Rondwandeling zuidoostelijk Heino / paarse route – Heino

Vanuit het centrum van Heino wandel je al snel in het buitengebied voorzien van biologische varkenshouderijen met tevreden knorrende varkens in modderpoelen. En iets minder biologische akkerbouwers. Verderop kom je vanzelf in een voor Nederlandse begrippen wat ruiger stukje natuur waarna je landgoed ’t Reelaer raakt en uitzicht hebt op de nieuwbouw van Raalte. Strakke lanen volgen waarbij je de kans hebt op het erf van een varkenshouderij een kijkje te nemen en via een kinderboerderij wandel je kaarsrecht, maar nu van het zuiden, Heino weer binnen naar het startpunt.

Locatie/bereikbaarheid

Heino heeft een treinstation aan de lijn Zwolle – Enschede. Ook met de bus kun je vanuit Zwolle en Raalte in Heino komen. Met de auto rij je via de N35, vanuit Zwolle of Raalte, eenvoudig naar Heino. Parkeren kan in het algemeen heel goed bij het startpunt op het parkeerterrein bij de kerk.

Geschikt voor

De route is totaal 12,9 km lang en daarmee een aardige tippel. Ervaren wandelaars zullen er nog een stuk aan vast willen knopen, en dat kan heel goed met bijvoorbeeld de blauwe of rode route.

Oordeel

De wandeling loopt grotendeels door het buitengebied van Heino, maar wel aan de zijde waar je nu net geen bijzondere landgoederen te zien krijgt. De afwisseling tussen bos en wat meer open, agrarisch landschap is aangenaam en daarmee verdient de wandeling een nette 7.

Wat ga je doen?

Deze met paarse pijlen uitgezette route start bij de katholieke Maria Hemelvaart kerk in het centrum van Heino. Honderd meter verderop, een klein ommetje via de Canadastraat, midden op het centrale plein staat de Nicolaas kerk uit 1876. Je kunt er een perfecte cirkel omheen lopen of rijden, wat je wilt. De route vervolgt meteen het dorp uit en al snel wandel je langs de Vlaminckhorst met zijn fraaie boerenschuren en bijzonder hoofdgebouw. Na het passeren van de N35 wandel je het landelijk gebied in waarbij de bossen nog ontbreken. Toch is het agrarisch landschap hier niet al te grootschalig zodat de boerderijen en karretjes met te koop aangeboden huisvlijt mooi tot hun recht komen.

Na rechtsaf te zijn geslagen sta je op de Bosweg al snel oog in oog met biggetjes van diverse leeftijden, die er net als in een gemiddeld stripverhaal opvallend roze kunnen uitzien. Daarna volg je een klein stukje de tamelijk drukke Lemelerveldseweg om al snel gelukkig weer een fiets-/wandelpad te gaan volgen. Je houdt beton onder de voeten, maar je wordt in ieder geval niet van de weg gereden door auto’s. Hooguit door elektrische fietsen van jonge met berijders van oude leeftijd. Halverwege krijg je als beloning voor de wandelmeters tot nu toe een wat ongrijpbaar kunstwerk te zien.

Nadat je de Berkendijk schuin bent overgestoken volgt een klein stukje met meer bos waarna je in een meer coulissenachtig landschap terecht komt. In de verte is het oprukkend Raalte te zien, de andere kant op delen van landgoed ’t Reelaer. Een leuk stuk door een tamelijk woest natuurgebied volgt. Vlakbij de zeer drukke N35 is een rustpunt met warme en koude verleidingen. Ben je daar weer helemaal opgeladen, dan volgt de uitdaging heelhuids aan de andere kant van de N35 terecht te komen. Een stukje wandelcorvee langs de N35 volgt waarna je de kaarsrechte en beboste Pruimersallee inslaat.

Na een spoorwegovergang en nog een stukje allee sla je rechtsaf voor wederom een kaarsrecht stuk van bijna 1,5 km, nu met een strakke rij bomen aan weerszijden. Vlak na een knik in de weg volgt een helemaal niet onaardige attractie. Aan de rechterzijde ligt boerderij Overesch waar varkens op biologische wijze worden gehouden. Je kunt er gratis vanaf een galerij een kijkje nemen in de stallen. Bij goed weer geven de varkens echter de voorkeur aan flinke modderpoelen die buiten zijn te zien. Als je even doorwandelt en dan rechtsaf de Woolhuisweg inslaat zie je ze al snel aan je rechterzijde. De kans is groot dat de van zichzelf toch wat rozige varkens pikzwart van de modder zijn geworden. Maar aan het geknor te horen voelen ze zich er best senang bij.

Aan de andere kant is een soort van kinderboerderij met kippen, kalkoenen, struisvogels, herten en wat al niet meer. Nadat je het spoor wederom bent gepasseerd krijg je vast zin in een frisse duik in het meer aan de rechterzijde. Helaas is het onderdeel van een groepsaccommodatie en het ijzeren hek vormt een vrijwel onneembare barrière. Er rest je nog een klein stukje natuur waarna je Heino weer binnenloopt. Langs kleine plukjes huizen, een parkje met vijver en een begraafplaats eindig je dan op het startpunt bij de katholieke kerk.

Handige tips

Kasteel Nijenhuis, echt een bezoek waard, passeer je in deze wandeling net niet. Door bij paal B21 een dikke kilometer om te lopen kom je er wel en daar krijg je geen spijt van. Als alternatief kun je natuurlijk voor of na de wandeling het kasteel aandoen met fiets, auto of wat dan ook.

Kritische noot

Vreemd genoeg raakt de route net niet het hart van Heino. Hoewel bescheiden, is het toch de moeite waard vanwege de kerk aldaar maar ook omdat diverse horeca en andere winkels juist op die plek zijn te vinden.

Prijs

De wandeling is op zichzelf gratis. Ga je inclusief consumptie rusten bij een van de Rustpunten onderweg, dan kost dat een klein bedrag. In Heino zelf moet de portemonnee iets wijder open, maar ook daar eindig je niet in een faillissement.

Lengte bezoek

De route is met 12,9 km goed voor netto ongeveer 2,5 wandeluur. Tussentijdse stops kunnen er met gemak een uurtje bij optellen en ga je naar Kasteel Nijenhuis inclusief zijn prachtige beeldentuin, dan kan het zomaar uitlopen op een mooie dag uit.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In Heino is horeca maar onderweg zijn er ook zogenaamde Rustpunten waar je zelf een kopje koffie of thee kunt zetten, vaak met wat lekkers erbij. In zomerse tijden kun je er soms ook frisdrank of ijsjes in zelfbediening kopen tegen aangename prijzen.

Praktische info/openingstijden

Het pad kun je het hele jaar wandelen, waarbij enigszins aangenaam wandelweer natuurlijk ook hier weer zo gek nog niet is.

Meer…

Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 18 juni 2021