Aan de zuidzijde van Zwolle zijn meerdere wandelingen uitgezet met als startpunt zorgcentrum Zandhove. Deze in het blauw uitgezette wandeling gaat vanaf het startpunt een stukje door het bos waarna je in het zeer agrarische gebied zuidelijk van Zwolle terecht komt. Hoogspanningsmasten, water en paden over dijken wisselen elkaar hier af waarna je enige kilometers later weer terugkeert in het stukje bos van Oude Mars en Zandhove. Voor je het weet ben je door het bos weer bij het beginpunt teruggekomen en heb je een wandeling van 1,5 uur in de benen zitten.
Locatie/bereikbaarheid
Startpunt is bij zorgcentrum Zandhove aan de Hollewandsweg in Zwolle-Zuid. Je kunt hier naast het complex parkeren en de stadsbus stopt hier voor de deur.
Geschikt voor
Deze wandeling is 7 km lang en houdt daarmee het midden tussen een ommetje en een langere wandeling. Voor sommigen is een dergelijke lengte al een hele opgave, anderen zullen net lekker op gang zijn gekomen. Afkorten van de route is in ieder geval lastig, verlengen kan heel goed door bijv. een combinatie met de paarse route waarbij je ook Windesheim aandoet.
Oordeel
Het stukje in het bos bij zorgcentrum Zandhove is best fraai, maar het buitengebied bij de Aalvangersweg met veel niet al te spannende weilanden en lelijke hoogspanningsmasten zal niet veel mensen in vervoering brengen. Ook de Sekdoornse plas blijkt uiteindelijk een industriële aanblik te hebben met zijn zandwinning en drijvend zonnepark. Al met al krijgt de wandeling een 6.
Wat ga je doen?

Vanaf het parkeerterrein loop je meteen een stukje bos achter verzorgingshuis Zandhove in en dat is geen gekke start. Een kronkelende bomenlaan volgt de eerste honderden meters en daarna een kaarsrecht bospad dat uiteindelijk richting Hollewandsweg het bos uitloopt. Je staat dan meteen bij een imposante set hoogspanningsmasten die nog een overblijfsel zijn van de IJsselcentrale die hier tot niet zo lang geleden aan de rivier stond. De centrale is afgebroken, maar het hoogspanningsnet is tot op heden er niet op aangepast. Of je het mooi vindt of niet, dichterbij dan dit kun je zelden komen.
Vanaf hier duik je via een tunnel de N337 onderdoor en kom je meteen in een zeer agrarisch, landelijk gebied. Het is ietwat saai en bovendien schuift asfalt onder je voeten door. Dat houdt aan tot het eerste deel van het Aalvangerspad. Gelukkig krijg je daar weer een stuk gras onder de voeten omdat je bovenop de dijk verder kunt lopen. Je krijgt op de dijk gezelschap van een fietspad, maar dat mag de pret niet al te zeer drukken. Vlak voor je de Soestwetering, die al een tijdje aan je linkerhand met je mee stroomt, letterlijk links laat liggen heb je de mogelijkheid even heen en weer te lopen naar een vogelkijkhut. Die staat op de kop van een kleinschalig stukje natte natuur; polder Sekdoorn. Of je veel (water)vogels zult zien is de vraag maar het is de moeite waard.
Het Aalvangerspad loopt om het stukje natuur heen en aan de linkerhand blijf je er uitzicht op houden. Aan het eind is er nog een leuk zitje om uit te blazen, mocht dat nodig zijn. Via een tunneltje duik je het spoor van Zwolle richting Enschede onderdoor en aan de andere kant ligt de Sekdoornse plas op je te wachten. Voor het geval je je zwembroek of bikini in je rugzak hebt gestopt: die kan erin blijven zitten want helaas is zwemmen of recreëren aan het water hier niet de bedoeling. De plas wordt gebruikt voor zandwinning en sinds enige tijd drijft er ook een groot aantal zonnepanelen op. Dat laatste is wel een bijzonder gezicht; er zijn in Nederland nog niet heel veel drijvende zonneparken gerealiseerd.
De route gaat verder richting bedrijvenpark maar daar krijg je gelukkig weinig van te zien doordat je op het pad afslaat. De N337 komt weer binnen gehoorsafstand en ook dit keer passeer je hem via een tunneltje. Je loopt dan meteen over het veld van de Oude Mars waar de nodige Zwollenaren met heel diepe zakken een huis van hun dromen hebben laten bouwen. Tenminste, dat is de bedoeling. Geloof je het niet, dan kun je hier van de route afwijken om zelf een controle uit te voeren. Er is natuurlijk kans dat je ietwat jaloers terugkeert op het oorspronkelijke pad.
De route loopt vlak langs Zorgcentrum Het Zand, een imposante oude hoeve. Daarna duik je een aangenaam stukje bos in dat uiteindelijk uitkomt bij Manege ’t Hoefijzer en Ruitersportcentrum Zwolle. Je wandelt over het terrein waar paarden genoeg rondlopen en als je wilt kun je van heel dichtbij een kijkje nemen. Er rest je nog een klein stukje bos om daarna heel snel bij het startpunt terug te zijn.
Handige tips
Tijdens de wandeling kun je een klein extra uitstapje maken naar de Vogelkijkhut Polder Sekdoorn. Vanaf het Aalvangerspad loop je er zo heen, kan niet missen.
Kritische noot
Het gedeelte bij het Aalvangerspad en de Aalvangersweg is nu niet het mooiste gedeelte in de wijde omtrek. Met name de hoogspanningsleidingen die naar de vroegere IJsselcentrale lopen en zich in de verte splitsen in almaar meer masten zijn geen verfraaiing van het landschap. Een alternatieve route is hier echter niet mogelijk.
Prijs
Parkeren is hier gratis en dat is een mooi begin. Vervolgens is wandelen ook gratis en horeca is hier ver te zoeken. Met andere woorden, de kans dat het een geheel gratis uitje wordt is niet gering.
Lengte bezoek
Met 7 km kom je aan een kleine 1,5 uur netto wandeltijd. Is het weer niet al te best dan zal je ook weinig neiging hebben ergens op een bankje of in het gras neer te ploffen en blijft het ongeveer daarbij.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Horeca is tijdens deze wandeling feitelijk afwezig, overnachten is hier op legale wijze langs de route ook een lastige zaak. Echter, ga je naar het centrum van Zwolle, hier niet ver vandaan, dan zijn er mogelijkheden in diverse prijsklassen genoeg.
Praktische info/openingstijden
Het pad is het hele jaar opengesteld. Gezien het open gedeelte aan de zuidoostzijde van de route is regen en harde wind bepaald af te raden. Met een zonnetje en prettige temperatuur zijn er op een paar plaatsen mooie mogelijkheden neer te strijken.
Meer…
Nog meer wandelen? Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 12 april 2021