Rondwandeling Eerde – Junne – Beerze

Een flinke rondwandeling van Eerde via de Sahara en Junne naar Beerze en terug naar Eerde. Onderweg wandel je langs een oude arm van de Overijsselse Vecht, het heuvelachtige bos bij de Beerze Bulten, ploeg je door zand en heb je soms ook een paar kilometer strak bospad te gaan. Kers op de taart is Kasteel Eerde waar je helaas niet zomaar naar binnen mag lopen maar de wandeling er omheen is toch ook de moeite waard.

De wandeling volgt grotendeels tocht nummer 29 die is beschreven in het boekje “Rother wandelgidsen – Nederland”. Een boekje dat de aanschaf zeker waard is.

Locatie/bereikbaarheid

De auto parkeren kan het best op een parkeerterrein langs de N341, ter hoogte van zijweg Bergsteeg. Vanaf daar loop je in 100 meter naar een punt op de route.

Geschikt voor

Wandelaars die wel van een flinke tippel houden. Met 31 km is het beslist een behoorlijk stuk en als beginnende wandelaar zul je halverwege zeker stranden. Wellicht nog niet eens heel beroerd bij Vakantiepark Beerze Bulten met koffie, bier of wijn. Maar ja, hoe kom je dan weer bij het beginpunt? Voor beginnende wandelaars is het beter naar de parkeerplaats in de buurt van dit vakantiepark te rijden en dan een rondwandeling in het tegenovergelegen bos te maken. Zeker ook mooi en zo lang of kort als je het zelf maakt.

Oordeel

Deze wandeling loopt door een gevarieerd boslandschap en kent de nodige variatie. Met name het gedeelte bij Beerze Bulten is bijzonder fraai. Al met al een 9 en dat is een cijfer dat je op deze site niet snel verdiend.

Wat ga je doen?

Vanaf het parkeerterrein loop je binnen 100 meter naar een punt op de route. Je komt meteen op een onderdeel van het Pieterpad. Verbaas je dus niet over het flinke aantal wandelaars hier dat je tegenkomt met het bekende boekje in de hand. Over de Bergsteeg (Niet die bij het parkeerterrein, er lopen hier twee wegen parallel met dezelfde naam), loop je langs een gedenksteen van kamp Erica naar een uitkijkpunt. Zeker de moeite waard om even naar boven te lopen als je niet heel vreselijk last hebt van hoogtevrees. Het biedt een mooi uitzicht op de omgeving zoals bijvoorbeeld de Lemelerberg die een dikke 40 meter boven het omliggende landschap uitsteekt.

Daarna duik je met het pad verder het bos in en passeer je al snel het Besthemerven, waar je het pad fraai langs de oever volgt. Even later volgt het wat minder imponerende Zeeserven. Bospaden en een klein stukje asfaltweg leiden tot de Sahara. De routebeschrijving gaat er eigenlijk net langs, maar het is veel leuker dit open, zanderige gebied dwars over te wandelen. Het is goed te doen en uiteindelijk ben je zo aan de andere kant beland. Vergeet niet even te genieten van dit leuke stukje, zoveel zijn er niet van in Nederland. Grappig genoeg staat een nog fraaiere versie van een dergelijk gebied je later in deze wandeling te wachten.

Een klein stukje niet te vermijden asfaltweg leidt je over de spoorlijn Zwolle-Ommen en, wederom het bos in, kom je langs een oude arm van de Overijsselse Vecht en een volgende zandverstuiving die je net raakt. Het pad slingert rechts- en linksaf slaand vrolijk verder, wat wel de nodige oplettendheid vereist om niet nog veel langer onderweg te zijn.

Op naar Junne! Stel je er niet veel van voor, het is niet meer dan wat boerderijen die wat dichter bij elkaar zijn gebouwd, en bovendien slaat de route al vlak voor Junne af om door een stuk weiland te vervolgen. Wel grappig is de zuil aan het begin van de Schepersweg waar je een verhaaltje kunt beluisteren. Wederom kom je na een stuk bos langs een oude arm van de Overijsselse Vecht. Die blijf je nu wat langer volgen tot je bij het terrein van Camping de Roos komt. Deze camping staat bekend om zijn wat eigenzinnige, alternatieve insteek die al te zien is aan het antroposofisch vormgegeven toiletgebouw dat je passeert zodra het pad weer afbuigt van het water naar de weg R103. Het schijnt dat je op deze camping als kind zonder problemen uit een boom kunt vallen; het aantal dokters dat daarna uit de verschillende tenten komt aangerend ligt zwaar boven het landelijk gemiddelde.

De R103 oversteken en na een stukje bos sta je voor de ingang van camping de Roos. In het seizoen kun je hier terecht voor wat lekkers en anders wordt het nog een ¾ uur doorlopen naar Vakantiepark Beerze Bulten. Overigens geen straf, want vanaf hier volgt een bijzonder fraai stuk van de wandeling. Het wordt klimmen en dalen en hoewel het echt geen Oostenrijk is, is het toch buitengewoon aantrekkelijk. Er zijn meerdere paden te volgen; kies als het even kan voor niet voor een pad dat onderlangs loopt, maar voor eentje die over de bulten heen gaat en geniet, geniet, geniet.

Bij Vakantiepark Beerze Bulten is zoals aangegeven ruimschoots horeca te vinden en het contrast met de vorige camping die je passeerde zal je niet ontgaan. Een bospad brengt je naar het verste punt van de wandeling vanaf het startpunt gezien. In wandeltijd gemeten ben je inmiddels over de helft. De route terug begint met een volgend hoogtepunt; Natuurreservaat Beerseveld met een langgerekte strook zandverstuivingen afgewisseld door plukken bomen. Het wandelen hier geeft je voeten een beetje “duinen” gevoel en kan zeker in de zomer even ploeteren zijn. De prachtige natuur maakt het meer dan waard.

Daarna volgt na een stuk bos de Beerzerhooiweg, die, anders dan je misschien verwacht, geheel is geasfalteerd. Je passeert nu in omgekeerde richting weer de spoorlijn Zwolle – Emmen en na enkel honderden meters duik je rechts een boslaan in die enkele kilometers vrij rechtdoor loopt. Hoef je even niet de toch behoorlijk kronkelende route in de gaten te houden. Maar pas op, want als je te lang deze laan blijft volgen kom je alsnog geheel verkeerd uit. Een paar links- en rechtsafslagen verder kom je op het volgende lineaalrechte stuk waarna je met een zeer ruime bocht op Eerde aanloopt. Alternatief, als je vindt dat je al genoeg hebt gelopen en de route wilt inkorten, is het mogelijk de Junnerdijk blijven volgen tot vlakbij het kasteel van Eerde. Daar kun je de oorspronkelijke route dan weer oppikken.

Kasteel Eerde is in bezit van Natuurmonumenten en er is een internationale school in gevestigd. Je loopt er via de wandelroute aan de oostzijde langs, maar je kunt natuurlijk even een kijkje bij de ingang nemen. De route vervolgt aan de zuidzijde van het kasteel en komt uit bij de Beneden Regge. Het lijkt in de route of je hier kunt oversteken, maar dat is in werkelijkheid niet het geval. Er rest je dus niets anders dan richting Eerde te lopen en via een laatste toch beslist fraai stukje pad over een steile oever langs een zijtak van de Beneden Regge steek je de weg over en ben je al snel bij het beginpunt. Moe maar voldaan waarschijnlijk.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Het is op enkele plaatsen in deze wandeling mogelijk door het zand te ploegen in plaats van over wandelpaden te lopen. Toegeven, het loopt niet makkelijk maar je krijgt er een fraai stukje natuur voor retour. Doen dus! Mooiste zijn de Sahara en het deel in het Natuurreservaat Beerseveld.
Ook het heuvelachtige gebied aan de zuidzijde van Beerse is een buitenkansje; kies zoveel mogelijk voor paden die over de hevels heen lopen en niet degene die er omheen gaan.

Laat maar zitten

Tja, deze wandeling kent eigenlijk geen dieptepunten. Er zijn maar kleine stukjes asfalt en die zijn in de wandeling opgenomen om veilig de spoorlijn Zwolle – Emmen te passeren, wat op zichzelf een goed idee is.

Handige tips

De route is niet bewegwijzerd en je bent dus afhankelijk van de GPX of beschreven route. De GPX is het meest aan te raden want het aantal paden hier is enorm en je loopt dus vrij gemakkelijk van de route af.

Horeca is feitelijk behoorlijk spaarzaam op deze route, dus neem zeker eten en drinken mee.

Kritische noot

De wandeling is bijzonder fraai maar je zit hier in een toeristische hotspot. Erg alleen zul je hier dus niet veel zijn. Bovendien deelt het pad een paar stukjes met het Pieterpad, en ook dat is te merken. Wil je je dus alleen op de wereld voelen, dan is deze wandeling daarvoor niet geschikt.

Prijs

Het pad is gratis te lopen, Het boekje “Rother wandelgidsen – Nederland” is een aanrader als je het nog niet hebt. Behalve deze wandeling staan er nog veel meer aantrekkelijke tochten in alle soorten en lengtes in beschreven. Het kost een euro of 17 en daarmee koop je vele dagen wandelplezier.

Lengte bezoek

De wandeling is een dikke 30 km en al met al doe je er tussen 6 en 7 uur over. Tel de rustpauzes erbij op, af en toe genieten van het uitzicht en een fotomoment en je hebt het over een volle dag.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is er niet bij de parkeerplaats bij de start/finish. Onderweg is er horeca te vinden bij Camping de Roos en Vakantiepark Beerze Bulten. Camping de Roos is een zomercamping en dus niet altijd open. Bij Beerze Bulten kun je altijd terecht.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen en omdat je grotendeels door bossen loopt is het ook bij harde wind best prima te doen. Regen is een afrader; in bossen blijft het na het stoppen van de regen nog heel lang nadruppelen. Sowieso is nat weer vanwege het klimmen en dalen bij de Beerze Bulten minder handig; de paden kunnen flink glad worden.

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Datum laatste update: 8 juli 2021