WaddenWandelen op Texel. Uitwaaien op Texel en in deze etappe door een polderlandschap vanaf de veerpont bij ’t Horntje via het leuke Den Burg naar Oudeschild aan de Waddenzee. Ondertussen loop je over dijken, langs schapen en tuunwallen, de oude Georgische begraafplaats en niet te vergeten, historische Weezenputten. Kortom, een wandeling waarbij je je onderweg niet verveelt.
Locatie/bereikbaarheid
Op Texel rijdt er een lijndienst tussen de veerpont, Den Burg en De Koog. Op de rest van het eiland kun je komen via de Texelhopper, die je wel moet reserveren. Bij deze etappe begin je bij de pont en daar staat de lijndienst voor je klaar. Maar wil je vanaf Oudeschild verder of terug dan moet je dus de Texelhopper inschakelen.
Geschikt voor
Deze wandeling is 16 kilometer en voor veel wandelaars dus best te doen. Wil je nog wat korter wandelen, dan kun je ook in Den Burg stoppen, helemaal geen slecht idee. Je kunt ook langer doorlopen naar Oosterend of nog verder. Uiteindelijkkom je dan in De Cocksdorp, 36 kilometer vanaf het startpunt. Je kunt op Texel dus letterlijk veel kanten uit, hoewel je uiteindelijk aan elke kant wel in het water eindigt.
Oordeel
Deze etappe van WaddenWandelen op Texel, vroeger Texelpad geheten, is al meteen een best fraaie. Toch is het niet de mooiste, die heb je nog tegoed in het Nationaal Park Duinen van Texel in etappe 3 en 4. Bij elkaar verdient deze wandeling vanwege de afwisseling en typisch Texelse dijkjes en tuunwallen een 7,5.
Wat ga je doen?
Zodra je op Texel de boot afstapt en zonder gevaar voor eigen leven de uitrijbanen van de auto’s overgestoken, kom je het eerste deel op een fietspad richting Den Burg terecht. En dan is er meteen tip 1; links van je zie je een uitzichtspunt liggen en die is te mooi om niet even mee te pakken zo aan het begin van de wandeltocht.

Na dat gedaan te hebben daal je af richting opstelstroken voor de boot richting Den Helder en ga je alsnog op Molwerk richting het noorden. Het duurt niet lang voordat je de eerste weg links neemt (ook Molwerk geheten), je komt op een fietspad. Je begint na even vast te begrijpen dat er op Texel erg veel wordt…gefietst. Aan de linkerkant zie je langs de weg overigens een stukje van het duingebied van Texel, dat tegenwoordige onderdeel uitmaakt van Nationaal Park Duinen van Texel. Wees niet al te teleurgesteld dat je er nu niet doorheen loopt; in de derde en vierde etappe wordt dat ruimschoots goed gemaakt.
Het duurt niet lang voor je de eerste aangename verrassing te wachten staat want je duikt rechts een weiland in die door sympathieke biologische boer Kikkert open is gesteld. Door het gras struin je langs een klein watertje naar de andere kant. Ben je eenmaal het hek over geklommen dan…sta je wederom op een fietspad. Aan de andere kant zie je Den Hoorn met karakteristieke kerk opdoemen. Je zult er niet heel dichtbij komen, dus geniet van de aanblik die je vanaf hier hebt. Wil je per se Den Hoorn even gezien hebben, dan is het vanaf hier slechts een klein stukje om.
Na een kleine kilometer volgt een volgende verrassing, tenminste, voor stadse mensen. Want deze zullen vast hebben bedacht dat op Texel dijken rond het eiland liggen. Op zijn minst op de plaatsen waar geen duinen zijn zodat de Texelaars ook daar droge voeten houden. Echter, in de loop van de eeuwen zijn de dijken nogal opgeschoven zodat nu oude stukken dijk midden op het eiland te vinden zijn. En daar kunnen niet alleen schapen maar ook mensen prima op wandelen. Met mooi uitzicht op het omliggende land als niet gering pluspunt.
Het eerste deel loop je over een voormalige dijk die ooit bij Den Hoorn hoorde en je passeert de oude haven. Stel je van de huidige situatie niet teveel van voor, maar het is wel bijzonder dat in vroeger tijd de schepen dus tot hier konden varen. Al waren het ook in die tijd geen grote driemasters. Na een kilometer of 1,5 volgt een klein stukje wandelen over de Hoornderweg maar dan vervolg je de tocht over de volgende, kilometerslange dijk. Geniet ervan en het enige wat je hier in de gaten moet houden zijn de schapenkeutels op het pad.
Je passeert de N501 die de ruggengraat vormt van het wegennet op Texel en loopt vervolgens, een stuk saaier, over een fietspad richting de dijk van de Waddenzee. Vlakbij die dijk, je ziet hem nauwelijks maar je bent er maar een paar honderd meter van verwijderd, maak je een draai en koers je vervolgens af op Den Burg, dat midden op het eiland ligt. Een verrassing die je dan in je schoot geworpen krijgt is de Hoge Berg. Heel hoog is hij niet, slechts 15 meter, maar de weg stijgt zichtbaar. Bovendien is het landschap hier beslist fraai. Omdat op de hoger gelegen gronden geen sloten gegraven konden worden om het vee binnen te houden, werden in vroeger tijd met behulp van plaggen aarden walletjes rondom alle percelen aangelegd. Ze worden hier tuunwallen genoemd. Het aanleggen en onderhouden gebeurt tot op de dag van vandaag. Weliswaar met enige (financiële) steun van overheid en Staasbosbeheer, maar toch. De aarden wallen van ongeveer 1 meter hoog doen wel een beetje denken aan de stenen muurtjes die je in Ierland vaak tegenkomt als afscheidingen in een agrarisch landschap. En ook daar vinden veel mensen dat terecht gewoon mooi. Geniet er dus van!
Met een aardige boog loop je via een park Den Burg binnen. Den Burg is letterlijk en figuurlijk het middelpunt van Texel. Met een relatief groot winkelaanbod, veel horeca en een klein maar aantrekkelijk centrum. Let wel een beetje op want Den Burg is opgebouwd uit cirkels en je bent hier dus, ondanks de beperkte grootte, al snel je oriëntatie volledig kwijt.
Het laatste deel van de wandeling loopt van Den Burg naar Oudeschild aan de Waddenzee. Vanuit het centrum van Den Burg loop je al snel weer tussen de tuunwallen door en je gaat richting de begraafplaats van de Georgische militairen die hier liggen begraven. Deze waren in de Tweede Wereldoorlog krijgsgevangen gemaakt en uiteindelijk op Texel terecht gekomen. Tegen het eind van de oorlog kwamen zij in opstand tegen de Duitse bezetter en probeerden de Duitsers van Texel te verdrijven. Hoewel ze wel successen boekten konden de Duitsers van het vasteland versterkingen aan laten rukken waardoor uiteindelijk in de gevechten heel wat Georgiërs zijn omgekomen. Degenen die niet waren omgekomen doken onder. Sommigen werden verstopt in de tuunwallen en daarna van eten en drinken voorzien door de Texelaars. Zouden overigens vandaag de dag Den Burg van Duitsers gezuiverd moeten worden, dan zou de klus, zeker op marktdagen, nog veel groter zijn.
Na de Georgische begraafplaats wandel je een stukje over asfalt maar daarna al snel weer over een pad tussen tuunwallen richting een uitzichtpunt op de Hoge berg. Daarna zet je definitief koers naar Oudeschild, dat je in de verte al ziet liggen. Al voor Oudeschild word je herinnerd aan de historie van deze plaats, want het stuk Waddenzee voor Oudeschild heet ook wel de “Rede van Texel”. In de tijd van de VOC voeren schepen vanuit Amsterdam naar deze plaats waarna hier werd gewacht op gunstige wind en tij. Dat kon soms even duren, en het gebeurde wel dat hier tientallen schepen lagen te wachten. Ze namen de gelegenheid te baat om in Oudeschild wat vertier te zoeken, maar ook de laatste proviand in te slaan. Waaronder water. Op Texel bevat het water opvallend veel ijzer wat ervoor zorgdraagt dat het langer houdbaar is. De wezenputten die je passeert zijn twee van de vijf putten die hier lagen waarin dat ijzerhoudende water naar boven werd gepompt en in vaten gedaan. Via de vaart waarlangs je verder naar Oudeschild loopt werden de vaten naar de dijk vervoerd, met man en macht over de dijk heen gehesen en vervolgens per sloep richting de wachtende schepen gebracht. Gezien de hoge kans op sterfte onderweg naar het Verre oosten waren ook met dit water alle ziektes nog niet uitgebannen.
In Oudeschild aangekomen loop je via de de Ruyterstraat richting centrum. Deze straat is al terug te vinden op heel oude kaarten en naar verluid heeft Admiraal de Ruyter hier ook uitgebreid gedronken en gegeten. Oudeschild ziet er op de kaart klein en wellicht weinig interessant uit. Veel Texelaars dachten ook dat dit dorp, nadat de veerpont uit Den Helder sinds 1965 niet meer hier maar in ’t Horntje aanmeerde, zou vervallen tot een eeuwigdurende slaap. Dat is gelukkig niet het geval. Oudeschild bevat een levendig haventje waar behalve de nodige horeca en boten voor het spotten van zeehonden ook een prettige sfeer hangt. Een van de grote magneten op bezoekers van Texel is het in Oudeschild gevestigde museum Kaap Skil. Hier is de maritieme geschiedenis van Oudeschild en omgeving te zien. De moeite zeker waard en in dit museum met een gedeelte binnen en een gedeelte buiten kun je moeiteloos enkele uren doorbrengen.
Handige tips
De wandeling op Texel is op wandelnet.nl beschreven met de klok mee: ’t Horntje-DeKoog-DeCocksdorp-Oudeschild. Toch is tegen de klok in, zoals op IsDitLeuk.nl de route is beschreven, absolut geen slecht idee. Je eindigt dan met twee etappes door duinen, bos en over stukje zand en strand. En dat is toch net wat leuker dan door het polderlandschap aan de oostzijde van Texel.
Het boekje over Waddenwandelen kost minder dan 20 euro en is echt de moeite waard. Behalve de routes over alle Waddeneilanden staat er leuke achtergrondinformatie in.
Kritische noot
Op Texel komen ongeveer 1 miljoen toeristen per jaar. Het is geen Damrak op Amsterdam maar voor je rust hoef je hier dus niet heen. En mocht je denken dat deze toeristen alleen in de zomerperiode komen en jij dus in maart in je eentje tussen de lammetjes loopt, dan heb je het ook mis. Doordat veel verblijven in de afgelopen jaren seizoenbestendig zijn gemaakt komen toeristen het hele jaar door. En zeg nu zelf; je bent zelf ook een van die miljoen toeristen…
Prijs
De beschreven etappe is natuurlijk gratis te lopen, maar Texel is niet voor niets een toeristisch eiland met bijbehorende horeca en toch ook wel prijzen. Ook overnachten kan maar met moeite bij Vrienden op de Fiets. Anders wordt het ook op dat vlak minder goedkoop dan elders in Nederland.
Lengte bezoek
Over de wandeling van 16 km doe je een uur of drie. Onderweg passeer je Den Bug en dit dorpje is met een klein maar vriendelijk centrum, een begraafplaats, museum, kerk en meer de moeite waard. Ruim daar dus zeker wat uurtjes voor in en bij elkaar kom je met gemak aan een volle maar mooie dag.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Over horeca heb je op Texel niet te klagen. Overnachten is op zichzelf ook geen probleem maar gezien het toeristische karakter van Texel zijn de prijzen wellicht wat hoger dan je had gehoopt.
Praktische info/openingstijden
In principe is het wandelpad het hele jaar te lopen. Hou er rekening mee dat het op Texel niet veel meer of minder regent dan elders in Nederland, maar het waait er gemiddeld genomen zeker meer. Dus als er toch al behoorlijke wind voor Nederland is voorspeld, tel er dan voor Texel nog maar een paar streepjes bij op. Sommigen vinden dat juist aantrekkeljik…
Nog meer wandelingen
Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier
Nog meer WaddenWandelen: Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Laatste update: 20 augustus 2019