Rondwandeling Vreugderijkerwaard / laarzenpad – Zwolle

Dit pad loopt door Natuurgebied Vreugderijkerwaard. Dit gebied ligt in de uiterwaarden van de IJssel en is na het graven van een nevengeul heringericht. Waterleven is er genoeg en een kudde koeien staat bij goed weer met de poten in het water. Doorgaans kun je met lichte schoenen het gebied in, maar heeft het veel geregend of is de waterstand van de IJssel behoorlijk hoog, dan wordt de naam laarzenpad letterlijk waargemaakt. Vanuit een vogelkijkhut kun je met een beetje geluk bijzondere vogelsoorten spotten.

Locatie/bereikbaarheid

Startpunt Vreugdehoeve is vanaf de N331, aan de noodwestzijde van Zwolle, via een binnendoorweggetje te bereiken. Parkeren kan op een algemeen parkeerterrein en bij de Vreugdehoeve.

Zalkerveerweg 20
8042 PL Zwolle
https://devreugdehoeve.nl/

Geschikt voor

Met 5,2 km is dit net iets meer dan een klein ommetje maar goed te doen. Langs de IJssel is het pad wel wat hobbelig en na regenval kan het wat glad zijn, maar dat mag de pret verder niet drukken. In combinatie met de schapen bij startpunt De Vreugdehoeve en een vogelkijkhut onderweg is dit ook best een heel aardige wandeling voor kinderen.

Oordeel

Het mooiste deel van de wandeling loopt vlak langs de IJssel, maar dat is totaal nog niet de helft van de wandeling. Het andere deel is niet onaardig, maar niet echt iets dat de rest van je leven op je netvlies gebrand zal staan. Bij elkaar dus een 7,5.

Wat ga je doen?

De wandeling start bij De Vreugdehoeve, een biologische schapenmelkerij. Ze hebben er een uitgebreid buitenterras en bij slechter weer kun je ook binnen terecht voor een koffie met uiteraard schapemelk, maar ook andere drankjes en gerechten waar al dan niet iets van schaap in is verwerkt. Het is een heel open gebouw dus je kunt de schapen van dichtbij bewonderen.

Vanaf hier loop je een heel klein stukje over een asfaltweg waarna je rechtsaf een slootje oversteekt en meteen linksaf een boerenpad inslaat. Zie je dat niet zitten, dan kun je ook het fiets-/voetpad rechtdoor volgen, je komt op hetzelfde punt uit. Met wat hoogtemeters kom je bovenop de IJsseldijk terecht waarbij de Vreugedrijkerwaard zich voor je uitstrekt.

Zodra je de dijk aan de IJsselzijde weer bent afgedaald kun je door het gras je weg vervolgen, het fietspad op de dijk hou je dan aan je linkerhand. Al te duidelijk is het pad niet aangegeven, maar gewoon zo goed en zo kwaad als dat kan rechtuit voort struinen is hier het devies. Ondertussen zie je aan de rechterzijde de uiterwaarden met nevengeul die hier is gegraven om het waterpeil van de IJssel beter te kunnen beheersen. Bij hoog water stroomt hier eerst de nevengeul helemaal vol en als het water verder stijgt dan komt het water tot aan de voet van de dijk. En is het dus ook waar je nu loopt een uiterst natte boel…

De koeien die hier wandelen vinden zeker bij warmte het water maar wat fijn en je zult ze dan ook vaak aan de waterkant vinden. Of, als het nog warmer is, gewoon in het water. Ook andere dieren zoals de steltloper is hier te spotten. Ben je meer een liefhebber van planten, dan zijn hier de verschillende fonteinsoorten of watergentiaan wellicht meer iets wat je aanspreekt. Bij elkaar is het een voor Nederlandse begrippen veelzijdig gebied op het vlak van flora en fauna.

Aan het eind van de struintocht door het gras kom je bij het sluizencomplex dat de IJssel verbindt met het Zwarte Water. Je hoeft hier doorgaans niet lang te wachten voor een groot vrachtschip voorbij glijdt richting Zwolle en het achterland of andersom; via de IJssel naar het IJsselmeer of richting Duitsland. Op de achtergrond zie je de ietwat megalomane kantoorcomplexen die vlak naast de IJssel en de A28 staan.

Uitgekeken? Dan wordt het tijd het echte “laarzen”-gedeelte van het traject te gaan doen. Overigens is het in de zomer hier doorgaans kurkdroog en kun je ook met sandalen of lichte wandelschoenen terecht. Maar soms zijn stevige wandelschoenen of laarzen werkelijk geen slecht idee, en heel soms moet je eerst een boot charteren want dan is het hele gebied ondergelopen. Het wordt dan vast avontuurlijk, maar of het helemaal gaat zoals vooraf gedacht is de vraag.

Kun je wandelend het gebied in, dan sta je al heel snel aan de oever van de IJssel. De IJssel is een rivier die behoorlijk druk wordt gebruikt door zowel beroepsvaart als pleziervaart. Als je hier op een bankje neerstrijkt, in het zand of op een steen, hoe je je dus niet te vervelen. Ook is hier meestal wel te genieten van het nodige waterleven zoals kolganzen.

Het pad volgt enige tijd de waterlijn van de IJssel maar vergeet niet ook naar de andere kant te kijken. Koeien die in de nevengeul staan, vogels die rondvliegen…en ondertussen is het hier ook niet echt vlak. De rivierduinen kunnen metershoog zijn. Het pad wordt langzaam maar zeker smaller om te eindigen bij de eerste brug. Daarna passeer je een fraaie granieten bank en tafel. Deze zijn hier neergezet na de voltooiing van de herinrichting van dit gebied, die bepaald niet beroerd is uitgepakt.

Je verlaat de IJssel langzaam maar zeker en loopt naar een nog niet zo lang geleden nieuw gebouwde brug. Maar voordat je die passeert is er nog een vogelkijkhut op de kop van dit gebied. Uiteraard is deze een bezoekje waard, maar een verrekijker of camera met flinke zoomlens is hier toch wel nodig. Overigens heb je vanaf hier ook een helemaal niet onaardig zicht op Zalk aan de overkant van de IJssel met zijn karakteristieke oude kerk.

Daarna wandel je de brug over en zit het rondje laarzenpad erop. Rest nog teruglopen naar het startpunt, maar die laatste 400 meter zullen je als het goed is al bekend voorkomen.

Handige tips

Na het stukje aanlooppad volgt het “rondje” dat je gaat lopen. Dat rondje is zowel tegen de klok in als met de klok mee te lopen. Loop je met de klok mee, dan wandel je het tweede deel vlak langs de IJssel en loop je van de A28 af, dus is het uitzicht ook het mooist.

Wil je picknicken langs de IJssel maar heb je geen zin zelf spullen mee te sjouwen? Bij het startpunt, De Vreugdehoeve, kunnen ze je een gevulde picknicktas meegeven. Kan nog verrassend anders zijn dan wat je zelf gewend bent ook!

Kritische noot

Het pad loopt vanaf het startpunt langs de IJssel richting A28, die hier via een enorme brug de IJssel oversteekt. Fraai en rustig is anders.

Prijs

Het pas is gratis te wandelen. Strijk je uitgebreid of minder uitgebreid neer bij het startpunt De Vreugdehoeve, dan kan het een behoorlijke duikeling in het banksaldo teweeg brengen.

Lengte bezoek

Het pad heeft een lengte van totaal 5,2 km en is daarmee goed voor netto 1 wandeluur. Toch zou het jammer zijn als je na een uur alweer terug bent. Aan de IJssel kun je heerlijk zitten en kijken naar voorbijvarend vrachtverkeer en cruiseschepen. Bovendien passeer je een vogelkijkhut, zeker een bezoekje waard. Bij elkaar kom je op die manier zo aan de twee uur, en dan ben je nog niet eens gaan zitten bij startpunt Vreugdehoeve voor een drankje of een hapje…

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Het startpunt is de Vreugdehoeve en daar is uitgebreid happen en snappen mogelijk. Het is een schapenboerderij en je bent van harte welkom om daar een kijkje te nemen. Slapen tussen de schapen, het zou een ervaring op zichzelf kunnen zijn, is toch niet de bedoeling.

Praktische info/openingstijden

Het pad is in principe het hele jaar te lopen. Bij hoogwater in de IJssel loopt echter een gedeelte van het buitendijkse gebied onder en is dit pad niet meer te lopen. Vanaf de dijk is het dan wel een heel fraai gezicht…

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 12 november 2020