Vanuit centrum Zalk is een alleraardigste wandeling te maken door het Zalkerbosch. Het Zalkerbosch bestaat goed beschouwd uit slechts een paar bosstroken in de uiterwaarden van de IJssel, maar toch zijn ze wel interessant. In vroeger tijd werden de bomen als hakhout gebruikt en dat is nog steeds aan de vorm van de bomen te zien. Daarnaast passeer je feitelijk vrijwel alle hoogtepunten van Zalk; twee fraaie kerken, het Schultehuis en molen de Valk.
Locatie/bereikbaarheid
Met het OV kun je met de buurtbus vanuit Kampen naar Zalk afreizen (zie http://buurtbuswilsumzalk.nl/). Met de auto kun je vanaf Zwolle of Kampen over de dijk langs de IJssel naar Zalk rijden.
Geschikt voor
De route is totaal slechts 3,5 km lang en daarmee voor veel wandelaars, ook de incidentele, goed te doen. Bovendien zijn er bankjes onderweg, voor het geval dat… Wellicht is het voor doorgewinterde wandelaars net “ietsje” te kort. Je kunt als je wilt dan vanuit Zalk ook de 19 km lange oranje route langs de IJssel volgen.
Oordeel
De wandeling is niet lang maar wel gevarieerd en het dorp Zalk is werkelijk alleraardigst. Daarom verdient deze wandeling een mooie 8.
Wat ga je doen?

De wandeling start in het bescheiden maar leuke centrum van Zalk. De route is met rode pijlen uitgezet en niet al te ingewikkeld. Bij het startpunt kun je je schoenen omwisselen voor laarzen die daar keurig in een rekje klaar hangen, maar nodig is het doorgaans niet. Alleen in het Zalkerbosch loop je buitendijks over een halfverhard pad, maar ook daar is de kans op dramatische nattigheid niet groot. En laarzen lopen nu eenmaal niet zo fijn…
Vanaf het centrum loop je (tegen de klok in) in noordwaartse richting en sla je rechtsaf de Burgemeester van Vleutenslaat in. Al na een paar honderd meter passeer je basisschool Oranje met een mini-kinderboerderij aan de straat. Niet veel stappen daarna sta je naast de uit 1840 stammende gereformeerde kerk. Hij staat, mits de zon schijnt natuurlijk, stralend wit te glimmen maar helaas is de deur, behalve bij diensten, dicht.
Bij het uitlopen van het dorp passeer je enkele huizen met mooi opgeverfde huizen en luiken. Ze lijken bij een landgoed te horen maar kasteel Buckhorst, dat hier in de buurt stond, is inmiddels al bijna 2 eeuwen geleden afgebroken. Het zal dus wel een uiting van nijverheid van de bewoners zijn. Je wandelt nu op de weg naar het fiets/voetveer over de IJssel, maar voordat je daar bent sla je linksaf het Zalkerbosch in. Het is slechts een bosstrook, maar het pad loopt er het eerste deel middendoor zodat het best nog heel wat lijkt.
Het Zalkerbosch is een iepen-essenbos dat in vroeger tijd als hakhoutbos werd gebruikt. Je kunt dat nog goed zien; veel bomen zijn vlak boven de grond afgezaagd en vanaf daar opnieuw uitgelopen. Na even eindigt aan de linkerzijde van het pad het bos waardoor je vrij uitzicht hebt op het agrarische land in de uiterwaarden van Zalk. Wil je er heel rustig voor gaan zitten, dan is dit het moment.
Eigenlijk al veel sneller dan gewenst loop je langs een paar huizen en vervolgens over de weg terug richting de Zalkerdijk. Deze steek je over en aan de overkant kun je tussen twee fraaie boerderijen door een grindpad inlopen. Aan het eind ervan sla je linksaf de Brinkweg op en passeert meteen weer een mooie boerderij uit 1853. De molen van Zalk, genaamd “de Valk”, zie je recht vooruit kijkend al staan. Het is het volgende doel van de tocht, niet al te veel voetstappen van hier verwijderd dus.
Molen de Valk staat enigszins ingeklemd tussen de overige bebouwing maar ben je hier toevallig op een zaterdag, dan heb je kans dat hij open is en een vrijwillige molenaar je met open armen (nou ja…) ontvangt. De weg vervolgt door een paar straatjes door het hart van Zalk langs tuinen vol met uitgekristalliseerde (huis)vlijt of dieren.
Niet veel later zie je aan de linkerzijde de kerktoren van de Stin-Nicolaaskerk, de kerk die uit 1220 stamt. Je wandelt er eerst in een wijde bocht omheen maar na het passeren van een fraaie, zij het wat gemankeerde, boom, sta je er dan toch naast. Het is werkelijk de moeite waard, en ook geen grote opgave, om er omheen te lopen waarbij je ook de pastorie passeert. Meteen daarna zal je oog op een opvallend wit huis naast de kerk vallen. Het is het Schultehuis, dat vroeger de zetel van de schout was. Samen met de kerk is dit het meest historische stukje van Zalk, maar ook de rest van het straatje waar je nu inloopt heeft een hoog “Zwiebertje”-gehalte. Met een moderne touch; je kunt hier zomaar struikelen over een stroomkabel die een huis verbindt met een Tesla aan de overkant van de straat.
Bij het startpunt kun je aan de wandeling nog twee laatste elementen toevoegen. Ten eerste staat er op het pleintje bij het startpunt nog een helemaal niet onaardige waterpomp. Met als bordje “van de wijnmaand tot de grasmaand buiten werking”. En dat is dan een puzzeltje waarmee een kennelijk jolige Zalkenaar / Zalkenaresse de onschuldige bezoekers graag mee naar huis stuurt. Je kunt natuurlijk ook gewoon even proberen of de pomp het doet…
Tot slot kun je vanaf hier even naar de dijk wandelen om het standbeeld voor de laatste bever te bewonderen. Doorgaans worden standbeelden opgericht voor helden of heldendaden, hier had een visser in 1826 de laatste bever doodgeslagen omdat hij dacht dat het een otter was. En otters eten vis… Gelukkig is hier niet de desbetreffende visser op het sokkel gehesen maar is het een object dat die laatste bever moet verbeelden.
Handige tips
Zalk is leuk, maar je kunt hier met een pontje ook nog eens naar de overkant van de IJssel. Daar ligt ‘s-Heerenbroek en een theehuis. Nogal wat fietsers gebruiken het pontje om een rondje over de dijk te maken via Zwolle. Of de andere kant op, via Kampen.
De route is in twee richtingen uitgezet. Loop je hem tegen de klok in, zoals in deze beschrijving, dan bewaar je het leukste voor het laatst: het schattige centrum van Zalk.
Kritische noot
Het “Zalkerbosch” klinkt groter dan het is. In werkelijkheid bestaat het uit een paar erg bescheiden bosstroken. Niet onaardig, maar zelfs voor Nederlandse begrippen wel heel minimaal.
Prijs
Wandelen is ook in Zalk gratis. Zelfs de laarzen, die overigens ook in het Zalkerbosch ook niet heel ernstig nodig zijn, kun je bij het startpunt gratis van het rekje afhalen. Sympathieke lui daar, in Zalk.
Lengte bezoek
De route is 3,5 km en daarmee goed voor een heel klein uurtje netto wandeltijd. Samen met de bezienswaardigheden van Zalk en een bankje in het Zalkerbos kun je er met gemak een paar aangename uurtjes van maken.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
In het centrum van Zalk is horeca, tijdens de route niet. Nu is die niet al te lang, maar wil je in het Zalkerbos picknicken dan is het zaak daarvoor zelf de ingrediënten in de rugzak te stoppen.
Praktische info/openingstijden
Het pad kun je het hele jaar door lopen. Natuurlijk doet een zonnetje veel goed en die schijnt natuurlijk ook in de wintertijd soms uitbundig. Regen kan de pret hier ernstig ruineren.
Meer…
Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 22 november 2020