Rondwandeling Wechelerveld / oranje route – Schalkhaar

Vanuit het centrum van Schalkhaar gaat deze korte wandeling naar het Wechelerveld. In vroeger tijd het domein van militairen, tegenwoordig 50 hectare fraaie natuur. Allereerst wandel je door enkele woonstraten van Schalkhaar en langs de N766 om bij het Wechelerveld het bos in te duiken. Het middengebied is meer open en aan de andere zijde is wederom een stukje bos. Langs een vaart loop je uiteindelijk terug naar de Dorpskerk die je al van enige afstand in het centrum van Schalkhaar kunt zien staan.

Locatie/bereikbaarheid

Schalkhaar is met het OV vanuit Deventer met de stadsbus te bereiken. Met de auto is Schalkhaar ook prima te bereiken en parkeren is in het centrum geen probleem. Navigatie aanzetten kan handig zijn omdat Schalkhaar een ietwat vreemd stratenpatroon heeft waardoor je als toevallige bezoeker behoorlijk de kluts kwijt raakt.

Geschikt voor

Deze wandeling van iets meer dan 5 km is voor veel mensen geschikt. Goed om te weten is dat het Wechelerveld een gebied is waar grotendeels honden mogen loslopen. Vind je op je af stuivende honden, blaffend en tegen je opspringend, geen fijn idee, dan is juist dit mooiste stuk van de wandeling niks voor jou.

Oordeel

Van de totaal 5 km is het gedeelte op het Wechelerveld het mooist; dat is beslist een 8 waard. De wandeling gaat echter ook voor een deel door Schalkhaar en langs de N766, en daarmee wordt het totaal rapportcijfer een 7.

Wat ga je doen?

Het startpunt van deze wandeling is de Dorpskerk in centrum Schalkhaar. Vanaf daar loop je eerst door een paar woonstraten en Park Braband om bij de N766 de route noordwaarts te vervolgen. Ben je geïnteresseerd in begraafplaatsen dan kun je hier aan de overkant van de weg een behoorlijk uitgestrekte en ruim opgezette versie vinden.

Je duikt vanaf de N766 via een smal pad het bos van het Wechelerveld in. Het is nu nog maar nauwelijks voorstelbaar, maar vele jaren heeft dit gebied dienst gedaan als vuilstort en militair oefenterrein. Stichting IJssellandschap heeft in de afgelopen 20 jaar heel wat werk verzet om onder andere bomen te verwijderen en de ondergrond te plaggen waardoor heide hier letterlijk de ruimte en een goede voedingsbodem heeft gekregen.

Het open middengebied is het meest aantrekkelijk maar denk niet dat je hier alleen zult zijn. Het Wechelerveld is een gebied waar honden vrijwel overal mogen loslopen. Daar wordt dan ook druk gebruik van gemaakt, het aantal honden ligt hier ver boven het landelijk gemiddelde. Hoewel het totale gebied met 50 ha. niet echt groot is, waan je je hier toch in een mooi stuk natuur.

Aan de andere kant van het veld duikt deze route weer het bos in om bij een vaart uit te komen. Deze volg je daarna terug naar Schalkhaar en een dikke kilometer verder sta je alweer bij de Dorpskerk. Of, als je nog een paar stappen extra doet, zit je met een versnapering onder een parasolletje op een terras.

Handige tips

Midden in het Wechelerveld is een stuk heide en dat staat aan het einde van de zomer, mits geen grote droogte, natuurlijk mooi in bloei. Een uitgelezen kans om juist dan op deze plek een wandeling te maken.

Heb je wel zin in een wandeling door bos en over heide, maar niet in de aanlooproute vanuit Schalkhaar? Je kunt ook prima parkeren bij het Wechelerveld en dan op eigen houtje een rondje maken.

Kritische noot

Van de totale wandeling is het onderdeel over het Wechelerveld het fraaist en dat betekent dat de verhouding fraai/minder fraai in deze wandeling ietwat scheef is. Dat heeft natuurlijk te maken met het wat verderop gelegen start/eindpunt in Schalkhaar centrum, maar blijft toch wel een beetje spijtig.

De nabijheid van Deventer en oprukkende bebouwing leidt er wel toe dat het gebied behoorlijk veel publiek trekt. Waar je je soms in Nederland alleen op de wereld waant, is da hier beslist niet het geval. Uitgezonderd wellicht op de dagen met zware regenval of storm.

Prijs

Een van de aardigste dingen van wandelen: ook deze wandeling is helemaal gratis.

Lengte bezoek

Met iets meer dan 5 km is dit geen echt heel lange wandeling; met een uur kun je het rondje maken. Je kunt uiteraard op een bankje langer genieten van de natuur, foto’s maken van flora en fauna of anderszins de tijd wat oprekken. Een combinatie met andere leuke dingen hier in de buurt is beslist geen onaardig idee.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In Schalkhaar is horeca te vinden. Overnachten, mocht dat gewenst zijn, is in deze omgeving ook geen probleem. Veel meer horeca vind je natuurlijk in het nabijgelegen Deventer.

Praktische info/openingstijden

Het wandelpad is het hele jaar door te lopen.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

Voor meer leuke dingen in Schalkhaar: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 28 augustus 2020