Trektocht van Valbona naar Theth (Albanië)

Wellicht de mooiste wandeltocht die je kunt maken in Albanië is die van Valbona naar Theth. Vanuit Valbona op 900 meter hoogte loop je naar de pas op 1850 meter om uiteindelijk in Theth op 770 meter te eindigen. Met andere woorden; met het aantal hoogtemeters zit het hier wel goed en het is dan ook beslist geen wandeling voor beginners. Halverwege afhaken en met de bus of taxi verder gaan is geen optie, dus weet waaraan je begint. Je krijgt er veel voor terug; een wandeling met mooie uitzichten op de Albanese Alpen en een tocht afwisselend door stukken bos, langs rotspartijen en flinke afgronden. Een gedeelte van het seizoen heb je ook stukken waar je door de sneeuw loopt. Bagage kan op het paard en dat maakt deze wandeling natuurlijk net iets aangenamer. Al met al kost deze tocht van een kilometer of 17 je een uur of 7-8, maar…een absolute aanrader.

Locatie/bereikbaarheid

Valbona is te bereiken via SH22 vanuit Shkodër en de SH33 vanuit Kukes. Theth is te bereiken via de S1/SH21 maar reken op een paar uurtjes flink door elkaar geschud worden op de laatste kilometers geasfalteerd en bepaald niet vlakke weg.

Geschikt voor

Dit is beslist geen wandeling voor beginners, dat wordt letterlijk huilen onderweg. Ook als je iets mankeert aan hart, benen, tenen of andere fysieke ongemakken hebt, vraag je dan af of het verstandig is deze tocht te doen. Met name omdat je de tocht eigenlijk niet tussentijds kunt afbreken moet je redelijk zeker weten dat het goed gaat aflopen én dat je op zijn minst nog een beetje blij op de plaats van bestemming aankomt.

Oordeel

Deze trektocht krijgt vanwege zijn karakter, afwisseling, uitdaging en gebied een dikke 9.

Wat ga je doen?

Wandelen, en geen klein beetje. Vanaf Valbona loop je eerst een klein stukje langs de weg maar je komt al snel in een droge of natte rivierbedding terecht. Is het een hele natte boel, dan wordt je met de bus even door dit stukje heengereden.

Daarna begint de wandeling en de eerstkomende kilometers, tot aan de top, gaat het vrijwel constant omhoog. En dat zijn dan wel een dikke 900 hoogtemeters, dus begin vooral heel rustig aan. De beloning is groot; je hebt op veel punten fraai uitzicht over het dal en als je nog wat vroeger in het seizoen bent zijn de besneeuwde hellingen naast het al ontluikende groen echt heel mooi. En die besneeuwde hellingen, die liggen niet alleen aan de overkant van de vallei, maar je loopt er zelf op een zeker moment ook doorheen. Als het al flink aan het smelten is kan het even wat ploeteren zijn maar in je T-shirt en korte broek door de sneeuw heen lopen…dat doe je vast niet elke dag.

Overigens loopt het begin van de trekking langs enige huizen waar je ook de nodige schapen en koeien kunt ontmoeten. Leuk voor een foto, net als de bloeiende planten die je ook tegenkomt. Het hoogste punt ligt niet boven de boomgrens dus gedurende de hele weg loop je tamelijk veel in het groen en niet tussen kale rotspartijen zoals bij veel wandelingen in de hogere bergen. Albanese Alpen is dan wel de term voor dit gebied, maar vergeleken met Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland is dit allemaal een stuk behapbaarder en 3000-ers, laat staan 4000-ers, zal je hier ook niet vinden.

Ben je helemaal bovenaan aangekomen, dan kun je als je wilt een klein toetje toevoegen door verder naar boven lopen waarna een (nog) mooier uitzicht je beloning is. Mits geen mist, regen of ander ongemak. Maar wees gerust; zeker mistflarden kunnen hier snel opkomen maar ook weer heel snel verdwijnen, en maken het uitzicht misschien nog wel mooier en een tikje mysterieus bovendien. In ieder geval een situatie met grote kans op mooie foto’s.

Ongeveer vanaf hier zal je ook meer tegenliggers gaan tegenkomen en nog wat later ook de paardenmannen met hun paarden die op de terugtocht zijn. Is de trekking voor een gemiddelde toerist één kant op al behoorlijk veel van het goede, de mannen met paarden die de bagage vervoeren gaan dezelfde dag terug. Wel op de terugweg vaak op de rug van een van de paarden, maar toch, het zal je baan maar zijn.

De weg naar beneden richting Theth loopt een flink stuk door bos. Leuk voor de afwisseling maar met nattigheid of 20cm bladeren op het pad, of een combinatie van die twee, kan het daar spekglad worden. En dan gaat het ook nog eens behoorlijk steil naar beneden op sommige plaatsen. Met andere woorden, geen eenvoudig parkoers en als je denkt slim te zijn door aan de zijkant of naast het pad te gaan lopen breek je je nek over de boomwortels.

Beneden is het nog een stukje, maar dan inmiddels vrijwel vlak, doorlopen van het begin (of eind, net hoe je het bekijkt) van Theth waar in het centrum vast je onderkomen voor de nacht, maar vooral raki en eten op je staat te wachten. De raki mag eigenlijk alleen voor eigen gebruik worden gestookt, maar je zult begrijpen dat ze hier in de bergen daar wat anders over denken dan bij het centrale gezag in Tirana. Is het je toch iets te sterk dan kan bier of frisdrank, koffie, thee of water natuurlijk ook.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Helemaal op het hoogste punt van de pas is beslist een mooi punt voor een lange pauze, eten en drinken. Wat je dan wel zelf meegebracht hebt, er is hier geen café inclusief terras met uitzicht. Dat uitzicht heb je echter zonder terras ook wel, hoewel een hardnekkige mist je in de weg kan zitten. Gewoon een minuut wachten en het weer ziet er alweer heel anders uit, dat is dan wel weer een voordeel van deze plek.

Laat maar zitten

Er is hier niet zoveel om te laten zitten; het pad loopt zoals het loopt, shortcuts of juist mogelijkheden om het te verlengen zijn er eigenlijk niet. Geen zorgen, in het geheel zit een mooie afwisseling wat natuurlijk wel meteen betekent dat er ook onderdelen kunnen zijn die je niet aanspreken.

Handige tips

Voor degenen die dit met een groep gaan doen maar zich vlak voor aanvang bedenken; van Valbona naar Teth wandelen over de pas is 17km, over de weg maar liefst 260! En dat is dan nog de korte route ook, Google maps beveelt een route van 345 km aan, en wie weet heb je dan minder beurse billen aan het eind. Moraal van het verhaal; weet waaraan je begint, het is beslist een trektocht die een flinke inspanning vergt en op zijn minst een goede conditie vereist.

Neem beslist eten, drinken en regenkleding mee. Zelfs als de dag begint met veel zonneschijn kan het in de loop van de dag in de bergen hier een behoorlijk natte boel worden.

Sommige mensen, en zeker niet alleen hoogbejaarden, vinden het lopen met een of twee stokken heel plezierig. In dat geval is dat bij deze wandeling zeker ook een aanrader, het pad is rotsig en het kan in de bossen een behoorlijke glibberpartij zijn, en het pad is ook daar soms best wel stijl.

Kritische noot

Het begin vanuit Valbona is een stukje langs de weg en daarna over een grindweg door een, als je pech hebt, hoger staande rivier. Met sommige tours wordt je in het geval dat het water te hoog staat met een busje naar een startpunt wat verderop gebracht. Anders begint de wandeling wat saai met hooguit als vertier een schaapskudde of kudde koeien op de weg.

Prijs

Het pad is gratis te lopen en de drankjes onderweg zorgen er bepaald niet voor dat je platzak in Theth aankomt.

Lengte bezoek

De trektocht vergt een uur of 7 wandelen. Afhankelijk van rustpauzes en wandelsnelheid kan het vanzelfsprekend wat minder, maar ook meer worden. In ieder geval ben je er wel een leuk dagje mee zoet.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Overnachten kan zowel in Valbona als in Theth, maar het is niet onverstandig dat vooraf te regelen. Onderweg zijn er op verschillende plaatsen cafés Albanese stijl. Dat wil zeggen; je moet maar afwachten of ze open zijn en wat ze in de aanbieding hebben. Aan het begin het eind is er voldoende te eten en te drinken, de raki staat aan het eind zeker op je te wachten en is dan ook zeker verdiend.

Praktische info/openingstijden

Van november tot mei is dit pad niet te belopen en ook lopen in het donker is hier een slecht plan. Start dus behoorlijk op tijd in de ochtend, dan komt het allemaal vast goed.

Nog meer trektochten/wandelingen

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer trektochten of wat korte wandelingen maken? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 20 mei 2019