De etappe van Zuidlaren naar Gieten loopt voor het overgrote deel door bos en langs heidevelden over niet-geasfalteerde paden. Onderweg kom je, je bent tenslotte in Drenthe, langs twee hunebedden. Ook staat het aangename dorpje Anloo op het programma waar je niet alleen op een terras kunt neerstrijken maar ook een kijkje kunt nemen bij de Magnuskerk, naar verluid de oudste kerk van Drenthe. Verder passeer je Pinetum Ter Borgh met honderden verschillende soorten coniferen, zeker de moeite van een bezoekje waard. Uiteindelijk eindigt de etappe aan de noordzijde van Gieten. In Gieten staat een fraaie molen en een niet zo oude kerk. Niet onbelangrijk aan het einde van een etappe; je kunt hier ook op verschillende plaatsen iets te eten en drinken krijgen.
Locatie/bereikbaarheid
Zowel Zuidlaren als Gieten liggen langs de N34, ook wel de Hunebed Highway genoemd. Daarover rijdt de Qliner en vanaf Groningen, Assen of Emmen zijn beide plaatsen dus goed bereikbaar. Er zijn ook bussen die tot in het centrum rijden. Het startpunt van etappe 10 in Zuidlaren ligt vlakbij de N34, dus uitstappen bij de P&R aan de N34 is een goed idee waarna je via de Berkenweg zo naar het startpunt toeloopt.
Geschikt voor
De etappe is 18,2 km lang en daarmee precies van gemiddelde lengte voor het Drenthepad. Uiteraard loopt de etappe vrijwel geheel over vlak terrein en is daarmee voor ervaren wandelaars meer dan goed te doen. Vanzelfsprekend kun je de etappe inkorten of juist verlengen met nog een stukje van etappe 9 of 11.
Oordeel
Het aantal meters wandeling over asfalt is bij deze etappe zeer laag en er zit een mooie afwisseling in van bos, heide, smalle bospaadjes en brede paden waarover ook onderhoudsmaterieel haar weg door het bos zoekt. Halverwege kom je in het alleraardigste Anloo waar je als je geluk hebt de oude kerk niet alleen aan de buitenkant, maar ook van binnen kunt bekijken. Verdere echte hoogtepunten zoals kastelen of landgoederen ontbreken, dus het is een echt Drentse natuurwandeling. Alles bij elkaar verdient deze etappe een dikke 8,5.
Wat ga je doen?

Vanaf het lawaaierige startpunt vlakbij de N34 loop je langs een grote camping richting Drentsche Aa. Dat riviertje kronkelt hier vrolijk door het Drentse landschap. Helaas zal je er tijdens deze etappe weinig van zien. Daar waar je vanaf het startpunt rechtuit tegen horecagelegenheid “De Drentsche Aa” aanloopt en volgens de route linksaf moet slaan, kun je hier enkele tientallen meters naar rechts om een mooie glimp van het riviertje op te vangen. De route vervolgt over de Ruiterweg, een van de weinige stukjes asfalt die in deze etappe zijn te vinden.
Via de Borgweg aan de zuidzijde van Schipborg kom kom je al snel op de halfverharde Holle Drift waarna je Schipborg verlaat en in wat agrarisch landschap terecht komt alvorens in bos en over heidevelden zuidwaarts verder te wandelen. Niet veel later zijn er voor de liefhebbers in het landschap historische karresporen terug te vinden. Je bevindt je niet voor niets op de Hondsrug, die al in heel vroeger tijd gebruikt werd om van zuid naar noord en andersom te reizen te midden van wat verder in Drenthe eigenlijk alleen maar moeras was.
Je wandelt hier overigens een tijdje samen op met het Groot Frieslandpad, dat van Bergen aan Zee in het huidige Noord-Holland tot aan Papenburg in Duitsland loopt. Door natuurreservaat De Strubben-Kniphorstbosch loop je aan op de Galgenberg. Inmiddels niet meer in gebruik, maar in vroeger tijd werden lieden met verkeerde plannen op deze manier gewaarschuwd. En niet luisteren betekende hier letterlijk voelen. Even later sta je langs de Bosweg bij Hunebed D8, dus vanaf het noorden gezien het 8e exemplaar in Drenthe. Het is een vrij groot en compleet hunebed met vier dekstenen die rusten op acht zijstenen en aan weerszijden een sluitsteen.
Vanaf daar loop je langs het Kniphorstbos, een militair oefenterrein. Vanaf de weg kun je onderdelen van de stormbaan zien liggen. Niet lang daarna loop je het bescheiden dorp Anloo binnen waarbij je pal langs enige horecagelegenheden loopt. Maar ook langs de Magnuskerk die hier rond 1100 is gebouwd. Heb je enigszins geluk, dan kun je ook een blik binnen werpen. Meest interessant zijn de oude fresco’s die gedeeltelijk bewaard zijn gebleven. De kerk bevat verder maar liefst drie orgels waarvan de grootste in 1718 is vervaardigd en die dus inmiddels ook van respectabele leeftijd is.

Aan de zuidzijde loop je Anloo weer uit en aan de rand van bos met aan de andere kant agrarisch land wandel je verder. Na wat afslagen duik je dan toch helemaal het bos in en voor je het weet sta je bij het tweede hunebed van vandaag: D11. Het is niet helemaal compleet; een van de dekstenen ontbreekt. Maar het ligt wel rustig in de bossen en de kans dat je hier de enige belangstellende bent is behoorlijk groot. Op de kaart maak je nu een klein omweggetje en dat is altijd een teken dat er kennelijk nog iets te bekijken is.
Dat klopt ook; op enige honderden meters van het hunebed ligt sinds 1953 Pinetum Ter Borgh, een terrein met circa 400 soorten coniferen die uit de hele wereld afkomstig zijn. Het is vrij toegankelijk en een rondje lopen is sterk aan te bevelen. Je ziet bomen die je vast herkent, maar in Nederlandse bossen zie je ze toch vrijwel niet. Daarna vervolgt de route langs een urnenveld en gaat het verder door de bossen van Landgoed Terborgh. Vlak voor je de N34 via een tunnel passeert loop je langs de rand van een heideveld. Heb je zin en tijd, dan kun je daar een onderduikershol bezoeken dat in de Tweede Wereldoorlog onderdak bood aan mensen die door de Duitsers werden gezocht.
Nadat je aan de andere kant van de N34 bent aangekomen blijft de route door bospercelen lopen over aangename bospaden die soms wat breder en soms behoorlijk smal zijn. Behalve andere Drenthepad lopers kun je hier ook campinggasten tegenkomen van een nabijgelegen grote camping. Om je toch even duidelijk te maken dat je hier in een toeristische hotspot van Drenthe loopt. Vanaf de Schaapdijk gaat de route lange tijd kaarsrecht door bos en soms een stukje agrarisch landschap totdat je op de Oude Groningerweg en daarmee op een stuk met asfalt terecht komt. Ook daar maak je vlak voor Gieten nog een D-tour waarbij je een rondje rondom het Zwanemeer maakt. Of je ook zwanen zult zien is zeer de vraag, een fraai stukje natuur is het wel.
Daarna kom je hoorbaar vlak langs het zwembad Zwanemeer Gieten waarna je via de Oude Groningerweg de drukke N33 passeert. Op dat moment ben je meteen aan de rand van Gieten aangekomen en aan de rechterzijde ligt een oud kerkhof. Vanaf hier gaat de route feitelijk om Gieten heen. Heb je ondertussen sterke behoefte aan iets te eten of drinken, dan kun je de Oude Groningerweg vervolgen in plaats van linksaf de Zwartel op te lopen. Al snel sta je dan voor hotel-restaurant ’t Zwanemeer en als je via de Brink het centrum inloopt zijn er nog meer eet- en drinkgelegenheden te vinden. Wat je plannen verder ook zijn, aan de noordzijde van Gieten, op het punt waar je de Oude Wildervanksterweg oploopt, is het eindpunt van deze etappe.
Handige tips
Het startpunt van deze etappe ligt niet in het centrum van Zuidlaren maar helemaal aan de westzijde, net aan de andere kant van de N34. Nu hoef je je daar niet aan te houden natuurlijk, maar wil je vanaf daar gaan wandelen dan kun je het beste met de bus naar het busstation pal aan de N34 reizen en vanaf daar via de Berkenweg naar het startpunt gaan.
Je wandelt flinke stukken langs heidevelden, die vanaf half augustus mooi in bloei staan. Nu kun je waarschijnlijk niet elke etappe even goed plannen in de tijd, maar als het dus lukt om deze etappe ergens tweede helft augustus – begin september te doen dan is het allemaal extra mooi.
Kritische noot
Je wandelt hier vlakbij het stroomdal van de Drentsche Aa. Toch loopt de route er helemaal niet langs, en hoewel de route ook nu best fraai is, is het toch jammer dat er niet wat meer van het water is te zien onderweg.
Prijs
Het Drenthepad is gratis te lopen en ook de GPX is gratis van internet te downloaden. Er is een mooi boekje van het hele pad verkrijgbaar dat elke euro waard is. Niet alleen staat de route erin beschreven, maar ook allerlei wetenswaardigheden onderweg.
Lengte bezoek
De 18,2 km leveren netto zon 3,5 uur wandelplezier op. Samen met rust-, foto- en uitkijkpunten onderweg, en het dorpje Anloo niet te vergeten, kom je met gemak aan een mooie wandeldag.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Vanaf het startpunt mis je het centrum van Zuidlaren met zijn vele horeca. Wil je dat niet missen, dan kun je dus een stukje van etappe 9 meepikken. Vlak na het begin van de etappe heb je een fraaie horecagelegenheid aan de Drentsche Aa. Halverwege kom je door Anloo waar horecagelegenheden zijn en aan het eind eindigt de etappe ten noorden van Gieten. De etappe loopt echter, samen met de opvolgende etappe 11, om Gieten heen dus je moet een kleine omweg richting centrum maken om hier wat te drinken en/of eten te verkrijgen.
Alles bij elkaar is er dus aardig wat horeca op de route, maar niet alles hoeft altijd geopend te zijn. Bovendien is een bankje aan de rand van een heideveld natuurlijk ook heel aanlokkelijk. Zelf iets in de rugzak stoppen voor onderweg is dus ook bij deze etappe zeker geen slecht idee.
Praktische info/openingstijden
Het Drenthepad is het hele jaar door te lopen. Toch is vanzelfsprekend aangenaam zomerweer wel zo aantrekkelijk.
Meer…
Nog meer wandelen? Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 21 augustus 2021