Wandelen Cangas de Onis – Benia (Spanje)

Wandelen van Cangas de Onis naar Benia de Onis.

Locatie/bereikbaarheid

Cangas de Onis en Benia de Onis zijn beide met de auto goed te bereiken via de AS-114.

Je kunt met de bus tussen beide plaatsen heen en weer, maar die gaat niet bepaald vaak. Een taxi is het alternatief.

Geschikt voor

Een flinke wandeltocht van 24 kilometer dus niet zo geschikt voor wandelaars die even een ommetje willen maken. Aan de andere kant is het ook geen voettocht naar Rome. Voor iedereen die zichzelf als wandelaar ergens daar tussen deze twee uitersten ziet: geschikt!

Oordeel

Deze flinke wandeling heeft zijn ups en downs. Hij loopt door een leuk dal met mooie uitzichten en leuke gehuchten. Aan de andere kant zijn de wegen waarover je loopt soms minder aantrekkelijk. Al met al krijgt de wandeling een 7,5.

Wat ga je doen?

De start is in Cangas de Onis in het centrum, vlakbij de Romaanse brug. Vanaf daar noordwaarts schuin het park doorsteken, de rivier over, daarna langs de rivier 200m naar het oosten en dan linksaf slaan. Via deze weg rechtdoor Cangas de Onis uitlopen.

In eerste instantie loop je over asfalt en ook gedurende de tocht zal dat vaak het geval zijn. Na een meter of 400 gestaag te zijn gestegen blijf je al geleidelijk stijgend en dalend de route langs de flanken van bergen vervolgen. Brede graspaden worden afgewisseld met bospaden en asfalt. Best wel veel asfalt.

Vlak buiten Cangas de Onis is meteen al de eerste mogelijkheid om een iets andere, en best leuke, verkorte route te nemen. Bij de eerste haarspeldbocht ga je dan links van het huis rechtdoor en je komt op een smal maar goed zichtbaar bospad terecht. Na ca 250 meter moet je heel scherp linksaf slaan en de rest van het pad wijst zichzelf. Het is op zichzelf een flinke stijging, maar het pad is een aanrader en het scheelt een stuk omhoog slingerend asfalt.

Het pad vervolgt over brede paden waarbij een mooi uitzicht ontstaat op Cangas de Onis en het dal waarin deze plaats ligt. Het pad loopt hoog tegen de berghelling waardoor het uitzicht op het dal langere tijd blijft te zien, een van de aardige elementen van deze wandeling.

Na een kilometer of 6 is het uit met de bospadpret en de rest van de wandeling gaat grotendeels over asfalt. Toch krijg je er wel wat voor terug. In de rest van de wandeling worden en aantal kleinere gehuchten aan elkaar geregen die beslist de moeite waard zijn. De eerste daarvan is Llabra en dat geeft je qua horeca wellicht meteen hoop omdat je op een hotelachtig gebouw aan lijkt te lopen. Helaas is het een “paleis” waar bezoek bepaald niet op prijs wordt gesteld en zelfs ongewenste blikken zoveel mogelijk worden voorkomen door hoge hekken en muren. Letterlijk aan de andere kant van het complex is een tuin met een paar bijzondere beelden, dat is dan wel weer de moeite waard.

Na Llabra en een helaas vervallen en gesloten horecagelegenheid duik je alsnog een keertje een leuk bospad in dat een stukje langs een beek loopt. Pas op dat je op tijd afslaat, de beek oversteekt en het pad vervolgt naar het oosten. Je eindigt vanzelf weer op een weg die leidt naar Taranu. Je kunt hier in plaats van de gewone route bijna 100 meter doorlopen en vervolgen via een grindweg, waarna je een kleine kilometer verderop weer aanhaakt op de standaard route van de GR109. De weg vervolgt naar Llenin en na het oversteken van de Rio de Piedrafita, verder richting Becena. In Becena kun je feitelijk iets afsnijden door de zuidelijke weg te nemen maar de standaard (om)route loopt langs een alleraardigst kerkje wat al vanaf een afstandje is te zien. Toch maar doen dus.

In dit dorp zijn, net als op veel andere plaatsen mooie Horios te zien, die overigens bijna allemaal niet meer gebruikt worden waarvoor ze oorspronkelijk waren bedoeld; opslag van graan.

Verderlopend over een niet onaardig stuk asfaltweg komt Samartin in beeld waarna in Talaveru eindelijk ook het eerste restaurant met de hier onvermijdelijke cider in zicht komt. Je bent dan al zo dichtbij het eindpunt dat het wellicht beter is om door te lopen. Als je wilt kun je hier naar het museum/bezoekerscentrum Centro de Interpration ”Las Montanas del Quebrantahuesos”. In het hoogseizoen organiseren ze hier excursies naar de lammergieren. Langs de niet al te drukke doorgaande weg AS-114 is het niet ver meer naar Benia de Onis.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Genieten van de uitzichten op diverse plaatsen is echt een van de beste onderdelen van de wandeling. Verder zijn de kleine gehuchten met kerkjes en horios zeker de moeite waard. Het komt allemaal vanzelf voorbij tijdens deze wandeltocht.

Laat maar zitten

Het is vaak niet anders, maar er zit toch wel veel asfalt in deze tocht. Met een goede kaart, bijvoorbeeld openstreetmaps die in Osmand wordt gebruikt, kun je af en toe een alternatieve route nemen. Pas wel een klein beetje op, want het is een heuvelachtig gebied en het kan zomaar zijn dat je met een alternatieve route nog meer hoogtemeters voor je kiezen krijgt.
In Benia de Onis is een hoogtepunt het monument voor de pastoor. Het staat pontificaal middel in het centrum, maar vast niet op je bucketlist.

Handige tips

Tip: je kunt soms een stukje asfalt vermijden of de tocht wat verkorten, door een andere route te nemen. Bedenk wel dat bij stijging of daling en een verkorte route de stijging of daling alleen maar groter wordt; je moet immers in kortere tijd het hoogteverschil overbruggen.
Een idee is om eerst naar Benin te gaan en dan terug te lopen naar Cangas de Onis. Bovendien ligt Benin meer dan 100 meter hoger dan Cangas de Onis. Je hebt op deze manier dus een klein hoogtemeter voordeel; je hoeft minder te stijgen dan te dalen.

Kritische noot

De route is etappe 4 van de GR109, maar hij wordt zeker niet frequent en goed aangegeven. Er zijn stukken waar om de haverklap een bordje staat, maar er zijn genoeg cruciale punten waarop een wegwijzer ontbreekt en een GPX of routebeschrijving op papier broodnodig is.

Prijs

Het pad is helemaal gratis te lopen en de horeca is in dit gebied ook heel vriendelijk geprijsd.

Lengte bezoek

Deze wandeling kost een uur of 5-6. Samen met pauzes en genoeg tijd om hier een daar foto’s te nemen ben je een dag zoet.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Je komt door allerlei gehuchten, maar helaas is er nergens wat te eten of drinken tot je op 1 kilometer van Benia de Onis bent, en op dat moment kun je beter even doorlopen. In Benia de Onis zijn meerdere horecagelegenheden te vinden.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen maar met lekker wandelweer, dus een wolkje/zonnetje en een aardige temperatuur, is het natuurlijk het fijnst.

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 25 juni 2019