Wandelen over oud spoor Gieten – Stadskanaal

Een wandeling over een oude spoorlijn van Gieten naar Stadskanaal. Eventueel is deze wandeling te starten in Assen om vervolgens via Gieten naar Stadskanaal te lopen.

Locatie/bereikbaarheid

De route volgt: Gieten – Gasselte – Gasselternijveen – Gasselternijveenschemond – Stadskanaal. Gieten heeft een busstation aan de westzijde en Stadskanaal een groot busstation in het centrum. Ook tussendoor kun je op de bus stappen.

Geschikt voor

Iedereen die van wandelen houdt. Afstand: ca. 15 km, vlak terrein.

Oordeel

De route van de wandeling is doodsimpel en tot Gasselte ook nog best fraai. Na Gasselte is de route ietwat saai, het rapportcijfer is daarom een 6,5.

Wat ga je doen?

Deze wandeling volgt een oud treinspoor van Gieten via Gasselte naar Stadskanaal.

De route volgt een oud treinspoor en het is een aardig gebied om doorheen te wandelen. Ook in de wat meer open stukken is het pad omgeven door flink wat bomen. Omdat het spoor alweer tientallen jaren geleden is opgebroken is de ondergrond wandelvriendelijk. Bij de start van de wandeling is een stuk betonnen fietspad aangelegd maar al snel loop je over een niet-verharde ondergrond en dat blijft zo tot Stadskanaal.

Het startpunt van het pad in Gieten ligt aan de zuidkant van het centrum. In Gieten is de korenmolen de Hazewind overigens een aardige bezienswaardigheid. Loop vanaf Brink/Stationsstraat in zuidelijke richting en net buiten het centrum begint een betonnen fietspad met een bordje “Oude spoordijk” (Rechtsaf is daar de Parallelweg). Het fietspad loopt Gieten uit en vervolgens kun je rechtdoor tot Gasselte lopen. Vooral in de buurt van Gasselte is een mooi verdiept stuk waar je doorheen wandelt. In Gasselte maakt de spoorlijn een ruime bocht naar links. Hier is ook een klein gedenkhuisje te vinden. Gasselte kent een klein wit kerkje wat een omweg waard is. Even na Gasselte is de oude spoorbaan verhoogd, je loopt dan voor je gevoel op een dijk. Aan de linkerzijde is er uitzicht op een grote golfbaan.

Vlak voor Gasselternijveen is het niet mogelijk de weg te vervolgen omdat er een stuk privéterrein is.  Je kunt dan rechtsaf, de N378 oversteken en linksaf de Hunzelaan op. Meteen is daar het hoogtepunt van Gaselternijveen te zien: korenmolen De Juffer. Vervolgens kun je door het centrum van Gasselternijveen (Gasselterweg) wandelen waar ook enige horeca en een supermarkt zijn te vinden. Bij de Hoofdstraat aangekomen ga je linksaf en steekt via een rotonde de N378 weer over. Direct daarna rechtsaf, voor de galerie langs, weer op de oude spoorbaan de weg vervolgen. Het pad ligt nu vrij dichtbij de N378.

Aan het eind van Gasselternijveen kun je, als je liefhebber bent, aan de rechterkant het grote complex van Avebe bewonderen. Het is een van de productielocaties van dit bedrijf waar op basis van aardappelzetmeel allerlei producten worden gemaakt. Wellicht ruikt je ook een licht zoetige lucht als je er langs loopt.  Ook was Gasselternijveen de eerste baptistengemeente en op de vermoedelijk eerste plaats van doop is een herdenkingszuil neergezet.

Na enkele kilometers buigt de N378 af. Het pad loopt nog even rechtdoor om uiteindelijk met een ruime rechterbocht uit te komen bij de spoorlijn Assen-Veendam, die nog in gebruik is als museumspoorlijn (STAR). Sla bij de spoorwegovergang linksaf en al snel is het kanaal dat dwars door Stadskanaal heen loopt in zicht. Na het kanaal rechtsaf en in de verte ziet u een hogere woontoren opdoemen, waar het centrum ook is. Het is dus nog een 1,5 kilometer lopen om in het centrum te komen waar horeca maar ook de bus terug naar Gieten of Assen is te vinden.

Handige tips

Bedenk dat een trein geen scherpe bochten kan maken. Dus als je twijfelt over de juiste richting, kies dan altijd het pad wat het meest rechtdoor loopt.

Vanuit Stadkanaal rijdt een directe bus terug naar Gieten. Het busstation ligt in het centrum, volg de bordjes aldaar.  

Horeca is er in Gieten en Stadskanaal genoeg, maar als je heel vroeg gaat wandelen zou het best wel eens kunnen dat alle deuren toch op slot zijn.

Dit traject volgt het oude treinspoor van Assen naar Stadskanaal. Het deel van Assen naar Gieten, waar dit traject op aansluit, is een stuk fraaier dan dit deel. Klik hier voor de beschrijving van dit deel.

Kritische noot

Het pad loopt na Gasselte langs de N378. Hoewel je voor het grootste deel op de oude spoorlijn loopt, is de weg wel erg dichtbij. Ook de omliggende natuur vormt tussen Gasselte en Stadskanaal niet het fraaiste stukje van Nederland.

Prijs

Deze wandeltocht is natuurlijk gratis af te leggen. Bij de horeca in Gieten, Gasselte, Gasselternijveen en Stadskanaal kun je alsnog geld uitgeven.

Lengte bezoek

Totaal is het 15 km lopen, dus voor de meeste wandelaars niet heel veel maar zeker ook niet weinig.

Goed om verder te weten

Het is geen “officieel” wandelpad, maar het is heel goed te doen zonder ingewikkelde routebeschrijving. Alleen in Gasselternijveen moet een stukje worden omgelopen maar als je in de gaten houdt dat de spoorlijn aan de noordkant van het dorp liep, moet het niet moeilijk zijn het pad na de omweg weer terug te vinden.  

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In Gieten en Stadskanaal is genoeg horeca, hotels en B&B beschikbaar, in Gasselte en Gasselternijveen is ook het een en ander te vinden.

Praktische info/openingstijden

Het wandelpad is uiteraard altijd open. Je loopt grotendeels tussen de bomen die links en rechts naast het pad staan met soms kleine stukjes bos.

Nog meer wandelingen

Nog niet uitgewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Datum laatste update: 7 juli 2021