Rondwandeling Wijthmenerplas / groene route – Wijthmen

Bij de Wijthmenerplas, aan de zuidoostzijde van Zwolle, zijn diverse paden uitgezet. Degene die je met groene paaltjes kunt volgen start weliswaar bij de Wijthmenerplas maar loopt vooral door wat bosachtig en agrarisch landschap aan de noordzijde en over het golfterrein dat daar ook ligt. Al met al is het een afwisselende wandeling voor een anders net iets te luie zondagmiddag.

Locatie/bereikbaarheid

De Wijthmenerplas ligt tegen de N35 aan en vanaf daar kun je eenvoudig naar de grote parkeerplaats rijden. Ook voor fietsen is er genoeg parkeerruimte en kom je met de bus, dan kun je vanaf Zwolle station de bus richting Raalte of Lemelerveld pakken.

Geschikt voor

De route is totaal 5,1 km en daarmee net geen klein ommetje maar beslist ook geen dagtocht. Eventueel is de tocht eenvoudig te verlengen met bijvoorbeeld de met gele of rode paaltjes uitgezette route. Deze lopen precies de andere kant op waarbij de rode strak langs de Wijthmenerplas blijft lopen en de gele wat meer uitwaaiert.

Oordeel

Deze wandeling valt niet in de categorie “Dit avontuur onthoud je de rest van je leven”, maar zeker als je in de buurt woont is het toch allemaal niet onaardig. Er zit een aardige afwisseling in en je kunt er eenvoudig nog wat aan vastknopen in dit aantrekkelijke recreatiegebied.

Wat ga je doen?

De wandeling is met groene pijlen in twee richtingen uitgezet. Voor de beleving maakt het niet veel uit. In onderstaande beschrijving is uitgegaan van de route met de klok mee.

Vanaf het parkeerterrein loop je eerst terug naar de ingang met slagbomen waarna je een smal wandelpad inslaat dat al snel langs Landgoed Boschwijk loopt. Dat ligt tegenwoordig ingeklemd tussen de N35 en het golfterrein en moet er vroeger heel anders uit hebben gezien. Al met al is het voor de gemiddelde wandelaar zeker geen onaardig stukje. Even later vervolgt het pad tot vlakbij het spoor. Niet veel later wandel je langs de rand van een weiland en een brede vaart die het pad scheidt van het spoor.

Met enige kronkels vervolgt het fiets/wandelpad vlak langs het spoor waarna je al snel het spoor oversteekt en aan de andere zijde op de Herfterlaan je de weg vervolgt. In de tuin van een creatieve bewoner zijn hier enige kunstige houten honden te zien. De buurman/vrouw laat zich ook niet onbetuigd door een heel bos van vogelhuisjes op stoere rode palen neer te zetten en, als je niet lang daarna het spoor weer bent overgestoken, zie je aan de rechterkant een oudhollands tafereeltje met boerderij en schuren.

Over de Valkenbergweg, een van de betrekkelijk weinige langere geasfalteerde stukken, wandel je naar de toegang van het golfterrein waar je over een pad doorheen kunt struinen. Een heel klein beetje opletten op rondvliegende ballen kan geen kwaad, maar in principe ben je hier veilig. Ook als je zelf geen golfer bent is het pad over het golfterrein heen best aangenaam en het uitzicht op de golfers niet verkeerd.

Het pad komt vanzelf uit bij de noordzijde van de Wijthmenerplas waar je meteen zicht hebt op de kabelbaan waar wakeboarders hun kunsten verkopen maar wie weet ook vissers in het water staan. Op het land vind je afhankelijk van het seizoen veel viervoeters die hier worden uitgelaten of luierende volwassenen en spelende kinderen. Niets weerhoud je natuurlijk om daar tussen te verdwijnen, al is het maar voor even. Iets verderop is bij het parkeerterrein horeca en het beginpunt uiteindelijk weer terug te vinden.

Handige tips

De Wijthmenerplas is zeer geschikt om een lekkere duik te nemen. Neem bij lekker weer dus zeker zwembroek/bikini mee. Meer zin in een rondje golf, surfen of wakeboarden? Dat kan hier ook.

Kritische noot

De Wijthmenerplas trekt drommen mensen: in de zomer vooral zon- en strandgangers, in de herfst/winter veel mensen met honden. Erg rustig is het hier dus niet.

Prijs

Wandelen is hier gratis, parkeren kost in de zomertijd Euro 5,- (tarief 2021). In de horeca kun je je portemonnee indien gewenst geheel leegschudden.

Lengte bezoek

Over de 5,1 km doe je waarschijnlijk een wandeluurtje. Is het lekker weer, dan zijn er tussentijds genoeg plekken om neer te strijken. Aan het begin en aan het eind ben je bij het water en de horeca en daar kun je met gemak de rest van de dag doorbrengen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Bij de Wijthmenerplas is horeca te vinden. Slapen klinkt hier in hoogzomer aan het water best aantrekkelijk, maar is toch niet de bedoeling.

Praktische info/openingstijden

Je kunt in dit gebied het hele jaar terecht. Natuurlijk is het op zomerse dagen een stuk drukker dan op een gure herfstdag. Helaas geldt dus ook hier: als het druk is, dan zit het met de temperatuur en neerslag ook wel goed.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Datum laatste update: 6 maart 2021