Rondwandeling “Vilsteren in een notedop” – Vilsteren

Deze wandeling van 5,5 kilometer geeft een prima beeld van landgoed Vilsteren. Je start bij het landgoedcentrum en duikt daarna aan de zuidzijde het bos in. Na een paar strenge rechte zandwegen en -paden kom je in het geaccidenteerde gedeelte. Dar loop je over kronkelpaden met als toetje leuk uitzicht op het agrarisch gebied dat ook onderdeel uitmaakt van het landgoed. Langs de kerk en kerkhof, allebei een bezoek meer dan waard, kom je tussen enige huizen door vanzelf in een bosstrook langs de Vecht terecht. Ook hier ontbreken uitzichtpunten niet en in een theekoepel heb je mooi zicht op het centrum van Vilsteren. Na nog een stuk bos eindig je daar al snel weer en kun je de wandeling mooi afronden met een bezoek aan de molen en/of plaatselijke horeca.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV is Vilsteren vanuit Dalfsen en Ommen bereikbaar. Met de auto rij je via de zuidoever van de Vecht zo naar Vilsteren toe. Het is niet de bedoeling om je auto in Vilsteren zomaar langs de weg te parkeren, achter de kerk is een behoorlijk groot parkeerterrein.

Geschikt voor

Tja, je moet natuurlijk wel enigszins lol hebben in wandelen, anders is dit beslist iets om over te slaan. Doordat je kunt kiezen voor routes van verschillende lengte is de kans dat je hier kinderen mee krijgt en aan het eind niet in een levende hel terecht bent gekomen best aanwezig. Bovendien is er aan het eind hier een aardige versnapering voor ze te krijgen.

Oordeel

De wandeling kent een leuke variatie van geaccidenteerd bos, uitzicht op heide, landbouwgebied en de Vecht aan de noordzijde. Daarnaast loop je door Vilsteren met zijn windmolen, kerk en landhuis. Bij elkaar verdient deze wandeling met gemak een 8,5.

Wat ga je doen?

Er zijn verschillende wandelingen te maken op dit landgoed. Ze variëren in lengte van 3 tot 14 km, dus voor elk wat wils. Onderstaande beschrijving is de wandeling “Vilsteren in een notedop” van 5,5 km.

Vanaf het landgoedcentrum, zoals het infocentrum hier in Vilsteren wordt genoemd, loop je over de brede en zanderige Borrinksdijk naar het zuiden. Aan de rechterzijde zie je door de bomen het landhuis dat je aan het eind van de wandeling nog eens goed van voren kan bewonderen. Aan de linkerzijde staan enige boerenwoningen; het is hier immers niet alleen natuurgebied. Al snel kom je na linksaf te zijn geslagen, op de Zeven alleetjes. Op dit punt komen maar liefst zeven kaarsrechte paden bij elkaar en als je niet goed oplet dan weet je al heel snel niet meer van welk pad je hier aankwam en vooral, welk pad je moet vervolgen.

Vervolg je de route op het juiste pad, dan kom je al vrij snel bij een spoorwegovergang. Daar stond tot 1980 een treinstation, nu is er ter herinnering alleen nog maar een hek. Over een asfaltweg gaat de route een klein stukje noordwaarts waarna je weer het bos induikt. Je loopt langs een natuurkampeerterrein met mooie vrijstaande plaatsen en aan de rechterzijde duurt het niet lang voor je een vriendelijk ogend meer passeert.

Daarna duik je via een nog niet zo lang geleden opnieuw aangeplante laan het geaccidenteerde bos in. Veel wandelaars zullen het op- en neergaande pad op prijs stellen en na een bankje bij een uitzichtpunt kom je ook nog bij een lief bankje om een boom getimmerd. Na flink genieten kom je langs de kerk van Vilsteren, die je als het goed is al eerder hebt gezien. Neem beslist een kijkje binnen om bijvoorbeeld de geschilderde kruisgang of de bank speciaal voor de familie Cremers te bekijken, eigenaren van het landgoed. Naast de kerk is ook het kerkhof met de grafkelder van dezelfde familie een blik waard.

Uitgekeken? Dan vervolgt de wandeling met een lus aan de andere kant van de Vilsterseweg. Tussen enkele woningen door kom je wederom in een smalle strook bos terecht. Nadat je dat hebt doorgestoken, zie je aan de andere kant, vanaf enige hoogte, de Vecht langs stromen. Het pad volgt door het bos de Vecht op enige afstand om bij een waterplas weer af te slaan richting dorp Vilsteren.

Het pad slingert tussen de bomen door richting theekoepel vanwaar je een mooi zicht hebt op de molen van Vilsteren. Even later volgt de zogenaamde kurkentrekker; een pad dat als een kurkentrekker omhoog draait naar een volgend uitzichtpunt met bank. Het is zeker de moeite van de korte klim waard.

Na de kurkentrekker volgt nog een klein stukje bos waarna het pad eindigt op een fietspad dat leidt naar het bescheiden centrum van Vilsteren. Vanaf hier heb je een prima mogelijkheid het landhuis van enige afstand te bezichtigen en de molen van hoe dichtbij je ook maar wilt. Eindigen op een terrasje onder een parasol? Dat kan op een niet al te groot aantal tientallen meters hier vandaan beslist heel goed.

Handige tips

Parkeren lijkt een beetje lastig omdat je hier niet zomaar langs de kant van de weg mag parkeren. Achter de kerk is echter een behoorlijk groot parkeerterrein.

Kritische noot

Vilsteren is op zichzelf heel aantrekkelijk maar niet heel groot. Het ligt ook nog eens in een toeristische omgeving met toeristische magneet Ommen bijna om de hoek. Met andere woorden: behalve op een regenachtige, gure herfstdag zal je je hier niet snel alleen voelen.

De wandelpaden zijn hier niet met paaltjes uitgezet. Doordat er in het bos nogal wat kruisende paden zijn is het best een beetje oppassen geblazen; je slaat al snel een verkeerd pad in. Gelukkig is het hier niet al te groot zodat echt verdwalen er niet in zit, maar een fraai uitkijkpunt missen doe je dus al snel.

Prijs

De folders aan de hand waarvan je een wandeling kunt maken kosten Euro 1,- per stuk. Omdat de wandelingen verder niet zijn uitgezet is wandelen zonder routebeschrijving niet echt een goed idee.

Lengte bezoek

De wandelingen verschillen in lengte. Bovenstaande is 5,5 km maar vanwege de uitzichtpunten en andere interessante objecten onderweg in Vilsteren zelf doe je daar met gemak een paar uur over. Knoop je er nog wat horeca achteraan, dan heb je al heel snel een leuke ochtend of middag te pakken.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Midden in Vilsteren staat al eeuwenlang Herberg De Klomp. Je kunt daar op een terras of binnen wat eten of drinken en als het zo uitkomt ook blijven slapen.

Praktische info/openingstijden

Wandelen kun je hier altijd. Er is een boerderij ingericht als informatie- en startpunt. Mocht die dicht zijn, dan hangen de folders met de wandelroutes aan de buitenzijde zodat je er toch eentje kunt bemachtigen.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Datum laatste update: 18 februari 2021