Rondwandeling Wijthmenerplas / gele route – Wijthmen

Deze rondwandeling loopt langs de Wijthmenerplas en een stukje bos aan de zuidzijde. Natuurlijk is het in de zomertijd erg verleidelijk deze wandeling te combineren met een frisse plons in het water of een koel drankje op een terras langs de Wijthmenerplas. In ieder geval is de route prima geschikt om de benen te strekken. Wil je langer wandelen, dan is deze wandeling eenvoudig te verlengen met een paarse route.

Locatie/bereikbaarheid

De Wijthmenerplas ligt tegen de N35 aan en vanaf daar kun je eenvoudig naar de grote parkeerplaats rijden. Ook voor fietsen is er genoeg parkeerruimte en kom je met de bus, dan kun je vanaf Zwolle station de bus richting Raalte of Lemelerveld pakken.

Geschikt voor

De route is 5,4 km en daarmee een mooi rondje dat door veel mensen wordt gelopen. Eventueel kun je de wandelroute verkorten en alleen het wandelpad strak rondom de Wijthmenerplas lopen.

Oordeel

De wandeling is alleraardigst maar de Wijthmenerplas wordt jaarlijks door tussen de 200.000 en 300.000 mensen bezocht. Denk dus niet dat je hier alleen bent, hoewel de meeste bezoekers in de zomer vooral komen om te zwemmen. Duiken, waterskiën of wakeboarden kan trouwens ook.

Wat ga je doen?

Vanaf het parkeerterrein kun je de gele route in twee richtingen lopen. In de navolgende beschrijving is gekozen voor de route met de klok mee, maar andersom is ook geen slechte keuze.

Vanaf het parkeerterrein loop je meteen het eerste zandstrand op. Tenminste, als je dichtbij het water gaat lopen. De rest van de zonneweide aan het water bestaat uit strak geschoren gras en dat loopt zeker bij droogte natuurlijk makkelijker dan het mulle zand. Aan het noordelijkste puntje sla je rechtsaf een verhard pad in dat op veel plaatsen doorkijkjes heeft naar de waterplas aan je rechterzijde. Je ziet hier dan al snel de kabelbaan waaraan waterskiers en wakeboarders zich laten voorttrekken. Zeker de wakeboarders maken met behulp van attributen in het water de meest fraaie sprongen. Bijna aan het eind van de wandeling ben je aan de overkant en heb je er nog beter zicht op. Aan de andere zijde zie je golfers die serieuze pogingen doen hun eigen score te verbeteren. Of gewoon ook lekker recreatief een rondje buiten aan het lopen zijn.

Het pad vervolgt licht golvend waarna je bij paaltje L22 de waterplas voor enige tijd verlaat. De route loopt eerst een klein stukje door het bos en daarna over de weg langs de kerk van Wijthmen. Die staat overigens een eind uit de kern van het dorp, want tijdens deze wandeling zal je Wijthmen zelf niet aandoen. Na enig asfalt duik je voor langere tijd stukjes bos in met af en toe uitzicht op agrarisch grasland. Oude boerderijen worden afgewisseld met hyperstrakke witte huizen.

Doorwandelend komt al snel het water van de Wijthmenerplas weer in zicht maar nu vanaf de andere zijde. Ook daar wandel je weer over een grasweide aan het water en in de verte zie je alweer het parkeerterrein en startpunt. Echter, hier is ook het punt waar je het mooist de wakeboarders aan het werk kunt zien, een aanrader. Bovendien is hier ook het verleidelijke terras met bijbehorende versnaperingen te vinden…

Handige tips

De Wijthmenerplas wordt per jaar door heel veel recreanten bezocht die daar gaan zwemmen of relaxen op het gras of zand. Dat kun je natuurlijk ook doen na een rondje gelopen te hebben. Vergeet in dat geval niet een zwembroek/bikini en handdoek in je rugzak te stoppen. Er is overigens ook een stukje naaktstrand voor het geval het toch door je hoofd is geschoten.

Kritische noot

In de zomertijd is het hier best druk met waterrecreanten. In het najaar en winter zijn honden toegestaan en kun je zomaar in een overvloed viervoeters terechtkomen.

Prijs

De wandeling is gratis, parkeren kost in de zomertijd Euro 5,- (tarief 2020) en in de horeca kun je je portemonnee zo leeg laten lopen als je wilt.

Lengte bezoek

De 5,4 km is goed voor netto een dik wandeluur. Ga je op het zand zitten relaxen, bij de horeca wat drinken, zelf zwemmen of kijken bij de capriolen van de wakeboarders, dan kan het zomaar het dubbele of meer worden.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Bij de Wijthmenerplas is horeca. Slapen is hier, ook in hoogzomer, niet de bedoeling.

Praktische info/openingstijden

Het pad kun je het hele jaar lopen. In de zomer is het natuurlijk aantrekkelijk om zelf ook een duik in het water te nemen. Het kan dan best druk zijn, de Wijthmenerplas ligt dicht tegen Zwolle aan. In het najaar/winter is het hier een stuk rustiger.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 9 december 2020