Deze wandeling scheert langs de wijk Aa-Landen, helemaal aan de noordzijde van Zwolle, langs de Wijde Aa richting buurtschap Langenholte. Vervolgens loop je door opvallend landelijk gebied naar het betrekkelijk bescheiden Westerveldsebos, waarna je over de dijk langs het Zwarte Water je weg vervolgt. Een klein stukje park later heb je de wandeling van toch 8,5 kilometer er alweer op zitten.
Locatie/bereikbaarheid
De wandeling kent twee startpunten: in het Westerveldsebos of Het Hoge Laar aan de Urksteeg. Deze beschrijving start bij Het Hoge Laar in Zwolle Noord vlakbij allerlei sportvelden en -verenigingen.
Geschikt voor
De wandeling heeft een lengte van 8,5 kilometer en is dus wel wat meer dan een klein ommetje. Ervaren wandelaars zullen het nog niet genoeg vinden en de wandeling is voor hen eenvoudig met de gele of paarse route een flink stuk te verlengen. Is het juist teveel van het goede? Dan is het bescheiden, maar best leuke, rode rondje in het Westerveldsebos misschien beter geschikt.
Oordeel
De wandeling loopt voor een gedeelte strak tegen de buitenste rand van de Zwolse wij AA-landen en Zwolle is hemelsbreed nooit heel ver weg. Toch heb je een landelijk gevoel en het stuk langs de Wijde Aa, Noorder Kolk en Wester Kolk, Zwarte water en het Westerveldse bos geven toch een landelijk gevoel. Al met al een wandeling zonder echte hoogtepunten maar wel aangenaam en dat geeft een 7 als rapportcijfer.
Wat ga je doen?
Vanaf het startpunt wandel je binnen een paar honderd meter al langs een zelfpluktuin voor fruit en bloemen. Het ziet er alleraardigst uit en wil je ervan profiteren dan is dat misschien een goed idee voor aan het eind van de wandeling. Overigens kun je hier ook zomaar stadse mensen zien die koeien gaan aaien als ware het cavia’s. Een ander verrassing ligt aan de andere kant: twee helblauwe hockeyvelden. Voor het geval je nog nimmer velden met een dergelijke kleur hebt gezien en je je afvraagt waarom voor deze kleur is gekozen, de oplossing is vrij simpel. De bal is beter zichtbaar op een dergelijke ondergrond en dat is voor spelers en, indien van toepassing, tv-kijkers thuis, een mooi voordeel.

Het grindpad vervolgt langs de rand van de wijk AA-Landen terwijl aan de andere kant weilanden en soms water zich uitstrekken. Niet alleen bewoners maar ook de nodige waterdieren hebben er maar geluk mee. Bij de plas de Wijde Aa verlaat je de woonwijk. Voor het geval je denkt; hier kan ik dan wel even een duik nemen…dat kan maar de plas is er niet echt voor bedoeld. Aan de graskanten schieten struiken behoorlijk hoog op en daar zul je je doorheen moeten worstelen. Wil je echt genieten van het water, dan zijn de nabije Milligerplas en Agnietenplas met zandstrand en faciliteiten een stuk beter geschikt.
Via de dodenweg wandel je verder naar Langenholte, een klein buurtschap waar een koffie/theeschenkerij zijn te vinden. Daarna gaat het over de niet heel rustige Brinkhoekweg richting Westerveldsebos. Vlak voor je daar aankomt loop je een stukje over de alleraardigste Langenholterdijk die na enige honderden meters uitkomt bij een kleine haven waar boten strak in het gelid liggen en aan de andere kant een oud gemaal is te zien.
Het Westerveldsebos is tegenwoordig een bijzonder stukje bos in Zwolle. Al snel zal het je opvallen dat het heuvelachtiger is dan het omliggend gebied. En dat klopt; feitelijk loop je hier over een 30 meter dikke laag Zwols afval die hier vanaf 1930 terecht is gekomen. De afdeklaag maskeert het fraai en vooralsnog groeien de bomen prima. Op lange termijn zou het vuil alsnog wel heel veel problemen kunnen geven omdat de afdeklaag moet worden aangevuld of omdat aan de onderkant giftige stoffen uit het vuilnis in het grondwater terecht komen.
Na het verlaten van het bos loop je over de Holtenbroekerdijk richting het zuiden waarbij de imposante pylonen van de Mastenbroekerbrug zeker zullen opvallen. Vanaf de dijk gezien lijken de betonnen kolossen van deze uit 1998 stammende tuibrug op grote zeilen. Nadat je de bijbehorende weg onderdoor bent gelopen volgt nog een klein laatste toefje wandeling door een klein park waarbij je de velden van de plaatselijke Honk- en softbalvereniging passeert. Niet veel later ga je wederom onder de drukke Middelweg door en ben je bij het startpunt teruggekeerd.
Handige tips
De route is, zoals gewoonlijk bij dit soort wandelingen, twee kanten op uitgezet. Voor de beleving maakt het niet veel uit, maar als je tegen de klok inloopt heb je het gedeelte strak langs de wijk Aa-Landen aan het begin en daarna vooral natuur.
Kritische noot
Deze route loopt strak tegen het noordelijke deel van Zwolle en daarmee loop je dus niet aan het einde van de wereld. Wil je per se wandelen zonder anderen tegen te komen, dan kan dat zeker in Nederland, maar niet hier. Aan de andere kant, wandelen in een soort colonne zoals je in het westen van Nederland af en toe meemaakt is hier ook weer niet het geval.
Prijs
Altijd een leuk aspect van wandelen is dat het een hobby is die niet elke keer weer geld kost. Natuurlijk zijn goede wandelschoenen en wie weet een lekkere wandelbroek absoluut een goed idee, maar een dergelijke investering valt ten opzichte van het aantal uur/kilometer wandelplezier in het niet.
Lengte bezoek
De 8,5 km is goed voor zo’n 1,5 uur netto wandeltijd. Het zou jammer zijn als je de uitzichtpunten / fotomomenten zou missen vanwege tijdgebrek, dus 2 tot 2,5 uur inruimen voor deze wandeling is een goed plan.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Horeca is tijdens deze wandeling wel een lastig punt. Weliswaar passeer je De Langenhof (Koffie- en theeschenkerij en galerie), maar die is natuurlijk niet altijd open. Gelukkig is Zwolle met zijn grote centrum inclusief horeca in alle soorten en maten dichtbij.
Praktische info/openingstijden
Deze wandeling is in alle jaargetijden te lopen en lokale bewoners zullen gedeelten ervan ook zeker benutten. In zijn algemeenheid geldt voor deze route wat eigenlijk zo vaak geldt; een zonnetje en een beetje aardige temperatuur maken de tocht wel zo aangenaam.
Meer…
Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 31 augustus 2020