Wandelen Drenthepad etappe 15: Westerbork – Nieuw-Balinge

Deze etappe van het Drenthepad loopt door twee grote heidevelden; Scharreveld en het Mantingerzand. Tussendoor kom je door de kleine plaatsen Buntinge en Mantinge en het landschap varieert van bosstroken tot grasland en akkerbouw met of zonder houtwallen. Startpunt Westerbork is de moeite van een extra rondje wandelen zeker waard. Het eindpunt Nieuw-Balinge zal niet veel mensen erg bekoren maar er is wel bescheiden horeca.

Locatie/bereikbaarheid

Westerbork is met de bus vanuit treinstation Beilen te bereiken. Nieuw-Balinge is vanuit Hoogeveen met de bus bereikbaar.

Geschikt voor

Deze etappe van het Drenthepad is 17 km lang en daarmee voor medium en ervaren wandelaars prima te doen. Je kunt overigens, dat is het mooie van dit soort paden, als je wilt natuurlijk gewoon doorlopen en van etappe 14 of 16 een stuk meepakken. Vind je 17 km te lang? Inkorten is ook goed mogelijk, bijvoorbeeld door er in Mantinge een eind aan te breien.

Oordeel

Deze etappe kent een behoorlijk hoog natuurgehalte vanwege de twee grote heidevelden die je oversteekt. Voor wat betreft dorpen en steden zal je het vooral met Westerbork moeten doen. Onderweg is Mantinge charmant maar wel heel erg klein en het eindpunt Nieuw-Balinge is geen plaats om uren te blijven ronddwalen. De wandeling verdient bij elkaar een mooie 7,5.

Wat ga je doen?

Deze routebeschrijving gaat van noord naar zuid en start daardoor in Westerbork. De route andersom wandelen is ook heel goed mogelijk, in het veld zijn de aanwijzingen voor beide richtingen aangebracht. Vanaf het centrum bij de kerk wandel je eerst door de hoofdstraat (Westeinde) westwaarts, waarna je linksaf de Pieterbergweg inslaat. Deze weg leidt naar Landgoed Borkerheide, waarbij je links nog een piepklein vakantiehuis passeert. Ben je onder de 1m50, dan is een boeking hier wellicht een aardig idee. Al snel wandel je in een bosstrook van het landgoed. Dat duurt helaas niet lang en via de Oude Beilerweg gaat de route door agrarisch landschap verder.

Nadat je via een tunnel de drukke N381 bent gepasseerd wordt het weer beter; aan de linkerzijde zie je een groot open heideveld waar je na nog een klein stukje asfalt via een klaphekje dwars doorheen gaat wandelen. Dat is geen straf; langs het zandpad strekt de heide zich uit en wat verderop liggen links en rechts waterplassen. Aan de andere kant van het veld ligt een bosstrook waar je uiteindelijk doorheen wandelt en je weer op een asfaltweg terecht komt.

De bedoeling is om deze asfaltweg ( Scharreveld) een stuk westwaarts te blijven volgen. Een aangenaam alternatief is echter bij de eerste de beste mogelijkheid links het natuurgebied in te gaan en parallel aan de weg over een graspad verder te wandelen. Aan het eind komt het weer bij elkaar, dus geen zorgen dat je verdwaalt. Enig probleem dat je kunt ondervinden is dat het graspad vochtig/modderig is. Maar ja, dat komt in dit gebied wel vaker voor.

Hoe je ook bent gelopen, aan het eind van het heideveld aan de linkerzijde ga je over een hek ook het veld in en loopt aan de rand naar de andere zijde. De kans op natte voeten is hier in vochtige tijden niet gering; je kunt zomaar in water terecht komen dat niet eindigt bij de bovenkant van je schoenen. Een omweg door het naastgelegen weiland is gelukkig een eenvoudige remedie. Ben je er eenmaal in geslaagd aan de overkant te geraken, dan volgt de beklinkerde Holtherstraat tot aan het buurtschap Buntinge. Aldaar volg je een klein stukje het fietspad langs de N374 en duik je daarna het pad langs een afwateringskanaal in.

Nadat je aan het eind rechtsaf bent geslagen wandel je richting Mantingerbos. Niet te verwarren met het Mantingerzand, dat aan de zuidzijde van Mantinge ligt. Het Mantingerbos bestaat uit hulstbomen en ook hier weer behoorlijk natte graslanden omgeven door houtwallen.

Niet lang daarna loop je het bescheiden Mantinge binnen waar wellicht de bijzondere schapen, met rechte in plaats van gekromde hoorns, de grootste attractie vormen. Je bent in ieder geval voor je het weet alweer aan het eind van het dorp en gaat over een kaarsrecht pad op weg naar het Mantingerzand.

Het begin van het Mantingerzand kenmerkt zich door wat meer bos en jeneverstruiken die oprukken tot over de smalle zandpaden. Waar je nog een ruime extra slinger maakt om er extra van te genieten. Daarna wordt het een open heidegebied waar je in de lengte doorheen loopt. Aan het eind volgt nog een kilometer asfalt, zo strak als een liniaal tot in het centrum van Nieuw-Balinge. En daarmee is deze etappe tot een einde gekomen.

Handige tips

Het Drenthepad is twee richtingen op te lopen en in dit geval is de keuze grofweg noord-zuid of zuid-noord. Loop je het liefst met je hoofd in de zon, maar wel met grote kans op tegenwind, dan is noord-zuid aan te bevelen. Alternatief is zuid-noord waardoor je met de zon in je rug vaak wel mooiere fotomomenten kan spotten.

Kritische noot

De geelrode aanwijzingen in het veld onderweg zijn niet altijd even duidelijk, lijken soms te ontbreken of een zoekplaatje en soms staan ze op een tamelijk onlogische plek. Het boekje met de routebeschrijving meenemen of de GPX op de telefoon downloaden is daarom beslist een goed plan.

Prijs

Een van de aangename aspecten van het Drenthepad is dat het helemaal gratis is te lopen. Ook de GPX is gratis van internet te downloaden. Het boekje is niet gratis en zeker een aanrader om aan te schaffen. Verder kan het met schoenen, reizen, overnachten en horeca natuurlijk net zo in de papieren lopen als je zelf wilt.

Lengte bezoek

De etappe is totaal 17 km en daarmee goed voor een mooie 3 uur netto wandelplezier. Tel je daarbij echter op de fraaie natuur onderweg met uitzichts-, rust- en fotomomenten en het alleraardigste Westerbork, dan is het niet zo moeilijk hier een complete en aangename dag uit van te maken.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In Westerbork, het startpunt, is genoeg horeca en aan het eindpunt kun je op het juiste tijdstip ook wel wat krijgen, hoewel beperkt. Onderweg is horeca een moeizame zaak, je loopt toch opvallend vaak door natuur. Dat is vanzelfsprekend mooi, maar betekent wel dat het heel verstandig is voldoende eten en drinken zelf in je rugzak te stoppen.

Praktische info/openingstijden

Het Drenthepad is het hele jaar te lopen, maar de meeste mensen zullen de voorkeur geven aan het wandelseizoen in de zomerperiode.

Meer…

Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 4 juli 2021