De wandeling start op het kerkplein voor de trots van Wesepe; de kerk uit de 14e eeuw. Daarna wandel je westwaarts het dorp uit waarna je na wat wandelcorvee al snel op rustige en smalle landelijke wegen terecht komt. Het meest westelijk deel van de wandeling loopt voor een groot deel door aangenaam bos met soms wat bredere lanen en soms smalle bospaden. Aan de zuidzijde wandel je terug door wederom agrarisch landschap waarbij je als laatste de nieuw gebouwde molen van Wesepe zeker niet over zult slaan. Deze molen is herbouwd om met behulp van wind energie op te wekken en heeft een stuk minder weerstand opgeroepen dan de plannen voor windmolens van een meter of 200 hoog, ook in deze omgeving. Na nog een klein stukje wandelen ben je vervolgens weer op het startpunt aangekomen.
Locatie/bereikbaarheid
Wesepe ligt aan de N348 tussen Deventer en Raalte. Over die weg kun je zowel met de auto, fiets als met de bus Wesepe bereiken.
Geschikt voor
De route is 9,6 km lang en houdt daarmee het midden tussen een ommetje en een dagwandeling.
Oordeel
De wandeling loopt door een tamelijk gevarieerd gebied met agrarisch landschap en bosstroken. Helaas loop je een flink aantal meters over asfalt, hoewel de wegen hier niet druk zijn. Behalve een kerk en molen kom je hier verder geen bijzondere bebouwing tegen, hoewel sommige boerderijen helemaal niet onaardig zijn uitgevallen. Bij elkaar verdient de wandeling een kleine 7.
Wat ga je doen?

De start is meteen het mooiste plekje van Wesepe; bij de oude Nicolaaskerk uit de 14e eeuw. Daar tegenover staan overigens bij goed weer parasols met daaronder tafels en stoelen van Het Wapen van Wesepe te lonken… Je kunt de wandeling, die is uitgezet met gele richtingaanwijzers, in twee richtingen lopen. Veel maakt het niet uit, in de verdere beschrijving wordt uitgegaan van de route tegen de klok in.
Vanaf de kerk loop je door over de Scholtensweg de bescheiden dorpskern van Wesepe uit waarna je al snel op een wat unheimisch brede, maar zeer stille weg terecht komt. Wees niet bevreesd dat je opeens in Noord-Korea terecht bent gekomen; tot 2009 liep de route van de N348 over deze weg en was het hier juist extreem druk. Sinds er een omleiding is doet de weg merkwaardig verlaten aan. Je hebt wat wandelcorvee voor de boeg om, rechtsafslaand, naar de nieuwe N347 te wandelen, over te steken en nog een klein stukje langs de nieuwe N348 verder te wandelen. Daarna verlaat je gelukkig de N348 en vervolg je over de landelijke Velsdijk.
Ben je op zoek naar fraaie schuren dan kom je hier al snel langs een kanshebber. Daarna sla je bij de kruising met de wat drukkere Woolsdijk (oppassen voor scheurende auto’s hier) linksaf. Gelukkig hoef je hier niet lang door de berm te lopen, want al snel vervolgt de route over een halfverhard pad links voor een huis langs. Voor je ligt dan al de bosstrook waar je even later letterlijk dwars, en dus niet lang, doorheen wandelt. Aan de andere zijde word je beloond met een wederom halverhard pad dat vrolijk verder tussen paarden en koeien door slingert.
Niet veel later kom je terecht op de ook weer wat drukkere Weth. van Doorninckweg waar je een links-rechts combinatie maakt om vervolgens het langste stuk van deze route het bos in te duiken. Het bos behoorde toe aan het burgerweeshuis in Deventer, waarbij de opbrengsten van het bos dus in de hongerige kelen van de kinderen aldaar verdwenen. Tegenwoordig kun je in het nog steeds bestaande Burgerweeshuis bijzondere muziek luisteren en waarschijnlijk iets beter, maar zeker prijziger drinken krijgen.
Over bospaden, heerlijk zacht aan de voeten, wandel je verder zuidwaarts tot je bij de Groote Vloedgraven aankomt. De bedoeling is om langs dit water je weg te vervolgen. Er kan echter een omleiding zijn waardoor je even moet doorlopen naar de Boxbergerweg en daar een stukje van het fiets/voetpad gebruik moet maken. Uiteindelijk kom je bij het Oude Spoorpad dat hier weer zichtbaar is gemaakt. Zoals de naam al aangeeft reden hier vroeger treinen op het traject tussen Deventer en Ommen. Lang heeft het niet geduurd: de eerste stoomfluit klonk hier in 1910 en in 1935 was het alweer afgelopen. In Wesepe staat overigens nog het oude treinstation dat nu als woonhuis wordt gebruikt. De route komt er niet langs, dus je zult er even voor om moeten lopen of fietsen om het te zien.
Via het Oude Spoorpad wandel je via de Mengerweg de N348 onderdoor en vervolg je aan de zuidelijke kant van Wesepe je weg. Nog een klein stukje landelijk gebied volgt en, nadat je linksaf bent geslagen, de nieuwe molen van Wesepe. In vroeger tijd stond hier een molen maar op 10 april 1945, de laatste dag voor de bevrijding van dit deel van Nederland, werd de molenaar door de Duitsers gedwongen zijn eigen molen in brand te steken. Omdat de molenaar het niet over zijn hart kon verkrijgen heeft uiteindelijk zijn zwager het onder dwang gedaan. De nieuwe molen is een zogenaamde energiemolen; met het draaien van de wieken wordt energie voor een aantal huishoudens opgewekt. Onder en bij de molen zijn een vijftal appartementen en een woning gebouwd.
Ben je uitbewonderd bij de molen, dan wandel je in korte tijd vanaf het zuiden weer naar de kerk en binnen no-time sta je dan dus weer bij het beginpunt.
Handige tips
Aan de start (en dus ook aan het eind) is er horeca, maar onderweg niet. Zeker bij warm weer is dus zelf iets te drinken in de rugzak stoppen beslist geen slecht plan.
Kritische noot
Wesepe is een dorp met een kleine kern en verder wat lintbebouwing langs de vroegere N348. Na de omlegging van de N348 is dat een beetje spookachtige brede weg geworden. Alles bij elkaar geen wonder van schoonheid.
Prijs
De wandeling is geheel gratis te lopen. Ga je aan de start of het eind iets gebruiken bij de horeca in Wesepe, dan moet je alsnog de portemonnee tevoorschijn toveren.
Lengte bezoek
De 9,6 kilometer is goed voor netto tegen de 2 wandeluurtjes. Samen met wat foto c.q. uitzichtmomenten en wellicht horeca kun je er nog wat tijd aan vastknopen. Wesepe is verder geen dorp om uren te blijven hangen.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Horeca is er in Wesepe bij het start- en dus ook eindpunt. Overnachten is in deze omgeving ook niet een heel groot probleem. Onderweg passeer je een camping, voor het geval je daar een liefhebber van bent.
Praktische info/openingstijden
Het pad is het hele jaar te lopen. Wel kan een lekker zonnetje bijdragen aan het wandelgeluk, hoewel hier imposante regenwolken aan de horizon best een fraai gezicht zijn. Tot het begint de regenen dan.
Meer…
Nog meer wandelen? Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 6 juni 2021