Wandelen Drenthepad etappe 16: Elp – Westerbork

De 16e etappe van het Drenthepad loopt van Elp naar Westerbork (of andersom) door gevarieerd gebied. In de buurt van Elp wandel je door zeer nat land tussen Galloway runderen en even later door de bossen van Boswachterij Schoonloo. Daarna volgt een licht geaccidenteerd heideveld bij Orvelte waar je even later op de Brink beland. Dit museumdorp is een uitgebreide rondwandeling waard. Ben je uitgekeken, dan rest nog een stukje pad langs een prehistorische boerderij en over een halfverharde weg tot bijna midden in het centrum van Westerbork met zijn fraaie kerk.

Locatie/bereikbaarheid

Westerbork is met de bus vanaf treinstation Beilen bereikbaar. Elp wordt en moeilijk verhaal. Eventueel kun je er een rondwandeling van maken door via een rechte weg van Westerbork terug te wandelen naar Elp. Het levert een vijftal extra wandelkilometers op.

Geschikt voor

Het Drenthepad is totaal 329 km maar je hoeft het natuurlijk niet in zijn geheel te lopen. En ook niet in één keer. De etappe die hieronder verder is beschreven is 13,5 km en daarmee voor veel wandelaars, zeker de wat meer ervaren, best goed te doen. Een klein ommetje is het natuurlijk niet en bovendien is het een lijnwandeling; je moet dus ook nog eens van het eindpunt terug bij het startpunt zien te komen.

Oordeel

Deze gevarieerde wandeling met bos, heide, open velden en de dorpen Elp, Orvelte en Westerbork is bepaald aangenaam. Alles bij elkaar verdiend deze daarom een mooie 8.

Wat ga je doen?

Vanuit het bescheiden Elp wandel je via de Schoolstraat, een terechte naam overigens, al snel via een bomenlaan in de Drentse natuur. Na een kilometer begint al een fraai pad dwars door een behoorlijk vochtig gebied. Niet alleen links en rechts zie je diepe en ondiepe waterplassen, ook op het pad voor je kun je ze zomaar tegenkomen. Bijbehorende schoenen zijn hier dus wel een vereiste. Ondertussen zie je vriendelijke Galloway runderen tot aan hun buik in het water staan. Dit tamelijk kleine ras met woeste koppen is heel gemoedelijk dus ook als ze op het pad lopen kun je vlak langs passeren. Enige waar je voor op moet passen zijn moeders met een jong waar je onverhoeds te dichtbij komt.

Aan het eind gekomen heb je het gevoel dat je via een door bomen omzoomd pad weer terugloopt. De weg loopt in werkelijkheid schuin het bos van Boswachterij Schoonloo in. Dit bos is heel anders van karakter dan het voorgaande deel en tussen vele bomen door wandel je langs de Meeuwenplassen toch alweer snel dit bosgebied uit. Niet getreurd, want na een stukje kaarsrecht pad wordt je getrakteerd op een kronkelpaadje letterlijk dwars door het Orvelterveld. Heide, zand en een heel klein beetje heuvelachtig pad vormen weer een andere ervaring. Aan de westzijde kom je uit langs het veld en loopt via een nogal chaotisch uitziend boerenerf naar het Oranjekanaal.

Een fraaie oude brug brengt je aan de overzijde en het monumentendorp Orvelte komt in zicht. Dit dorpje is niet groot maar trekt op een goede zomerdag drommen bezoekers. Op de brink is de schaapskooi zeker een bezoekje waard en daarna is een rondje rondlopen, ook als je niet zo’n liefhebber bent van dit soort locaties, toch geen slecht idee. Juist de vele horeca en winkeltjes hebben er wel voor gezorgd dat de meeste oude monumentale boerderijen er piekfijn bij liggen. Nu nog de kunst om ze zonder al te veel mensen op de foto te krijgen.

Ben je na korte of langere tijd helemaal uitgekeken op Orvelte dan gaat de route noordwaarts verder waarbij je na een kilometer op het houten pad van Theodoor terecht komt. Je kunt je er weer even heerlijk kind voelen met verschillende houten toestellen die op het pad zijn opgesteld. Ondertussen kom je aan de rechterkant nog een groot bijenhotel en wie weet schaapskudde tegen. Nog even gaat het verder over dat pad waarna je dwars door een weiland oversteekt naar een fietspad genaamd Kromboom.

Je wandelt even zuidwaarts waarna je wederom het veld in gaat op weg naar een IJzertijdboerderij. Deze boerderij geeft een beeld hoe boerderijen er in de IJzertijd, rond 600 v. Chr., eruit hebben gezien. Ook hier heb je weer kans om een schaapskudde, inclusief herder, te zien. Over het open veld loopt het pad verder om dan te verdwijnen in een laatste stuk bos waar je kronkelend aan de andere kant weer uitkomt. In de verte zie je dan al de kerktoren van Westerbork. Via de Oude Groningerweg wandel je halfverhard en beslist niet onaangenaam Westerbork binnen. De oude kerk staat daar al op je te wachten en de horeca verwelkomt je ongetwijfeld met open armen.

Handige tips

In de buurt van Elk, tegen de Boswachterij Schoonloo aan, loop je door een zeer drassig gebied. Stevige, waterdichte schoenen zijn daarom echt een aanrader. Doe je dat niet, dan word je waarschijnlijk achter je rug door de daar rondlopende Galloway runderen uitgelachen.

Met je gezicht in de zon of op je rug? Dat is bij een wandeltocht altijd weer de vraag. Natuurlijk is zon in je gezicht aantrekkelijk, maar voor het beste zicht en foto’s is juist de zon in je rug een beter idee. Net als de wind, die meestal uit het zuid/zuidwesten waait en die je in het tweede geval je dus in de rug hebt.

Kritische noot

Orvelte is een museumdorp maar wel ietwat over-the-top. De cluster met boerderijen ziet er fraai uit maar in elk ervan schuilt wel een winkel, iets van horeca of overnachtingsplaats. Of er is een demonstratie van een oud ambacht aan de gang. Voor de liefhebbers zullen we maar zeggen. De schaapskooi die aan de rand van de brink staat is misschien nog het meest aangenaam.

Prijs

Het Drenthepad is gratis te lopen en op internet is de route gratis voor op de mobiel te downloaden (aan te raden voor het geval je onderweg eens twijfelt over de route). Het boekje over het Drenthepad bevat meer info over de omgeving en is daarmee eveneens een echte aanrader. Onderweg kun je een spoor van euro’s achterlaten bij het begin- en eindpunt maar vooral in Orvelte weten ze wel hoe bezoekers uit te schudden hoewel het er nu ook weer geen Venetië of Parijs is.

Lengte bezoek

Deze etappe is 13,5 km en daarmee goed voor 2,5 uur netto wandelplezier. Rustpunten, fotomomenten en vooral Orvelte maken er met gemak een dagdeel van en als je bij zomerse dagen in het gras gaat liggen luieren dan kan het zomaar een hele dag worden.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In Elp is horeca bescheiden, in Orvelte en Westerbork is behoorlijke keuze. Overnachten kan ook precies in deze plaatsen. In de hele, toeristische omgeving is het verder ook geen probleem genoeg te eten en drinken te krijgen of je hoofd te ruste te leggen.

Praktische info/openingstijden

Het Drenthepad is het hele jaar te lopen. Natuurlijk is een beetje lekker wandelweer wel zo aantrekkelijk. Orvelte is dan ook het meest levendig, maar voor rustzoekers wellicht iets té…

Meer…

Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 25 april 2021