Deze etappe start met een flinke hoeveelheid bos en soms agrarisch land om halverwege aan te komen in het oude esdorp Norg. Aldaar zijn een oude kerk, twee molens en oude boerderijen in het centrum te bewonderen en uiteraard staat de horeca ook klaar. Ten zuiden van Norg gaat het via Westervelde, waar een hunebed langs de route ligt, door de bossen naar Veenhuizen. Veenhuizen is van geheel andere aard dan Norg; hier werden in 1823 door de Maatschappij van Weldadigheid meerdere gestichten gebouwd inclusief woningen voor het personeel. Er werden armen, landlopers en dergelijke vanuit het westen van Nederland onder dwang naartoe overgebracht. In de hoop dat het leven voor hen zou verbeteren. De goede bedoelingen van het geheel spatten er nog vanaf, maar of het altijd zo goed afliep als gewenst…
Locatie/bereikbaarheid
Roderesch en Veenhuizen zijn beide met de bus bereikbaar. Uiteraard is het met de auto of fiets ook goed mogelijk in een van beide plaatsen terecht te komen.
Geschikt voor
Deze etappe is 21,2 km en daarmee voor dit pad een van de langere routes. Ervaren wandelaars zullen er niet van achterover slaan, voor anderen is het een hele tippel. Je hoeft je natuurlijk niet aan de standaard etappes te houden; naar eigen inzicht kun je een langer of juist een korter stuk lopen van het Drenthepad.
Oordeel
Deze etappe kent een fraaie afwisseling met veel natuur maar ook het fraaie oude esdorp Norg en in tegenstelling daarmee het in 1823 gestichte Veenhuizen waar de sfeer van vroeger nog bijna tastbaar is. Alles bij elkaar verdient deze etappe daarom een mooie 8.
Wat ga je doen?

Deze etappe is, net als het hele Drenthepad, in twee richtingen te lopen. In deze beschrijving gaat het van Roderesch zuidwaarts naar Veenhuizen. Dat heeft als voordeel dat je de zon in je gezicht hebt, maar als nadeel dat in het algemeen de wind juist wat meer tegen zit. Het startpunt is bij een nieuw oud landhuis. Je vraagt je af welke architect zich voor dat soort bouwsels leent, maar het is hier in ieder geval neergezet. Over de melkweg wandel je, helaas over asfalt, door landschap dat wel wat wegheeft van Twente; agrarisch, maar onderbroken door stroken bos en bomenlanen. Daarna volgt een halfverhard pad richting het Lieverse Diep dat je met een klein bruggetje passeert. Tractoren met aanhangers mogen er via een betonnen geul dwars doorheen rijden.
Overigens stuit je hier op een merkwaardig fenomeen; terwijl op veel plaatsen de oorspronkelijke loop van beken weer wordt hersteld, wordt hier druk gewerkt aan het strak trekken van de vrolijk door het land slingerende Lieverse Diep en het iets verderop gelegen Oostervoortsche Diep. Misschien om te zorgen dat er over 20 jaar weer werk is om dit weer ongedaan te maken? Hoewel de Oostervoortsche Diep in de jaren 60 was gekanaliseerd en nadien nog strakker door het landschap liep. Als je zo rondkijkt is geen enkele bebouwing te zien en ontstaat snel de gedachte dat mensenhanden dit gebied hebben overgeslagen, maar in werkelijkheid is het tegenovergestelde het geval.
Over de Lieverse weg gaat het zuidwaarts waarbij links en rechts tamelijk nieuwe natuur opdoemt. En op zijn Nederlands is er zelfs voor gezorgd dat de otters die in dit gebied leven zorgeloos via tunnels onder de weg door kunnen lopen. Met vanzelfsprekend een bord erbij dat kort samengevat de boodschap omvat “kijk ons eens goed bezig zijn”.
Bij de Osbroekweg is het de bedoeling linksaf te slaan en nog dichter langs natuurgebied Het Broekland te wandelen. Met enig geluk zie je hier een kudde Hooglanders die soms heel droge en soms natte voeten heeft; het gebied doet indien nodig ook dienst als waterberging. Het Drenthepad vervolgt zijn weg richting Langelo, waarvan je echter niet meer te zien krijgt dan de ijsbaan die net buiten het dorp ligt. Daarna kom je op een weg en pad door wat agrarisch landschap om tot slot op een zijpad van de Middenweg de bossen boven Norg in te lopen. Je hebt inmiddels gezelschap gekregen van het Jacobspad. Heb je dus zin om nu of op een ander moment een paar duizend kilometer door te wandelen, dan ligt hier een kans.
Je wandelt om het Schillenveen heen en daarna gaat het de bossen van de Langeloer duinen in. Gek genoeg voelt het hier ook een beetje duinachtig aan; het terrein is licht geaccidenteerd en zanderig. Daarmee is het toch behoorlijk afwijkend van de grote hoeveelheid oude productiebossen die elders in Drenthe zijn te vinden en het genieten meer dan waard. Net boven een camping word je ook nog eens getrakteerd op een kabouterbos met meer en minder geslaagde sprookjesfiguren waarna je aan de oostzijde Norg binnenwandelt.

Al snel zie je de molen en op de brink de oude Margarathakerk. Ben je op zoek naar winkels of horeca? Dan moet je een heel klein beetje naar het westen wandelen; het meeste daarvan is te vinden langs de Asserstraat. De route vervolgd door een bepaald aangenaam stukje van Norg met langs de route boerderijen die een blik beslist waardig zijn. Grootschalig is het allemaal niet, dus al snel sta je bij de Asserstraat waarna je via de Heegkampweg Norg verlaat. Maar niet voordat je aan de linkerzijde nog even Molen De Hoop vanaf een klein afstandje hebt bekeken. Let vooral op de wieken; deze zijn al bijna 100 jaar geleden gemonteerd en lijken op vliegtuigvleugels. Voor die tijd was dat een zeer geavanceerd systeem.
Een halfverhard pad leidt naar een eerste stuk bos waar je om een waterplas heenloopt. Met een beetje geluk word je hier onthaald met een kikkerconcert. Zodra je het bos weer via een bosrand verlaat gaat het op weg naar het niet veel verder gelegen Westervelde. Aldaar ligt hunebed D2. Wel even opletten, want je loopt er zomaar voorbij. Het hunnebed is niet helemaal compleet maar ligt op een fraai plekje en toeristisch druk is het hier bepaald niet. Je hebt dus alle kans om het geheel voor je alleen te hebben.
Vervolgens loop je het dromerige Westervelde in met fraaie huizen en als je wilt een kleine camping waar je wat kunt drinken. Voor je het weet verlaat je Westervelde alweer en gaat de route het Tonckenbosch in. Je passeert na enige tijd een natuurbegraafplaats die er van buitenaf wel erg natuurlijk uitziet en het bospad kan hier in natte tijden nog wel een beetje een uitdaging vormen. Ook nadat je de Hoofdweg weer bent overgestoken wandel je al snel weer over smalle, maar aangename bospaden waar alleen de brandnetels soms de pret een beetje kunnen bederven. Een klein stukje wandelcorvee over de Hoofdweg volgt, maar gelukkig loop je al snel weer over een fietspad waar je overigens aan de linkerzijde door de bomen een defensiecomplex kunt ontwaren. Je vangt er uiteindelijk niet meer dan een glimp van op, maar er ligt daar een gigantisch munitiecomplex met vele rijen bunkers.
De route gaat de andere kant op en langs een bosrand wandel je naar de rand van het interessante Veenhuizen. Veenhuizen is ontstaan als dwangkolonie waar paupers en landlopers vanuit het westen van Nederland in de 19e eeuw naartoe werden gebracht in de hoop dat ze hier hun leven zouden beteren. Allereerst kom je in het sterrebos terecht, maar daarna sta je al snel op de grote begraafplaats van Veenhuizen. Nog steeds is de hiërarchie van toen heel herkenbaar; het personeel ligt bij elkaar met toch wat fraaiere graven, de overigen liggen in anonieme graven achterin in lange rijen met kruizen zonder naam. Het heeft wel wat weg van een oorlogsbegraafplaats, maar dat is het dus beslist niet. Schuin tegenover deze begraafplaats ligt de Joods begraafplaats waar overigens niet veel van behouden is gebleven.
De route vervolgt richting de “Tuinen van Weldadigheid” waar je op zondag een bezoekje kunt brengen en daarna naar de hospitaallaan. Zoals de naam al aangeeft stond hier het ziekenhuis van het geheel. Wat wellicht minstens zo interessant zijn de overige huizen in de straat; duidelijk is aan de omvang van de huizen te zien op welke trede van de hiërarchie de bewoners stonden. Bovendien heeft elk huis wel een belerende spreuk op de gevel, wat vanuit de huidige tijd gezien ietwat komisch aandoet.
Je wandelt vervolgens kaarsrecht aan op het Tweede Gesticht, de enige die behouden is overgebleven. Het carrévormige gebouw is tegenwoordig onderkomen van het Gevangenismuseum waarin de hele historie en het dagelijks leven in deze in 1823 gestichte kolonie wordt verbeeld. Het museum is alleszins de moeite waard en tevens een mooie afsluiting van deze etappe.
Handige tips
Het is altijd weer de vraag: met je hoofd in de zon of met de wind in de rug? Zoals deze etappe is beschreven loop je vooral met je hoofd in de zon. Veel wandelaars kiezen toch voor de route zoals deze als eerste in het boekje van het Drenthepad is beschreven. Dus met de klok mee en in het geval van deze etappe zuid-noord. Dat hoeft dus beslist niet…
Kritische noot
De route is onderweg bewegwijzerd met geelrode stickers of verf. Vertrouw daar beslist niet 100% op. Ze kunnen vervaagd zijn, je kunt er zomaar eentje missen en soms zitten de aanwijzingen toch op vreemde plaatsen of ontbreken. Het papieren boekje met de routebeschrijving meenemen of vooraf de GPX op de telefoon zetten is beslist een goede zaak om niet kilometers extra te hoeven lopen.
Prijs
Het Drenthepad kun je gratis wandelen en de GPX kun je ook gratis van internet downloaden. Het boekje van het Drenthepad, mocht je dat nog niet hebben, kost een paar tientjes en is zeker de moeite waard. De route staat daarin beschreven maar ook allerlei aardige feitjes over de omgeving waarin je loopt.
Lengte bezoek
Met een lengte van 21,2 km is deze etappe goed voor 4 uur netto wandelplezier. Norg is tussendoor een plaats om zeker even rustig aan te doen en uiteindelijk kun je in Veenhuizen met gemak een paar interessante uurtjes doorbrengen. Met andere woorden; van deze etappe kun je met gemak een dagvullend programma maken.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Aan het begin en aan het eind is horeca en onderweg kun je in Norg goed terecht. Verder zijn er behoorlijk lange stukken wandelen door de natuur, dus zelf wat te drinken en eten meenemen is zo’n gek idee nog niet.
Praktische info/openingstijden
Het Drenthepad is het hele jaar door te lopen. Regen kan het wandelplezier ook hier ernstig verpesten maar het bos kan bij grote hitte wel voor verkoeling zorgen.
Meer…
Nog meer wandelen? Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 5 juli 2021