WaddenWandelen Texel etappe 2: Oudeschild – De Cocksdorp

Aan de oostzijde van Texel wandel je, deels over de dijk en deels door het binnenland, van Oudeschild naar De Cocksdorp. Onderweg passeer je het kleine dorpje Oosterend. Dit kleine dorpje is in het gelukkige bezit van een fraaie kerk en verder is het gedeeltelijk een beschermd dorpsgezicht. Het bekijken waard kortom. Aan het eind, bij De Cocksdorp, zie je het hoogtepunt van Texel staan; de vuurtoren op de kop het noordelijke punt van Texel.

Locatie/bereikbaarheid

Er rijdt een lijndienst tussen de veerpont, Den Burg en De Koog. Wil je voor deze wandeling bij Oudeschild, De Cocksdorp of onderweg met de bus verder of terug, dan kan dat via de Texelhopper. Op heel veel plekken zijn haltes te vinden, maar reserveren is wel noodzakelijk en in het zomerseizoen kan het voor dit kleine busje letterlijk wat teveel van het goede worden.

Geschikt voor

Deze etappe is 20 kilometer en afgezien van een paar dijken geheel vlak. Voor een beetje geoefende wandelaar dus goede te doen. Als je wilt kun je bij Oosterend eindigen, dat ligt net niet helemaal halverwege vanaf Oudeschild gezien.

Oordeel

Deze etappe geeft een beetje een Zuiderzeepad-gevoel vanwege de flinke einden dijk waarop je loopt. De nog niet zolang geleden uitgevoerde versteviging van de dijken heeft er toe geleid dat ze er nog strakker bij liggen. Dat is misschien veilig maar niet buitengewoon fraai. Hoogtepunt onderweg is Oosterend en dat redt de etappe toch wel: een 7.

Wat ga je doen?

Vanuit Oudeschild ga je op weg naar Oosterend. Mocht je de oude en nieuwe haven van Oudeschild nog niet zo goed in je hebben opgenomen dan is dit de laatste kans. Behalve de verlokkelijke bordjes met zeehonden kijken met 100% zeehondgarantie en behoorlijk wat recreatievaart, is hier ook genoeg beroepsvaart te zien. De visserskotters liggen aan de wal maar misschien ligt er precies als je er langsloopt ook wel een schip gerst te laden. Je zult dan waarschijnlijk denken dat dat vast voor de Texel brouwerij bestemd is, maar dat hoeft niet. Om allerlei redenen halen ook andere brouwerijen gerst uit het hol van de leeuw om er vervolgens hun eigen bier mee te brouwen.

Daarna vervolgt de weg over de onlangs verstevigde dijk aan de Waddenzee zijde. Wat relatief onbekend is is dat in 1953 zich niet alleen in Zeeland een watersnoodramp voltrok, maar ook op Texel de boel onderliep en verschillende mensen verdronken. Aan de Waddenzee zijde wordt daarom de dijk flink versterkt waardoor overigens de boel er letterlijk wel erg strak uit komt te zien. En dus ook wel een beetje saai. Maar nog steeds, als je hier over de dijk loopt, is het uitzicht op de Waddenzee met eb en vloed iets wat je waarschijnlijk niet vaak meemaakt.

Na verschillende kilometers duik je nog wat verder de Waddenzee in want over een fietspad loop je bij Dijksterhuizen om een waterrijk natuurgebied heen. Vond je in Artis de lepelaars leuk? Hier kun je ze met een beetje geluk in de vrije natuur spotten. Net als andere dieren die wel van dit soort ondiep water houden zoals de steltloper. Daarna steek je de dijk over, zie je aan de andere kant nog weer een stukje vrij nieuw natuurgebied en vervolgens loop je via een niet al te spannende weg naar Oosterend.

Oosterend is zo’n 1200 inwoners niet groot maar het is wel in het gelukkige bezit van een beschermd dorpsgezicht. En de Maartenskerk inclusief kerkhof in het midden van het dorp. Met andere woorden: de moeite waard. Bovendien kun je er pannekoeken eten. Aan de schrijfwijze te zien heeft het pannekoekenhuis ongeveer dezelfde ouderdom als de huizen die hier staan. Hopelijk smaken de hier geserveerde pannenkoeken niet zo.

De etappe loopt al op een mooie manier door het dorp maar een extra rondje kan hier echt geen kwaad. Ook bij de route het dorp weer uit kom je nog langs een aantal helemaal niet onaardige huizen waarvan er opvallend veel ook te huur zijn als vakantiehuis. Bij de dijk krijg je het volgende mooie uitzichtpunt op molen “Het Noorden”. Hij staat in de gelijknamige polder en heeft er lange tijd voor droge voeten gezorgd. Tegenwoordig is dat niet meer het geval, maar vrijwilligers houden hem letterlijk wel aan de gang.

Via de strakke en rechte dijk loop je naar het noorden en precies op het punt waar je de dijk weer verlaat ligt natuurgebied Utopia. Als je het goed wilt bekijken moet je even over de weg doorlopen, de etappe loopt een heel stuk het binnenland in. Utopia ziet er wat kaal uit maar dat wordt bewust zo gehouden. Doe je niets aan natuur dan ontstaan al snel bossen, hier hebben watervogels een rijk voor zich alleen met land, water en slik.

De route loopt via een stuk niet al te inspirerende asfaltweg naar het Eierlandskanaal dat je enige kilometers naar het noorden gaat volgen. Het wordt mooier en mooier, want uiteindelijk loop je ook hier weer over de grasdijk. Al snel komt dan het pontje in zicht waarmee je jezelf naar de overkant moet trekken.

Aan de andere kant vervolgt de weg en kom je bij een kruispunt op het meest sympathieke, maar ook kleine thee- en koffiepunt ooit. Tegen een vrije gift is hier een kopje te krijgen en helemaal verfrist kun je de laatste kilometers aanvangen.

Recht voor je zie je De Cocksdorp al liggen maar de route slaat rechtsaf en loopt nog een mooi stuk door het weiland en stukje nieuwe natuur. Pas wel op, je loopt hier misschien tussen de koeien door maar als je goed kijkt zie je wellicht ook de stier die erbij hoort. Hopelijk niet al te dichtbij.

Een heel klein stukje bospad eindigt bij de dijk van De Cocksdorp waar niet heel lang geleden de dijk is verhoogd en een nieuw gemaal geplaatst. Het einde van deze etappe is waar de hoofdstraat van De Cocksdorp, de Kikkertstraat, tegen de dijk aan loopt. In deze straat is zo’n beetje alles te vinden wat De Cocksdorp de moeite waard maakt: twee kerken, een supermarkt, horeca, een vogelinformatiecentrum en alleraardigste huisjes.

Handige tips

Een paar kilometer boven De Cocksdorp staat de vuurtoren van Texel. Je kunt naar boven, de openingstijden in de zomer zijn 10:00 – 17:00. Afhankelijk van je planning kan het dus de moeite zijn om, zodra je in De Cocksdorp bent aangekomen, meteen even door te lopen. Je pakt dan het echt aan te raden uitzicht vanaf de vuurtoren nog even mee.

Texel staat bekend als schapeneiland, en dat is niet gelogen. In het vroege voorjaar zijn op de weilanden rond De Cocksdorp, maar ook elders, letterlijk duizenden lammetjes te zien.

Het boekje over Waddenwandelen kost minder dan 20 euro en is echt de moeite waard. Behalve de routes over alle Waddeneilanden staat er leuke achtergrondinformatie in.

Kritische noot

Texel is beslist geen eiland dat je voor jezelf hebt. Het aantal vaste bewoners is met nog geen 14.000 eigenlijk heel bescheiden, maar er komen hier maar liefst 1 miljoen toeristen per jaar. Ook buiten het hoogseizoen in de zomerperiode is het hier dus best druk. Van die 1 miljoen toeristen is overigens ongeveer 1/3 Duitser, dus wees niet verbaasd als je in een horecagelegenheid als eerste in het Duits wordt aangesproken. Bijvoorbeeld in de Texel bierbrouwerij zijn er opvallend veel rondleidingen in het Duits. En niet in het Engels, en ook (nog?) niet in het Chinees.

Prijs

De wandelroute is natuurlijk gratis en vrij te lopen. In de horeca en met overnachtingen kan je portemonnee alsnog behoorlijk snel leeglopen.

Lengte bezoek

De etappe van Oudeschild naar De Cocksdorp is 20 kilometer en in en uurtje of 4 wel gepiept. Onderweg kom je door Oosterend, de moeite waard, en aan het eind kom je in De Cocksdorp. Ook dat is geen onaardig dorpje en de vuurtoren lonkt. De etappe van De Cocksdorp naar De Koog loopt erlangs maar of dat matcht met de openingstijden van de vuurtoren is natuurlijk de vraag.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Om horeca zit je op Texel niet snel verlegen en overnachten is op zichzelf ook geen probleem. Vanwege het toeristische karkater van Texel liggen de prijzen wel hoger dan gemiddeld en ook een overnachtingsplaats via Vrienden op de Fiets kan net wat lastiger zijn dan gewoon.

Praktische info/openingstijden

Je kunt op Texel het hele jaar door uitwaaien, maar soms waait het hier nog net even harder. Of regent het… Het loont dus de moeite de wandeltocht over Texel zo goed mogelijk uit te mikken.

Nog meer wandelingen

Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Laatste update: 22 augustus 2019