WaddenWandelen Texel etappe 3: De Cocksdorp – De Koog

Vanaf het meest noordelijk gelegen dorp op Texel, De Cocksdorp, wandel je naar De Koog. De Koog is een echte strandplaats; het brede Noordzeestrand ligt hier voor de deur. Tenminste, met een kleine duinrij ertussen dan. Onderweg passeer je de vuurtoren op de kop van Texel en de Slufter, een bijzonder natuurgebied. Tweemaal per dag, met hoogwater, stroomt bij de Slufter zout water vanuit de Noordzee de duinen in. Daardoor is de vegetatie in dit stukje duingebied net even anders dan je gewend bent.

Locatie/bereikbaarheid

De Cocksdorp is te bereiken via de Texelhopper, De Koog kent een vaste lijndienst met Den Burg en de veerboot bij Het Horntje aan de zuidzijde van Texel.

Geschikt voor

Met 19 kilometer is het voor een gemiddelde wandelaar best te doen. Onderschat het echter niet: je loopt hier een stukje over het strand en dat is doorgaans een stuk zwaarder lopen.

Oordeel

Deze etappe loopt eerst langs de vuurtoren, vervolgens heerlijk over het strand en dan heel lang door Nationaal Park Duinen van Texel. Het gebied bij De Slufter wordt veel geroemd maar sommigen vinden het maar een open vlakte die niet echt aanspreekt. Alles bij elkaar is dit toch de bijna leukste etappe die je kunt doen op Texel en verdient deze een mooie 8.

Wat ga je doen?

Vanuit De Cocksdorp ga je op weg naar een letterlijk hoogtepunt van Texel; vuurtoren Eierland. Voordat je daar aankomt heb je eerst een stuk dijk te gaan waar je waarschijnlijk niet heel erg van achterover zult slaan. Aan het eind kom je op een klein parkeerterrein en het is geen gek idee even aan het strand te gaan kijken naar de aanlegsteiger van de boot naar Vlieland; de Vriendschap. Deze aanlegsteiger wordt elk jaar opnieuw opgebouwd en het geheel doet een beetje Afrikaans/Aziatisch aan.

Daarna wandel je een bijzonder leuke en ook een beetje onverwachte kilometer door duinlandschap. Op veel plaatsen op Texel mag je alleen over uitgezette en vaak betegelde paden door de duinen struinen. Hier zijn meerdere kleine zandpaadjes waaruit je kunt kiezen. Elk moment heb je een mooi foto-punt voor de vuurtoren, die snel dichterbij komt. Overigens is hier de kans groot dat konijnen aan alle kanten voor je uitschieten, het aantal konijnenholen is hier ontelbaar.

Eenmaal op de verharde weg en parkeerplaats aangekomen moet je een klein stukje doorlopen richting strand om de toegangsweg tot de vuurtoren te bereiken. Hoewel hij niet standaard in het WaddenWandelen programma is opgenomen, is de beklimming ervan de moeite waard. Uitzicht op de Noordzee, Vlieland, de Waddenzee en natuurlijk ook Texel met zijn polders en duinlandschap maakt het traplopen zeker goed. Bovendien waait het bovenop de vuurtoren nog meer dan beneden…

Je vervolgt de weg over het strand en als de wind stevig uit het zuidwesten waait, wat in Nederland nogal eens het geval is, dan zit je hier goed. Pal tegenwind is je beloning, maar het maakt de beleving alleen maar intenser. Het strand is hier overigens immens breed en ondanks het feit dat Texel genoeg toeristen trekt heeft iedereen hier letterlijk een zee van ruimte. Aardig is ook dat door de harde wind zelfs de kleinste plantjes zand verzamelen waardoor het strand bezaait lijkt te liggen met kleine spijkers. Bij de wat grotere planten zijn kleine duinen ontstaan waar je tussendoor loopt. Mocht het zand erg zacht zijn en het lopen dus zwaar; bij de waterlijn is het zandoppervlak doorgaans veel harder en dat loopt een stuk fijner 😊

Een paar zanderige kilometers verder sla je af en over een duintop kom je op een verhard schelpenpad. Dat eindigt uiteindelijk op een fietspad dat parallel aan de kust zuidwaarts loopt. Als je niet oppast loop je hier overigens meteen een camping met wel zeer luxe ingerichte bungalowtenten en huizen op. Huizen die vele wandelaars waarschijnlijk nog niet eens als gewoon woonhuis hebben, maar goed. Het druk gebruikte fietspad deel je met, je raadt het al, talloze fietsers, die vanachter een bocht tamelijk onverwacht kunnen opduiken. Een beetje oppassen is hier het devies.

Na een kilometer of drie neem je afscheid van het fietspad en duik je rechts via een trap de Slufter in. Dit gebied is ontstaan doordat een inpoldering uiteindelijk niet helemaal is gelukt en omdat een stuk duinrij verderop ontbreekt stroomt bij hoogwater, tweemaal per dag, zout water dit gebied in. Het eerste deel ziet er wel erg vlak uit maar het wordt beter en beter. Vlak nadat je de trap bent opgelopen is er een aardig uitzichtpunt, een aanrader. Daarna wandel je over een heerlijk graspad, zonder fietsers en maar heel weinig andere wandelaars, aan de oostzijde van de Slufter zuidwaarts. Daar waar de duinrij is onderbroken is is eigenlijk het meest interessante deel van de Slufter te vinden. Aan de linkerzijde is een uitzichtpunt, een aanrader om even naar toe te lopen. Hier kun je vervolgens via allerlei gaspaden als je wilt helemaal naar de zee doorlopen. Het kan nattig en drassig zijn, dus pas wel een beetje op dat je niet opeens met natte schoenen, sokken en wie weet nog wel meer zit. Jet ziet hier ook genoeg gezinnen die op blote voeten het gebied intrekken.

Het Waddenwandelpad houdt het bij een leuk ommetje door het gebied waar de kans op droge voeten behoorlijk groot is. Daarna kom je op een boerenlandweg terecht waar je dikke kans hebt een Jan Plezier met toeristen tegen te komen; een grote kar getrokken door imposante paarden vol met mensen die zich stapvoets laten rondrijden. Ben je overigens dol op alternatieve vervoermiddelen, dan kun je op Texel ook solexen of tuktuks huren. Overweeg je een solex dan is het goed te bedenken dat het motortje zo zwak is dat het bij stevige tegenwind alsnog meetrappen wordt. De tuktuks geven natuurlijk, op Texel, wel een beetje vervreemdend Aziatisch gevoel.

Vlak voor je het water passeert kun je nog rechtsaf een klein uitstapje maken naar uitzichtpunt De Muy. Als je gewoon doorloopt kom je, nadat je de boerenweg weer hebt verlaten en over een gras/duinpad richting zee koers hebt gezet, vanzelf bij uitzichtpunt Bertusnol. Let even op de precieze naam van dit punt; het is dus niet de snol van Bertus, maar de Nol van Bertus. Wie Bertus is of is geweest blijft hier een raadsel maar het uitzicht is prima.

Vlak voordat je op het strand zou eindigen sla je voor de bijna laatste keer deze etappe af en kom je op een graspad in een wat parkachtige omgeving terecht. Het is geen bos, ook niet echt duin, maar wat is het wel? Wil je echter genieten van nog een stukje strand, loop dan gewoon rechtdoor. Je kunt hier bij paal 22 het strand op. Loop zuidwaarts en bij strandhotel Noordzee, niet te missen bij paal 20, kun je De Koog binnenwandelen.

Het graspad een kilometer volgend kom je bij de ingang van de grote camping Kogerstrand uit. Het WaddenWandelpad loopt er met een linksrechts bocht verder omheen, maar als je zin hebt kun je deze langgerekte camping bezichtigen door gewoon rechtdoor je route vervolgen. De camping is aan deze kant maar liefst een kilometer lang en links en rechts staan de tenten, caravans en campers op best leuke plekken en zeker niet met de haringen tegen elkaar aan. En dan te bedenken dat de camping aan de andere kant nog zo’n 1,5 kilometer verder doorloopt.

Komt de brug over het parkeerterrein in zicht dan wordt het tijd om de wandeling te beëindigen; sla links- en vervolgens rechtsaf en opeens sta je tussen de talloze kledingwinkels en horeca in het commerciële hart van De Koog. Leef je uit!

Handige tips

Is de weersverwachting: zon en 25 graden? Vergeet dan niet zwembroek of bikini in je rugzak te stoppen. Vlakbij de vuurtoren loopt de route al over het strand en bij De Koog, het eindpunt, strekt het strand zich naar beide kanten vele kilometers uit. Zwemkleding vergeten of hou je er gewoon niet van? Op Texel zijn twee naaktstranden, waarvan eentje bij De Cocksdorp. De andere ligt rondom strandpaal 9, aan de Noordzeekant een stuk ten zuiden van De Koog.

Je passeert vandaag aan het begin van de wandeling de vuurtoren die op de kop van Texel staat. Naar boven klimmen is werkelijk een goed idee, maar de deur gaat hier pas om 10:00 open. Ben je dus een hele vroege wandelaar, dan is het wellicht verstandiger om het zo uit te mikken dat je aan het eind van je vorige etappe nog even naar de vuurtoren doorloopt. Het is jammer om deze vuurtoren met aan drie kanten uitzicht op zee te missen.

Het boekje over Waddenwandelen kost minder dan 20 euro en is echt de moeite waard. Behalve de routes over alle Waddeneilanden staat er leuke achtergrondinformatie in.

Kritische noot

De Slufter wordt hoog geprezen als natuurgebied, maar als je niet heel erg op de hoogte bent van zouttolerante planten als zoutmelde, zeekraal, zeealsem en het lamsoor, dan zie je vooral een nogal uitgestrekte vlakte. Je zult niet de eerste zijn die de omliggende duinen eigenlijk veel mooier vind.

De beklimming van de vuurtoren is een aanrader maar de entree van Euro 4,50 is toch wel redelijk stevig aan de prijs. Het blijft een buitenkansje vanwege de mooie plek en er zijn nu eenmaal niet zoveel vuurtorens in Nederland waar je naar boven kunt, maar toch…

Prijs

Het pad is vrij en gratis te lopen. De vuurtoren beklimmen is niet gratis en dat geldt logischerwijs ook voor de horeca onderweg en uiteindelijk in De Koog vinden ze het ook prettig als je aan het eind van je bezoek van café of restaurant met de pinpas zwaait.

Lengte bezoek

De etappe van De Cocksdorp naar De Koog is 19 kilometer en dus in een kleine 4 uur te doen. Onderweg passeer je echter de vuurtoren en natuurgebied De Slurfter en samen met eindpunt De Koog maakt dat het met gemak een volle dag.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca en slapen zijn op Texel bepaald geen groot probleem en dat is natuurlijk te danken aan de immense hoeveelheid toerisme hier. Maar met de komst van veel toeristen zijn de prijzen ook wel wat hoger dan elders in Nederland.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te wandelen, maar Texel is een echt Waddeneiland en de wind doet hier zijn best alle statistieken te verslaan. Deze etappe loopt ook nog eens van noord naar zuid dus de kans op flinke tegenwind is niet gering. Wil je de vuurtoren beklimmen? De deuren zwaaien hier om 10:00 open, alleen in november tot half februari niet elke dag. Check daarom even online de actuele openingstijden van de vuurtoren: https://www.vuurtorentexel.nl

Nog meer wandelingen

Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Laatste update: 26 augustus 2019