Wandelen Drenthepad etappe 13a: onderdeel Sleen – Emmen

De wandeling begint aan de grens van Sleen maar ben je toevallig nog niet eerder in dit dorp geweest start dan gewoon in het centrum met een alleraardigst kerkje en een bijzonder voormalig gemeentehuis. Vervolgens wandel je naar Diphoorn. Deze plaats is niet groot maar heeft wel boerderijen met schuren voorzien van fraai vlechtwerk. Nadat je wat meer agrarisch landschap ben doorgewandeld moet je op ingewikkelde wijze de N34 zien te passeren. Daarna kom je vlak voor Emmen alsnog in een aardig bosperceel terecht. Voordat je het weet sta je in Westenesch waarna je binnen korte tijd in Emmen arriveert. Je kunt dan vervolgen met de rest van etappe 13 richting Valthe of de rest van de dag in Emmen doorbrengen, bepaald geen slecht idee.

Locatie/bereikbaarheid

Sleen is met het OV vanaf Emmen met de bus bereikbaar en Emmen heeft een treinstation. Met de auto is Sleen via de N34 en daarna enige binnendoorwegen simpel bereikbaar.

Geschikt voor

Deze etappe is onderdeel van de complete etappe 13 die 20,3 km omvat en tot Valthe, ten noorden van Emmen, doorloopt. Hij is daarmee geschikt voor wandelaars die hun duim niet omdraaien voor dergelijke afstanden op vrijwel vlak terrein.

Oordeel

Beginpunt Sleen is bepaald niet onaardig met zijn kerkje en opvallende vroegere gemeentehuis. Daarna wandel je naar het alleraardigste Diphoorn waarna je in wat meer agrarisch landschap terecht komt. Vlak voor Emmen tref je nog een stuk niet onaardig bos waarna je, sneller dan verwacht, Emmen binnenwandelt. Daar liggen onder andere Dierenpark Wildlands maar ook het aan te raden Rensenpark op je te wachten. Bij elkaar verdient deze wandeling een 7.5.

Wat ga je doen?

Vanaf de rand van Sleen wandel je het agrarisch landschap in op weg naar Diphoorn. Diphoorn is een zeer bescheiden plaats bestaande uit enige boerderijen die als een lint naast de weg liggen. Al wandelend kom je vanzelf schuren met fraai vlechtwerk tegen maar verder is de omvang zo bescheiden dat de borden begin- en einde bebouwde kom hier nog net niet aan een en dezelfde paal zitten.

Via de smalle, maar ook geasfalteerde, Marsdiek vervolg je je weg maar gelukkig mag je na ongeveer een kilometer linksaf slaan en naar keuze op een fietspad of naastgelegen zandpad verder gaan. Je wandelt aan op de Oude Rijksweg en de bedoeling hier is met wat wandelcorvee aan de andere kant van de N34 terecht te komen. Je wordt hier getrakteerd op een enorm uitgebreid stelsel van wegen waarvan je je werkelijk afvraagt of dit niet wat eenvoudiger had gekund, maar heb je de worsteling doorstaan dan ben je in het Noordbargerbos aangeland.

In eerste instantie loop je nog vlak langs de drukke uitvalsweg van Emmen, maar gaandeweg wandel je dieper het bos in en verdwijnt het geruis van het autoverkeer op de achtergrond. De percelen hier zijn met een liniaal ingedeeld in vakken maar gelukkig loop je via het Drenthepad over smalle en kronkelige bospaadjes, wel zo aangenaam. Vlak voor je het bos uitkomt zie je overigens aan de rechterzijde een groot, geheel geasfalteerd terrein met serieuze hekken er omheen. Geheel verlaten, en zo te zien gereed voor filmopnames van een lugubere horrorfilm. Het is echter een oude NAM-locaties waar gas werd gewonnen maar die nu is opgeheven.

Een kaarsrechte weg naar Westenesch volgt waarbij je halverwege het Oranjekanaal oversteekt. Ben je eenmaal in Westenesch, dan kun je daar niet genieten van horeca, want die is er niet, maar wel van een vriendelijke brink met omliggend fraaie boerderijen. Je zou hier niet zeggen dat je al heel dicht tegen Emmen aan zit. Dat is namelijk dichtbij de volgende stop: via de Westenescherstraat loop je binnen een kilometer Emmen binnen waarbij je aan de rechterzijde het grote dierenpark Wildlands ziet liggen. Heb je zin en tijd, dan is dit moderne en grote park een bezoek zeker waard. Heb je andere behoeften, dan ligt het centrum van Emmen recht voor je neus en onder andere het Rensenpark, de oude locatie van het dierenpark en een tweede aanrader, is hier ook te vinden.

Etappe 13 van het Drenthepad loopt door naar Valthe, ten noorden van Emmen. Dat onderdeel wordt hier niet beschreven maar is zeker de moeite waard.

Handige tips

Het Drenthepad is in twee richtingen uitgezet en dus kun je kiezen; wil je met je hoofd in de zon, of juist in de wind? En nog preciezer; in de ochtend of in de middag? Door een beetje slim te kiezen maak je de wandeling nog net wat aangenamer.

Het Drenthepad is opgedeeld in etappes van tussen de 15 en 25 km. In het papieren boekje van het Drenthepad is het geheel echter ingedeeld in stukjes van slechts enkele kilometers. Zo kun je zelf een etappe met een aangename lengte samenstellen. Let echter wel op als je met het OV reist; zeker in kleinere dorpen is de dienstregeling nogal uitgekleed en rijdt er in het weekend soms helemaal geen bus.

Bij een lijnwandeling (dus van A naar B) is het altijd weer een punt hoe je vanaf het eindpunt weer in het beginpunt komt. Bij gebruik van eigen vervoer is het volgende een aardige tip (Benodigde ingrediënten: auto + fiets):

  1. Ga met de auto + fiets naar het eindpunt
  2. Parkeer auto en ga met de fiets naar het beginpunt
  3. Wandel van begin- naar eindpunt
  4. Niet vergeten: Haal met de auto de fiets aan het beginpunt weer op.

Kritische noot

Wandelen in Drenthe, en zeker over de Hondsrug, staat gelijk aan nogal eens wandelen door aangenaam bos. Maar toch zijn er ook wel delen met agrarisch landschap en dat is dan doorgaans oorverdovend saai.

Prijs

Het Drenthepad is geheel gratis te lopen. Ook de GPX-route voor op de mobiel is gratis van internet te downloaden. Voor rond de 20 euro kun je het boekje van het Drenthepad kopen met een beschrijving van alle etappes en de nodige achtergrondinformatie. Het is elke euro meer dan waard. Natuurlijk kunnen kosten voor vervoer, wandelschoenen, horeca en overnachten alsnog voor een aardige kostenpost zorgen maar wandelen is en blijft een hobby die doorgaans erg goedkoop uitpakt.

Lengte bezoek

Met 20,3 km is de etappe van Sleen naar Valthe goed voor een uur of 4 netto wandelplezier. Het hierboven beschreven onderdeel daarvan, tot aan Emmen, omvat ongeveer 10km. Omdat je onderweg door Emmen komt, of daar eindigt, is het eenvoudig er een goed gevulde dag uit van te maken.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is er aan het begin en eind maar in Emmen ruimschoots voorhanden. Ook overnachten in allerlei gradaties is in deze omgeving geen enkel probleem.

Praktische info/openingstijden

Het Drenthepad is het hele jaar door te lopen. Toch is ook hier natuurlijk enigszins aangenaam wandelweer te prefereren.

Meer…

Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2022-1
Laatste update: 6 januari 2022