De etappe van Gieten naar Borger start aan de noordzijde van Gieten en veel meer van deze plaats zal je niet zien. Met een boog loopt de route aan de oostzijde om Gieten heen en komt uiteindelijk op de oude spoorlijn van Assen naar Stadskanaal terecht. Bij voormalig station /Gasselte verlaat je dat spoortraject weer om naar het mooiste deel van de wandeling te gaan; het Drouwenerzand. Het is een geaccidenteerd gebied met zand en heide waar je over zandpaden doorheen kronkelt.
Je raakt vervolgens de oostzijde van Drouwen waar enige horeca lonkt. De weg gaat daarna naar Bronneger. Bij dat gehucht zijn in kleine stukjes bos twee groepjes hunebedden te zien. Hoewel niet helemaal compleet, maakt juist de verzameling van meerdere hunebedden deze plek best interessant. Daarna komt al snel Borger in zicht waar aan de noordzijde het Hunebedcentrum en het grootste hunebed van Nederland zijn te vinden. De route van het Drentepad loopt er pal langs dus het is niet te missen. Uiteindelijk eindigt de etappe aan de oostzijde van Borger aan de rand van een woonwijk.
Locatie/bereikbaarheid
Zowel Gieten als Borger liggen aan de N34 en hebben bij de op- en afrit een busstation. Met de auto rij je via diezelfde weg eenvoudig naar beide plaatsen.
Geschikt voor
De etappe is 17,2 km en daarmee bijna het gemiddelde van het Drenthepad. Ervaren wandelaars zullen hier hun hand niet voor omdraaien. Het is natuurlijk mogelijk de etappe in te korten of juist te verlengen met een stuk van etappe 10 of 12.
Oordeel
De route loopt voor een deel door agrarisch landschap, over een oude spoorlijn en dwars door Gasselte. Daarmee is het wat minder bosrijk dan je in deze omgeving zou verwachten. Absoluut hoogtepunt is de route over het Drouwererzand, een prachtig geaccidenteerd pad over een zandverstuiving met flink wat heide. Bij elkaar verdient deze etappe een mooie 8.
Wat ga je doen?

Het startpunt van deze etappe ligt aan de noordzijde van Gieten op de Oude Wildervanksterweg. Die verlaat je overigens al snel om de Hondsrugweg op te lopen. Deze klinkerweg doet zijn naam eer aan want hij loopt voor Nederlandse begrippen opmerkelijk omhoog. Boven aangekomen ga je linksaf een fietspad op waarna je Bonnen binnenloopt; een buurtschap dat aan Gieten is vastgegroeid. Via de Bonne wandel je langs de Bonnerschool waar de kinderen, geheel in stijl, als speelobject een imitatie-hunebed op het speelplein hebben liggen.
Via het Meulenpad verlaat je de bebouwing en al snel loop je halfverhard langs een bosrand zuidwaarts verder. Hier kun je ook goed zien dat de Hondsrug duidelijk hoger ligt dan het veengebied aan de linkerzijde. Links- en rechtsafslaand wandel je over de Verlengde Looweg tussen een aantal vakantiebungalows door waarna je op de Looweg in een stuk ernstig agrarisch gebied terecht komt. Staan er toevallig aardappels op de velden, dan kun je, om toch nog wat te doen te hebben op deze wat saaie weg, op zoek gaan naar de Coloradokever. Boeren zijn bepaald niet blij met dit beestje, maar hij ziet er best fraai uit met de zwarte strepen op zijn schild.
Je verlaat de Looweg voor een pad omzoomd door bomen en daarna kom je het Brummelpad; een wandelpad naast de oude spoorlijn van Gieten naar Stadskanaal. De spoorlijn lag hier verdiept en dat kun je rechts van je ook zien aan de onnatuurlijke afgraving. Niet veel later kun je dat nog beter zien want via een brug wandel je er overheen waarna je via een trap naar beneden gaat om over de oude spoorlijn je weg naar Gasselte te vervolgen. Bij het oude treinstation van Gasselte verlaat je dit traject om langs enkele horecagelegenheden dwars door Gasselte je weg te vervolgen.
Direct onder Gasselte wandel je door een stukje parkachtige natuur waarna je op het mooiste gedeelte van de etappe terecht komt: het Drouwenerzand. Het is een geaccidenteerd gebied met stuifzand en heide. Tegenwoordig echt heel fraai, maar vroeger was de algemene mening dat dit een gebied van grote droefenis was. Het zand zorgde voor veel overlast en mede daarom zijn in Drenthe op veel plaatsen bomen geplant. Enige waar je hier over zou kunnen mopperen is dat de paden behoorlijk zanderig zijn en daarmee het lopen behoorlijk zwaar. Hier en daar doet het zelfs duinachtig aan. Ook hondenliefhebbers hebben hier pech, want deze viervoeters zijn niet welkom in dit gebied.
Nadat je het Drouwenerzand hebt verlaten wandel je tot de rand van Drouwen waar horeca is te vinden. De geelrode stickers van het Drenthepad zitten hier zelfs tot op het terras. Je zou er bijna wat van gaan denken.

De weg vervolgt langs de rand van het Drouwenerzand en, na rechtsaf te zijn geslagen, door open agrarisch gebied waar aardappelen worden verbouwd maar ook land is te vinden dat met gras is begroeid en er zo strak als een biljardlaken bij ligt. Dit is niet bedoeld voor koeien met tere hoefjes maar wordt gebruikt om voetbalvelden van een nieuwe grasmat te voorzien. Zo in de natuur ziet het er wel een beetje vreemd uit.
Ondertussen loop je naar buurtschap Bronneger dat bestaat uit een verzameling boerderijen, enkele wegen en kruispunten. Dat klinkt niet erg aanlokkelijk, maar zodra je hier doorheen bent gewandeld kom je langs de Steenakkersweg bij een groepje van drie hunebedden: D23, D24 en D25. Nog geen honderd meter verder (de route gaat er niet langs dus zelf even doorlopen) liggen D21 en D22 tussen de bomen. Ze zijn niet allemaal compleet, maar juist het feit dat er meerdere bij elkaar liggen maakt het hier best een beetje bijzonder. Door gezinnen worden de hunebedden overigens opvallend vaak als klimobjecten gebruikt.
Via de Hogeweg ga je vervolgens op weg naar Borger. Door bosstroken en agrarisch landschap en met een keer links- en rechtsafslaan kom je op de Bronnegerstraat waar je dan al snel aan je linkerzijde het Hunebedcentrum ziet liggen. De route loopt dwars over dit terrein en in het gebouw van het Hunebedcentrum kun je een expositie over de hunebedbouwers zien. Daarnaast is er een oertijdpark; een buitenterrein waarin je een reis door 150.000 jaar geschiedenis maakt. Tot slot is er een keientuin waar een groot aantal verschillende gesteentetypen zijn samengebracht. Het belangrijkste object moet dan echter nog komen, want net ten zuiden van het centrum, tussen de bomen, ligt het grootste hunebed van Nederland: D27. De route van het Drenthepad loopt er langs dus het is niet te missen.
Uitgekeken? Dan wandel je door enkele woonstraatjes naar de drukke N374 die Borger doormidden snijdt. Die volg je een eindje oostwaarts, het minst leuke deel van de wandeling. Bij het kanaal Buinen-Schoonoord ga je onder de weg door en je eindigt met een kleine stukje park en een paar laatste woonstraten aan de uiterste oostzijde van Borger. Bij een bruggetje over het kanaal is het eindpunt van deze etappe. Een iets aardiger eindpunt is het centrum van Borger waar niet alleen een oude kerk staat maar ook genoeg horeca met terrasjes is te vinden om te vieren dat er (weer) een etappe is afgerond.
Handige tips
Zowel in Gieten als Borger loop je in deze etappe niet door het centrum. Wil je dat wel, dan kun je natuurlijk de route die je loopt een beetje aanpassen.
Ben je nog nooit in het Hunebedcentrum in Borger geweest, ruim daar dan wat tijd voor in. Het is de moeite waard en het grootste hunebed van Nederland ligt er pal naast.
Op het Drouwererzand vind je niet alleen zand, maar ook veel heide. Dat staat vanaf half augustus enige weken in bloei en dan is het hier dus extra mooi. Let wel op: met een hond mag je dit veld niet op. Er is een omleiding, maar dan mis je dus juist het mooiste deel van de hele etappe.
Kritische noot
Bij Gieten loopt de route om het centrum heen, en daarmee mis je niet alleen de helemaal niet onaardige molen maar ook diverse horecagelegenheden. Als je wilt kun je natuurlijk een ommetje maken en dat alsnog meepakken.
In Borger loopt de route keurig langs het Hunebedcentrum, maar de ook bezienswaardige oude Willebrordkerk in het centrum wordt gemist. Een hele kleine aanpassing in de route kun je natuurlijk zelf maken waardoor je dit alsnog goed maakt.
Het begin- en eindpunt van deze etappe zijn welbeschouwd toch een beetje vreemd. Het startpunt ligt gevoelsmatig “zomaar ergens” aan de noordzijde van Gieten en het eindpunt is aan de rand van een woonwijk in Borger.
Prijs
Het Drenthepad is gratis te wandelen. Als je de heen- en terugreis even niet rekent en ook de slijtage van de schoenen etc. niet dan is wandelen een buitengewoon gezonde hobby voor zowel lijf als bankrekening. Ga je uitgebreid gebruik maken van horeca en overnachtingsmogelijkheden dan kunnen beide toch enigszins in het gedrang komen.
Lengte bezoek
De etappe heeft een lengte van 17,2 km en is daarmee goed voor zo’n 3,5 uur wandelplezier. Onderweg zijn er genoeg rust-, foto- en uitzichtmomenten in te lassen en het Hunebedcentrum in Borger is een uitgebreid bezoek meer dan waard. Bij elkaar is er dus met gemak een aangename wandeldag van te maken.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Bij Gieten en in Borger zijn horecagelegenheden genoeg. Onderweg kom je door Gasselte en raak je Drouwen, waar ook horeca is te vinden. Of het allemaal open is op het tijdstip dat je het passeert, zelfs in het toeristisch seizoen, is de vraag. Zelf iets in de rugzak meenemen is daarom beslist aan te raden.
Praktische info/openingstijden
Het Drenthepad kun je het hele jaar lopen. Toch zullen de meeste wandelaars de voorkeur geven aan een beetje aangenaam wandelweer, en dat is geen slecht idee.
Meer…
Nog meer wandelen? Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 21 augustus 2021