Wandelen Drenthepad etappe 14: Nieuw-Balinge – Sleen

Vanaf het niet heel spannende startpunt Nieuw-Balinge loop je al snel Boswachterij Gees binnen met bomen, hei en als je een beetje pech hebt ook heel veel muggen. Aan de zuidzijde van dit bosgebied wandel je langs en door de Hoge Stoep, een fraai, groot en open heide gebied. De weg vervolgt door het bepaald vochtige Loodiep en snel daarna kom je in Gees. Een plaats met talloze karkateristieke boerderijen die een beetje aandoen als Orvelte, maar dan stukken minder toeristisch. Liefhebbers kunnen hier naar de beeldentuin “Beelden in Gees” gaan, waarna de wandelroute vervolgt richting Oosterhesselen door wat meer agrarisch landschap.

Oosterhesselen heeft een bepaald opmerkelijke kerk waarvan het schip en de toren van elkaar zijn gescheiden. Het heeft daarmee iets weg van de Dom en Domkerk in Utrecht, maar dan op kleine schaal. Aan de oostzijde van Oosterhesselen loopt de route vervolgens door Natuurgebied De Klencke en waarna je, via wat minder interessant fietspad en wandelpaden, in eindpunt Sleen terecht komt. Daar kun je de wandeling afronden met een bezichtiging van de oude Dorpskerk en gemeentehuis. En niet te vergeten wellicht een bezoek aan een terrasje met parasol.

Locatie/bereikbaarheid

Nieuw-Balinge is met het OV vanaf Hoogeveen bereikbaar, Sleen vanaf Assen. Kijk voor de zekerheid altijd even op 9292 om verrassingen te voorkomen. Met de auto rij je vanaf de A37/A28 vanaf Hoogeveen binnendoor naar Nieuw-Balinge. Sleen kun je vanaf de A37 via de N34 en vervolgens N376 zo binnenrijden.

Geschikt voor

De route is 23,8 km en daarmee best pittig. Echt ervaren wandelaars zullen niet met hun ogen knipperen, maar ben je dat niet dan is het natuurlijk altijd mogelijk een deel van de etappe te wandelen. Er is geen enkele verplichting je aan de etappes zoals beschreven te houden, hoewel je bij een andere indeling er wel even rekening mee moet houden of je nog wel weer terug kan komen op je beginpunt, zeker als je gebruik maakt van het OV.

Oordeel

Deze lange etappe van het Drenthepad loopt vanaf Nieuw-Balinge de Hondsrug op en een grote boswachterij ontbreekt dan ook niet. Daarnaast kom je door een paar alleraardigste Drentse dorpjes. Minpunt is het wandelcorvee dat toch wel in de wandeling zit en de stukken met weinig aantrekkelijk agrarisch landschap. Bij elkaar zit er toch een redelijke variatie in en het totale rapportcijfer komt daarmee op een 7,5.

Wat ga je doen?

Over de kunstzinnig opgeleukte brug van voormalig veenkolonie Nieuw-Balinge loop je langs de Hervormde kerk kaarsrecht het dorp uit. Het eerste deel is nogal agrarisch landschap dat is ontstaan nadat na de vervening de grond in cultuur is gebracht. Heel lang duurt dat niet want na een kilometer of wat duik je langdurig Boswachterij Gees in. De naam geeft het al aan: bomen links en bomen rechts zijn vervolgens je deel. Aan de tamelijk rechte bospaden is al te zien dat het geen natuurlijk bos is, maar dat mag de pret hier bepaald niet drukken. Wat de pret wel om zeep kan helpen is de enorme hoeveelheid muggen die hier de aanval op nietsvermoedende wandelaars inzetten.

Na enige links en rechts afslaande bewegingen kom je aan de rand van de Hooge Stoep uit, een groot heideveld aan de zuidzijde van Boswachterij Gees. Hoewel hier ook de vergrassing wel toeslaat en ook bomen driftige pogingen doen dit grote open veld in bezit te nemen, is het zonder meer een fraai stuk van de wandeling. Je wandelt hier eerst slingerend aan de noordzijde waarna je het veld oversteekt en je weg aan de zuidzijde vervolgt. In dit gebied kun je overigens slangen en hagedissen tegenkomen die heerlijk op het pad of plankier bij een van de plassen hier liggen te zonnen. Niet teveel schrikken; ze zijn banger voor mensen dan andersom. In de lucht kun je met heel veel geluk een visarend spotten.

Aan het oostelijk puntje van de Hooge stoep duik je nog een stuk bos in dat behoorlijk vochtig kan zijn. En dan niet alleen in het bos zelf, ook op de paden kan het soms even puzzelen zijn hoe zonder al te natte voeten de weg te vervolgen. Heb je het bos eenmaal achter je gelaten, dan rest nog een klein stukje voordat je in Gees arriveert. Gees is een klein maar bezienswaardig dorp. Je wandelt via het Drenthepad vanzelf langs een aantal fraaie boerderijen en schuren met mooi vlechtwerk opgesierd. Heb je zin en tijd, dan kun je hier ook de beeldentuin Beelden in Gees induiken. Het is een hectare of 7 groot en heeft wisselende tentoonstellingen.

Uitgekeken in Gees? Dan gaat het via de Hogewandsweg richting Oosterhesselen. Het gebied tussen Gees en Oosterhesselen is weer wat meer agrarisch, maar deze kaarsrechte weg heeft wel wat. En voor het geval je toch wat meer liefhebber bent van bosstroken, dan kom je ook nog aan je trekken want de weg vervolgt langs en door stukjes bos waarna je slechts enkele kilometers van Gees het dorp Oosterhesselen binnenloopt. Een van de aardige bezienswaardigheden hier is de oude kerk met losstaande toren. Het schip is tijdens het beleg van Coevorden verwoest en de verbinding tussen de rest van de kerk en de toren is nooit meer hersteld.

Via de Edveensweg wandel je langs een slager met fraaie muurschildering op de zijmuur (even achterom kijken) Oosterhesselen weer uit en al snel duik je rechtsaf Natuurgebied De Klencke in. Bos, open natuurgebied en stukjes agrarisch land wisselen elkaar af en voor je het weet wandel je op Havezathe De Klencke af. Helaas ligt het landhuis verscholen achter een net iets te hoge heg zodat je alleen van de schoorstenen een glimp kunt opvangen. Daarna volgt een stukje wandelcorvee tot je bij de Schaapstreek een kleine D-tour doet door een bosrand. Het is een alleraardigst smal pad, maar het voornaamste pluspunt dat toch je niet langs de weg hoeft te lopen.

Ook hierna heb je nog enkele tamelijk smalle bosstroken te gaan waar, als je goed kijkt, allemaal agrarisch land omheen ligt. Het is maar goed dat je in bos bij een boomrij of drie langs het pad al het idee hebt dat je in een enorm woud loopt, anders was de charme er hier ook snel vanaf geweest. Daarna bereik je de rand van dorp Sleen en zonder veel omwegen loop je naar het beperkte oude centrum. Hier staat de Dorpskerk waar exposities worden gehouden. Dat is meteen een kans om binnen een blik op het doopvont uit de 13 eeuw te werpen. Ook de oude preekstoel en avondmaaltafel zijn de moeite waard.

Een tweede best aardig gebouw is het oude gemeentehuis van Sleen, dat vanuit de wandelrichting net achter de Dorpskerk aan de Brink staat. Het lijkt eeuwenoud, maar het is pas in 1938 gebouwd. Hiermee is deze, voor Drenthepad begrippen lange, etappe tot een eind gekomen. Tijd om jezelf te trakteren bij de plaatselijke horeca? Dat kan in Sleen behoorlijk goed.

Handige tips

Horeca onderweg valt een beetje tegen op deze etappe. Zelf wat in de rugzak stoppen is daarom zeker geen slecht idee.

Kritische noot

Je kunt bij deze etappe niet echt vertrouwen op de aanwijzers in het veld. De geelrode aanwijzingen staan soms op tamelijk onlogische plaatsen en her en der ontbreken ze waar je toch graag een aanwijzing had gezien. Het boekje meenemen of de GPX op een mobiel laden en die gebruiken is beslist een goed idee om te voorkomen dat aan de toch al behoorlijk lange etappe nog een stuk omweg wordt toegevoegd.

Prijs

Het Drenthepad is gratis te lopen. Er is een handig boekje van het Nivon te koop en dat is een aanrader. Op internet zijn de GPX-bestanden gratis en zonder inloggen of gebruikersprofiel aan te maken te downloaden; sympathiek. Met andere woorden; je kunt er een heel goedkoop dagje uit van maken. Natuurlijk staat de horeca onderweg en op het begin- en eindpunt wel voor je klaar…

Lengte bezoek

De etappe is 23,8 km en daarmee goed voor zo’n 4,5 netto wandeluur. Met de nodige rustpunten en het dorp Gees onderweg maak je er met gemak een leuke dag van.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is er aan het begin- en eindpunt (beperkt), en onderweg is er ook wel wat te krijgen hoewel het voor Drentse begrippen een beetje tegenvalt deze route.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen. Natuurlijk is lekker wandelweer in de zomer aantrekkelijk, maar ook in andere jaargetijden kan deze route best aantrekkelijk zijn. Wel kan de horeca buiten het seizoen beperkt of helemaal niet open zijn en regen kan het wandelplezier gezien de lengte van de tocht echt we de grond in boren. Bij langdurige nattigheid worden op sommige onderdelen de paden ook behoorlijk drassig en modderig.

Meer…

Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 8 augustus 2021