De stadswandeling is een rondwandeling van vier kilometer door het oude centrum van Kampen. Je passeert de oude stadspoorten van Kampen, een aantal kerken (maar gelukkig niet allemaal), oude koopmanshuizen, musea en talloze beelden en muurschilderingen. Met andere woorden, op een niet al te lang traject kun je in Kampen je ogen uitkijken.
Locatie/bereikbaarheid
Met het OV is Kampen goed bereikbaar vanaf Zwolle en parkeren kan onder andere op een groot parkeerterrein bij het gemeentehuis.
Geschikt voor
Tja, een stadswandeling is voor jongeren doorgaans niet iets waar ze an op de banken klimmen. Ook met een verleidelijk einde bij de plaatselijke horeca zal het in de leeftijdsklasse 8-22 geen eenvoudige zaak zijn het einde van deze wandeling te halen. Voor ouderen is het een interessante oude stad waar genoeg is te zien.
Oordeel
Deze stadswandeling heeft veel variatie en op korte afstanden van elkaar is steeds wat te zien. Alles bij elkaar is het beslist een van de betere in Nederland, een mooie 8 is dus dik verdiend.
Wat ga je doen?

De stadswandeling is met de klok mee of tegen de klok in te lopen. Veel maakt het niet uit, deze beschrijving gaat met de klok mee. Vanaf het treinstation ligt de eerste attractie van Kampen al op je te wachten; de nog niet zo oude brug over de IJssel met de zeer opvallende met goudblad versierde wielen waarover de kabels lopen die de brug optakelen als er een boot in zicht komt. Het refereert wel meteen aan de rijkdom van Kampen die ook elders in de stad nog erg zichtbaar is. Geniet behalve van de brug ook even van het havenfront van Kampen en de grote zeilschepen die hier vaak liggen aangemeerd.
Ben je vanaf de brug de straat overgestoken dan zie je aan je rechterhand meteen de eerste muurreclame, van Heineken in dit geval. In heel Kampen zijn op een aantal plaatsen dergelijke muurschilderingen te zien en het is beslist een fenomeen dat lang niet overal (meer) is te zien. Je loopt ook meteen tegen de achterkant van het Stedelijk Museum Kampen aan, mar geen zorgen, aan het eind van de wandeling kom je hier ook aan de voorkant uit.
Vandaar loop je over de plantage, waar verlokkelijke horeca al op je ligt te wachten, en je kronkelt door enkele kleine straatjes richting sigarenfabriek De Olifant, de enige die nog in het centrum van Kampen te vinden is. De winkel en toegang, je kunt hier ook een excursie krijgen, zitten overigens aan de andere zijde aan de Oude straat. Vervolgens kom je aan de IJssel terecht waar je al heel snel, behalve uitzicht over de IJssel met zijn vrachtschepen en pleziervoertuigen, voor de oude synagoge staat die in de tachtiger jaren van de vorige eeuw fraai is opgeknapt. Het gebouw is vanwege de geringe populatie van Joden in Kampen niet meer als synagoge in gebruik, tegenwoordig worden er tentoonstellingen vanuit het Stedelijk Museum Kampen georganiseerd.
De wandeling vervolgt door de grootste winkelstraat van Kampen, de Oude straat, die helemaal niet onaardig is en aan het eind ervan komt de St. Nicolaas- of Bovenkerk in zicht. Deze kerk is in de zomerperiode ook binnen te bezoeken. Afhankelijk van het tijdstip dat je langsloopt kun je meteen even binnenwippen of, als de deur nog dicht is, later even teruglopen en alsnog het interieur bekijken. Het is de moeite van een extra loopje zeker waard.
Richting IJssel, over de Koornmarkt, is de Koornmarktspoort te zien. Dit is de eerste van de drie stadspoorten van de totaal 20 die behouden is gebleven en het robuuste bouwwerk is de moeite waard. Loop er even onderdoor om hem ook vanaf de IJssel te bewonderen, in de ochtend ligt hij hier fraai in de zon. Achter de kerk langs slinger je richting de voeddijk waar de Weeshuispoort is te vinden en nadat je bent afgeslagen komt de tweede stadspoort in zicht: De Cellebroederspoort. Deze poort ligt dus aan de landzijde van de oude binnenstad en is eeuwen geleden vanwege staduitbreiding verplaatst naar deze locatie. De aarden wallen die de stad hier moesten beschermen zijn al lang grotendeels verdwenen, maar toch is nog goed te zien hoe hier de stad ophield. Tegenwoordig begint hier een park waar je met de stadswandeling ook even een ommetje door maakt. Als je wilt kun je hier overigens een stukje afsnijden zonder verder veel te missen.
Via het park kom je bij de derde en laatste stadspoort; de Broederpoort. Deze behoorlijk gedecoreerde poort is helaas, net als de andere, niet van binnen te bezichtigen maar de buitenkant maakt veel goed. Wandel je verder de Broederstraat in dan sta je al snel voor de St. Annakapel en aan de andere kant is een van de vestigingen van de Theologische universiteit te vinden. Overigens is dit geen echte universiteit maar een HBO-instelling, maar zoals wellicht al verwacht kun je hier onder andere een opleiding tot predikant volgen. Zou je even rechtdoor lopen door de Broederstraat dan zie je ook de Broederkerk. De wandelroute slaat hier linksaf en er dient alweer een aardige attractie zich aan; het linnenweversgildepoortje. De naam zegt het al; hier was het gilde van de linnenwevers gevestigd en deze vakbroeders deelden niet alleen vakkennis en ervaring met elkaar, maar zorgden ook voor nieuwe aanwas via opleidingen. Tegenwoordig is de bibliotheek van de Theologische universiteit er gevestigd.
Wederom verder wandelend kom je weer op de vloeddijk langs de gracht terecht waar aan de andere kant van het water vast een bijzonder vormgegeven kerk opvalt; de Evangelisch Lutherse kerk met zuilen die doen denken aan een Griekse tempel. De wandeling vervolgt echter aan de andere kant van het water richting de oude haven waar de Koggewerf is te vinden. Hier is een replica van een Kogge te zien, een schip waarmee in vroeger tijden handelswaren over de zee richting bijvoorbeeld de Hanzesteden aan de Oostzee werden gebracht. Neem het formaat van het schip mar eens goed in ogenschouw en bedenk dat met dit soort toch werkelijk kleine schepen de ruwe zee moest worden getrotseerd. In 2011 is in de IJssel overigens een oude echte Kogge teruggevonden op de bodem van de rivier en deze is inmiddels gelicht. De werf is te bezoeken en er is ook een klein museum waar je in kunt.
Terug in de stad kom je bij de oude kazerne terecht waar je wellicht al eerder bent geweest om de route van de stadswandeling op te halen. Behalve de VVV is tegenwoordig ook de bibliotheek van Kampen in dit gebouw gevestigd. Vlak daarbij staat, niet te missen, de Buitenkerk. Deze van oorsprong Katholieke kerk is tijdens de reformatie omgeturnd en van zijn interieur ontdaan. Sinds het begin van de 19e eeuw is de kerk weer katholiek maar de uitbundige pracht en praal die je bijvoorbeeld wel in Spanje en Italie tegenkomt is hier in ieder geval niet teruggekeerd. In de zomerperiode s de kerk geopend voor bezoek, en het is onder begeleiding van een gids en tegen een kleine vergoeding mogelijk de gewelven te bezoeken.
Via een paar leuke straatjes kom je op de Burgwal terecht en daar passeer je (wel opletten!) het kleinste huis van Kampen. Even later sta je bijna voor de deur van de Evangelisch Lutherse kerk, die helaas alleen voor diensten wordt geopend. Door een smal straatje met leuke luchtbogen, die je overigens ook op meer plaatsen in Kampen kunt vinden, keer je terug naar het Stedelijk Museum Kampen. Maar niet voordat je de Nieuwe toren, die je vast al eerder had gespot, van dichtbij hebt gezien en welllicht even onderdoor loopt. Vlak daarbij staat een oud koopmanshuis dat stamt uit de 15e eeuw.
Het Stedelijk Museum Kampen bestaat overigens ook uit twee, duidelijk te onderscheiden delen: het oudste deel bevat de Schepenkamer waar recht werd gesproken maar ook de gouden zaal waar je onder andere kunt trouwen. Het nieuwe gedeelte was tot niet heel lang geleden onderdeel van het gemeentehuis, maar inmiddels dus geheel verbouwd. Het museum heeft een vaste collectie rondom de thema’s water, huis van oranje, religie en rechtspraak en is, hoewel niet heel groot, de moeite van een bezoekje waard.
Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk
Loop bij de Koornmarktspoort zeker even onder de poort door naar de IJssel en bewonder de poort vanaf die zijde. Ben je vroeg, dan staat hij mooi in de ochtendzon op je te wachten.
Laat maar zitten
De route loopt een stukje door het park net buiten de oude binnenstad. Het is aardig ter onderbreking maar als je de wandeling wilt inkorten zonder echt iets van het oude Kampen te missen dan kun je hier een stukje van de route afsnijden.
Handige tips
Bij de VVV, gevestigd in het Arsenaal, is een gratis routekaartje op papier te krijgen. Dat is zeer verstandig omdat de wandeling weliswaar is geparkeerd, maar het is wel erg veel zoeken naar de kleine bordjes en ze lijken ook nogal eens gewoon te ontbreken.
Kampen lijkt wel enigszins op het verderop gelegen Zutphen en is net wat kleiner dan Zwolle en Deventer. Maar als je van dit soort steden houdt kun je hier dus nog wel even vooruit.
Op het kaartje van de VVV staan een aantal interessante gebouwen genoemd, maar niet allemaal. Het loont dus de moeite de ogen goed open te houden voor al het andere mooist en interessants dat je passeert, zoals het weeshuis en het kleinste huisje van Kampen.
Er is nog een alternatieve stadswandeling te verkrijgen op internet via wandelzoekpagina.nl. Deze loopt voor het grootste deel hetzelfde, maar de beschrijvingen van alle gebouwen die je passeert zijn uitgebreider. De moeite waard om ook bij de hand te houden dus.
Kritische noot
De stadswandeling is gemarkeerd met wel heel kleine bordjes. Het is dus regelmatig zoeken en er ontbreken er ook nogal een paar. Voor kinderen is deze zoektocht vast leuk.
Prijs
Altijd leuk: de stadswandeling is gratis te lopen. Ook het kaartje met verdere informatie kun je gratis bij de plaatselijke VVV meenemen. Je passeert wel de nodige, verlokkelijke horeca….
Lengte bezoek
Een wandeling van vier kilometer is in een uur te lopen en dan hoef je nog niet eens enorm door te stappen. Vanwege alle interessante objecten onderweg kun je er zomaar het driedubbele over doen. En als je dan ook nog een paar kerken en musea binnenloopt ben je de hele dag onder de pannen…
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
De binnenstad van Kampen is ruim voorzien van horeca dus eten en drinken is hier werkelijk geen enkel probleem.
Praktische info/openingstijden
De wandeling is het hele jaar te lopen. Weer waarbij je prettig uren buiten kunt doorbrengen is natuurlijk aan te raden. Bovendien zijn de kerken alleen in het zomerseizoen geopend.
Nog meer wandelingen
Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 10 juni 2019