koppelerwaard te spotten kunnen het verblijf verlengen. Maar pas als je neerstrijkt bij de IJssel moet je oppassen dat je ooit nog weer eens in de benen komt.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In Wilsum is er een café met de illustere naam IJsselzicht. Met de openingstijden blijft het in dit soort dorpen toch een beetje oppassen, dus zelf iets meenemen en aan de IJssel nuttigen is ook geen slecht idee.

Praktische info/openingstijden

Het pad kun je in principe het hele jaar lopen. Bij hoog water van de IJssel of vele regenval in de afgelopen tijd wordt het pad langs de IJssel vast wat blubbering.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 15 november 2020