Rondwandeling Zandhove – Oude Mars / rode route – Zwolle

Het is zondagmiddag en je hebt zin in een ommetje. Dan is deze wandeling prima geschikt, zeker als je in Zwolle of in de buurt ervan woont. De tamelijk bescheiden wandeling van net geen vier kilometer loopt door het park bij Zandhove en langs De Oude Mars in Zwolle-zuid. Voornamelijk wandel je door het park, maar indien gewenst kun je een stukje van een villawijk in wording meepakken. Wens je te eindigen bij horeca onder een parasol, dan zit je hier nu net niet goed.

Locatie/bereikbaarheid

Startpunt is bij zorgcentrum Zandhove aan de Hollewandsweg in Zwolle-Zuid. Je kunt hier naast het complex parkeren en een stadsbus stopt hier ook voor de deur.

Geschikt voor

De lengte van het met rood uitgezette paaltjes wandelpad is 3,9 km en daarmee voor heel wat mensen goed te doen. Die-hard wandelaars zullen hard lachen om deze afstand, maar het is mogelijk de wandeling met andere paden te combineren.

Oordeel

Het pad levert een helemaal niet onaardige ervaring op. Geen grote hoogtepunten, maar ook geen dieptepunten en daarmee is een rapportcijfer 7 verdiend.

Wat ga je doen?

Vanaf het parkeerterrein duik je, de rode paaltjes volgend, meteen het park in en loopt met een ruime lus om zorgcentrum Zandhove heen. Hoewel je uiteraard feitelijk zover mogelijk weg wilt blijven van dergelijke centra, is dit bepaald geen slechte locatie in het geval het nodig mocht zijn. Daarna wandel je tussen de bomen verder en stuit je al snel op wat een kassencomplex lijkt. Tegenwoordig wort het als caravan- en camperstalling gebruikt.

Langs dit complex, niet al te fraai, wandel je verder en al snel ben je weer tussen de bomen beland waarbij het pad, nadat je linksaf bent geslagen, breed en recht vervolgd. Je wandelt nu recht op De Oude Mars af. Nog niet zo heel lang geleden weiland, maar in heel kleine stapjes wordt het omgetoverd in een villawijk. Hoewel er ook wat “gewonere” huizen zijn te vinden, staan er voor de liefhebbers toch bijzondere exemplaren.

De rood bewegwijzerde wandeling loopt langs de rand van De Oude Mars. Echter, wat let je om wat meer door de wijk heen te wandelen en te zien wat diverse architecten en bewoners hebben weten te creëren. Zodra je er genoeg van hebt wandel je richting bos aan de westzijde van het gebied en pik je moeiteloos de rode route weer op.

De rode route loopt zoals gezegd aan de rand van de Oude Mars en nadat je rechtsaf bent geslagen is het slechts een smalle bosrand met aan de andere zijde een stuk weide. Je maakt een niet onaardige slinger waarbij je voorlangs Zorgcentrum Het Zand komt. Dit complex lijkt op een uit de kluiten gewassen boerenhoeve en stamt voor een gedeelte uit 1939.

Terug in het Zandhovebos, wel een ietwat overdreven naam voor deze postzegel met bomen, loop je langs het weiland door een bomenlaan richting Ruiterpsportcentrum Zwolle. De naam geeft het al aan; hier is het paarden wat de klok slaat. De wandeling gaat tussen de stallen en het buitenterrein van de paarden door. Als je zin hebt kun je ze hier van heel dichtbij bewonderen.

Er resteert nog een stuk wandeling slingerend tussen de bomen door waarbij je helaas wel veel hinder hebt van het verkeer op de Hollewandsweg. Voordat je het weet sta je weer op de parkeerplaats van Zandhove en ben je op het startpunt aangeland.

Handige tips

De rode route loopt door het parkachtige gedeelte van Zandhove, maar ook langs De Oude Mars. Dat laatste wordt langzamerhand omgetoverd in een Zwolse villawijk met een aantal fraaie onder architectuur gebouwde villa’s. Heb je daarin interesse, dan is ronddwalen daar helemaal geen gek idee. In het geval je er helemaal zin in krijgt; voor een beetje kavel op deze plek ben je zo een half miljoen kwijt en dan staat er nog geen steen op een ander.

Kritische noot

Heel rustig is het hier niet: een paar drukke wegen omsluiten het gebied en hoewel de vogels hun best doen er bovenuit te fluiten, lukt dat maar met mate. Bovendien zal je ongetwijfeld een aantal Zwollenaren en andere passanten tegenkomen die dit niet onaardige stukje Zwolle ook hebben ontdekt.

Prijs

Altijd mooi: wandelen is hier gratis en ook de auto kun je hier zonder kosten parkeren.

Lengte bezoek

De route is met 3,9 km niet van een enorme omvang en voor een zondagmiddag of zomeravond is het helemaal niet onaardig. Als je wilt kun je hier ook kiezen voor een blauw uitgezette wandeling die een gedeelte samenloopt met de rode. Aan de zuidoostzijde maakt deze een veel ruimere slinger maakt.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Gek genoeg is hier geen horeca. Natuurlijk zijn elders in Zwolle horeca en overnachtingsmogelijkheden genoeg maar het blijft vreemd dat hier juist helemaal niets van dit al is.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen. Omdat het merendeel van het pad nogal beschut in een parkachtige omgeving loopt, is het ook met bijvoorbeeld flinke wind nog best aangenaam. Regen is een afrader; onder de bomen zijn de druppels niet alleen groter, ook nadat de regen gestopt is blijft het nog lang een natte boel.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Datum laatste update: 7 maart 2021