Wandelen Archemerberg en Lemelerberg

In één wandeling over de Archemerberg en Lemelerberg door bos en over heide met bijna allemaal onverharde en soms zanderige paden. Op verschillende punten heb je mooi uitzicht over het omliggende landschap, je passeert de Dikke steen en een leeuw bij het monument Park 1813.

Locatie/bereikbaarheid

Je kunt deze wandeling op verschillende plekken starten: Bij Theehuis De Lemelerberg, bij een parkeerterrein aan de Ledeboerweg vlakbij dorp Lemele of bijvoorbeeld bij camping De Lemeler Esch aan de Lemelerweg 16.

Geschikt voor

De wandeling is 14 kilometer maar je kunt eventueel ook ongeveer 1/3 of 2/3 van het totaal lopen. Bij elkaar is het daarmee een wandeling die geschikt is voor velen, ook degenen die 14 kilometer teveel vinden. Hou er wel rekening mee dat het geen vlak terrein is en her en der best zanderig. Voor wandelhaters is dit vanzelfsprekend ongeschikt en als je helemaal alleen wilt zijn/lopen, dan kun je ook beter een ander gebied opzoeken. Alleen op de wereld zal je je hier beslist niet voelen.

Oordeel

De wandeling is afwisselend, biedt op meer plaatsen leuke uitzichten en ook nog enige attracties onderweg. Al met al is een dikke 8 een verdiend rapportcijfer.

Wat ga je doen?

Een leuke wandeling over twee bergen, de Archemerberg en Lemelerberg, aan de rand van Lemele. De beschrijving hierna begint bij camping De Lemeler Esch. Vanaf het parkeerterrein loop je een klein stukje de camping op, of er rechts langs over het graspad. Op de camping kun je beginnen, of eindigen, met koffie, thee, gebak, eten…

Tegen de klok in loop je door een stukje heuvelachtig bos al vrij snel de heide op. Langs een niet al te fraaie zendmast met nog minder fraaie laagbouw en prikkeldraadversperringen alsof de Nederlandse bank hier zijn goudvoorraad heeft opgeslagen bereik je al snel het hoogste punt van de Archemerberg; 77,9 meter boven NAP. Een Zwitser lacht je met dit soort hoogtes keihard uit, maar jij hebt bovenop deze puist in het landschap best een leuk plekje te pakken met helemaal geen gek uitzicht.

Daarna gaat het logischerwijs met een pad bergafwaarts en je eindigt in een stuk bos bij de zogeheten Dikke steen. Ook dit is een plekje waar anderen misschien om zullen glimlachen, maar voor Nederlandse begrippen is die steen best wel een groot ding. Bovendien ligt hij tussen de bomen in een uitgesleten dalletje tamelijk charmant te zijn.

Door de bossen vervolgt de wandeling en als je je ondertussen afvraagt wat al die wandelaars met serieuze rugzakken hier doen: je loopt nu op een stukje van het Pieterpad. Dit is het meest bekende en veel gelopen pad van Pieterburen naar de Pietersberg. Of andersom. Gek genoeg trouwens, buigt het Pieterpad na een kilometer of wat linksaf terwijl we in deze wandeling nog even rechtdoor lopen. Naar het volgende hoogtepunt van de wandeling: het standbeeld met de leeuw bovenop. Het is een monument van Park 1813 dat zich beneden voor je uitstrekt. Als je wilt kun je daar via het theehuis even heenlopen. Het Park 1813 is in 1913 aangelegd ter ere van het 100-jarig bestaan van Nederland en bestaat uit een bos met paden die in het midden in een ster samenkomen. Gewoon bij het theehuis wat gaan drinken kan natuurlijk ook.

Het pad vervolgt langs een leuk speelbos inclusief hangmatten voor de liefhebbers en komt dan wederom op een wat meer rechttoe rechtaan stuk pad dat ook weer onderdeel is van het Pieterpad. Let op dat je op tijd het smalle bospad rechts inslaat, je komt dan in de onderste lus van de wandeling terecht.

Ook hier word je na een kleine kilometer weer getrakteerd op een paar uitzichtpunten en daarna wederom een stukje nieuwe variatie; zandverstuivingen. Weliswaar kleinschalig, maar bij droogte wordt het toch nog wel een beetje ploeteren om er doorheen te komen. Of je loopt natuurlijk vlak langs de rand, dat kan ook. In ieder geval is het beslist een mooi stukje van de wandeling.

Daarna kom je helemaal aan de zuidkant van de Lemelerberg terecht waar je, toch ook weer fraai, op de hellingrand loopt. Met voor Nederlandse begrippen best flinke schuine hellingen naar beneden. Uiteraard kun je ook hier weer op meerdere plaatsen het zuidelijke lage agrarische gebied zien liggen en je eindigt bij een parkeerplaats waar de tocht vervolgd met een 90 graden hoek naar links.

Door het bos loop je nu weer terug naar het punt waar je eerder van het Pieterpad bent afgeslagen en nu doe je dus eenzelfde stukje pad, maar dan de andere kant op. Aan de rechterkant zijn uitgestrekte akkers te zien en aan het eind daarvan sla je rechtsaf om over de kerkweg een stukje naar het oosten te lopen. Al snel sla je weer linksaf en volgt een stukje zigzag weg tussen de akkers door. Het lijkt in eerste instantie niet zo aantrekkelijk maar juist het zicht vanaf dit pad, over de akkers op de Lememerberg en Archemerberg is best grappig. Zigzaggend loop je weer richting Lemelerberg waar je voor het laatst nog eens flink omhoog loopt waarna je bovenop andersom weer uitzicht hebt over de akkers van zojuist.

De wandeltocht vervolgt richting eerste uitzichtpunt van de Archemerberg, dat je uit de verte vast al herkent. Voordat je daar bent buigt het pad echter naar rechts af en over de heidevelden en uiteindelijk een klein stukje bos kom je rechtuit lopend op het beginpunt uit.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Hoewel de wandeling is in te korten, waardoor je alleen over de Archemerberg of alleen de Lemelerberg wandelt, is een wandeling over beide toch wel een aanrader.

Als je dan toch gaat wandelen hier: de heidevelden staan in de tweede helft van augustus mooi in bloei.

Laat maar zitten

Als het echt mooi wandelweer is, en ook nog in het seizoen, dan kan het hier wel heel druk worden met wandelaars, fietsers en ruiters.

Handige tips

De route bestaat uit drie lussen die je dus alle drie kunt lopen, maar ook eenvoudig maar een of twee.

Het pad is beslist niet vlak dus reken erop dat je voor Nederlandse begrippen opvallend vaak omhoog en omlaag loopt. Het is niet steil maar je pakt op deze wandeling dus de nodige hoogtemeters.

De beschreven wandeling is niet uitgezet met paaltjes dus een GPX op je telefoon is noodzakelijk. Er zijn overigens hier genoeg uitgezette wandelpaden te vinden als alternatief mocht je dat prettiger vinden om te wandelen.

De wandeling is met de klok mee en tegen de klok in te lopen. Door bij de camping te beginnen en tegen de klok in te lopen kom je tegen het einde in een open stuk agrarisch landschap terecht, en dat is wel zo leuk. Tegen de klok in lopen is kortom de aanrader hier.

Kritische noot

Het is een populair gebied en ondanks het feit dat er behoorlijk wat paden zijn uitgezet zul je hier al heel snel andere mensen tegenkomen. Met of zonder honden, mountainbikes, rugzakken en wat al niet meer.

De twee bergen liggen in een verder behoorlijk vlak en agrarisch gebied. Je hebt dus op meerdere punten goed uitzicht over het omliggende landschap. Verwacht echter geen Oostenrijk met zijn uitzichten over bergtoppen en dalen.

Vergeleken met

Een kilometer of tien naar het zuiden is de Sallandse heuvelrug te vinden. Mocht je zin hebben gekregen in nog meer dergelijke wandelingen, dan is dat zeker een aanrader. De Sallandse heuvelrug is tien keer zo groot, maar ongeveer even hoog.

Prijs

Het wandelen is uiteraard gratis, bij bezoek aan de horeca moet aan het eind de pinpas of cash tevoorschijn worden getoverd. Met andere woorden; je kunt het hier zo goedkoop maken als je zelf wilt.

Lengte bezoek

De wandeling is 14 kilometer en kost dan een uurtje of drie. Doe je maar een of twee van de drie lussen waaruit de wandeling bestaat, dan kost de wandeling evenredig minder. Horeca, extra tijd voor het genieten van het uitzicht en een foto voor thuis of op internet zorgen ervoor dat je hier met gemak een goed dagdeel of de hele dag kunt doorbrengen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

De wandelroute loopt langs camping De Lemeler Esch waar van koffie tot eten is te krijgen en Theehuis De Lemelerberg die beslist meer serveert dan alleen thee. Bij camping De Lemeler Esch kun je logischerwijs overnachten met eigen tent, caravan of camper. Er zijn ook trekkershutten en behoorlijk luxe vakantiewoningen te huur.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar door te lopen. Vanwege de meerdere fraaie uitzichtpunten is bewolking in plaats van de natuurlijk meest gewenste zon geen probleem. Maar een grauwe dag, tja, dat verpest de wandeling toch wel een beetje.

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 25 juni 2019