Wandelen rondom Fluitenberg – Hoogeveen

Deze beschrijving betreft een wandeling rondom Fluitenberg, een klein gehucht ten noordwesten van Hoogeveen. De wandeling is grotendeels gebaseerd op de wandeling Groene Wissels 380: “Hoogeveen: Langs watergangen en gletsjerkuilen”. In plaats van de route van/naar station Hoogeveen in deze route is in deze wandeling gekozen voor de auto en parkeren in de buurt van Fluitenberg.

Locatie/bereikbaarheid

Het gebied ligt in de noordwesthoek van Hoogeveen, rond en door Fluitenberg.  Met de auto is er bij Hoogeveen een afrit waar “Fluitenberg” op de borden staat. Kom je met het OV, dan is het vanaf station Heerenveen een stukje wandelen om aan het beginpunt te komen.

Geschikt voor

Wandelaars die niet terugschrikken voor een tocht van een kilometer of 20 met soms niet gemakkelijk te belopen terrein.

Oordeel

Het is een wandeling door/langs een klein natuurgebied, langs weilanden, door bossen en langs vennen. Toch vonden we het niet een superleuke wandeling, wellicht door het toch lastig te belopen terrein op diverse punten. Al met al wordt het rapportcijfer een 7.

Wat ga je doen?

Wandelen, en flink ook. Hoewel het maar zo’n 20 kilometer is en dus een ervaren wandelaar al snel denkt aan een makkie, is het uiteindelijk een pittige wandeling. Dat komt door de niet al te makkelijk te belopen paden langs de watergangen.  

De start is bij het kleine natuurgebied Oude Kene, wij parkeerden onze auto op een parkeerterrein daar vlakbij de spoorwegovergang van de Kinholtweg. Daarna gingen we tegen de klok in door dit natuurgebied richting snelweg. Hoewel de naam anders doet vermoeden, bestaat Oude Kene pas sinds 2008. Het is een heringericht stuk gebied waar de Oude Diep, die hier vrijwel rechtdoor liep, nu met heel veel slingeringen opnieuw is aangelegd. Daardoor kunnen vissen nu het hoogteverschil van één meter zelf al zwemmend overbruggen en door het vele riet wordt het water ook gezuiverd. De hoogspanningsmasten wijzen eenvoudig de weg; je loopt er vrijwel constant onder of vlakbij. Bij de snelweg aangekomen ga je links en kort daarna weer links om weer richting Fluitenberg te lopen.

Wij kozen ervoor om bij de tweede brug over de Oude Diep richting Fluitenberg verder te gaan, door het weiland. Met een knik door het weiland loop je via de Schuinedijk langs Fluitenberg weer naar het noordoosten. Op een kruispunt loopt de weg met een knik verder naar het noorden door. Aan de linkerkant is dan een groot en vrij nieuw kerkhof te zien, voor de liefhebbers een kleine dwaaltocht waard. Aan de andere kant van de weg zagen wij een stal die na talloze verbouwingen en oplapbeurten nu met touwtjes bij elkaar werd gehouden. Later zouden we nog meer bouwvallen zien, dus of dat nu hier aan de streek ligt…

Routewijziging: Omdat er geen toestemming (meer) is om langs een watergang te wandelen is hier een routewijziging van kracht (In het kaartje aangegeven met twee pijlen). Loop de Fluitenbergseweg helemaal uit. Je komt op een fietspad die uiteindelijk weer overgaat in de Dooddijk. Aan het eind linksaf de Molenhoek en deze blijven volgen tot je op de Echtensedijk bent. Nadat je aan de rechterzijde bos ziet na ca. 200m rechtsaf een bospad in dat na 50 een scherpe bocht naar links maakt.

Als de weg met een knik afbuigt gaat de wandeling 100m daarna linksaf, er staat een bord “millenniumbos”. Het pad echter rechtdoor langs de watergang volgen. Na het korte stukje bos wordt het lastiger wandelen langs weilanden en akkers, hou de watergang aan uw rechterhand. Aangekomen bij de Gijselterweg (asfalt), rechts afslaan en vlak voor het eind kun je pal langs de boerderij / B&B een pad inslaan en ook dat weer tot het einde volgen. Aan het eind ervan weer rechtsaf, de Echtensedijk op. Na ca. 200m linksaf een bospad op dat na 50 een scherpe bocht naar links maakt.

Dit mooie en brede bospad volg je een eind met lichte slingeringen, ondertussen steekt u de Gijselterweg over. Als je aan je linkerhand een open veld ziet is verderop al een meer met heide te zien; de Gijselterkoelen.

Het pad gaat nu deze meren volgen, je loopt er als het ware omheen. Bij de eerstvolgende begroeiing is het dus zaak even naar links te gaan en het pad daarna te vervolgen. Hou eenvoudigweg de meren met bijbehorende heide aan uw linkerkant, soms loop je een stukje door het bos maar het open veld is nooit ver weg. Vergeet niet te genieten van het uitzicht door de bomen en over de open vlakte. Na enige tijd kom je op een betonnen wandelpad dat ook geschikt is voor mensen met een rolstoel. Dat pad volgen, je gaat na een stukje bos dwars door het open veld heen en passeert een meer aan de rechterhand.

Als het pad met een knik afbuigt naar rechts de weg rechtdoor over een zandweg vervolgen, aan het eind linksaf. Na 250m is er aan de linkerhand nog een laatste meertje. Ga door het klaphek en vervolg het pad. Aan het eind is er weer een klaphek, vervolg het pad en sla aan het eind linksaf. Op een kruispunt de weg een beetje naar links afbuigend vervolgen, en de eerste afslag rechts. Bij het tweede kruispunt kun je een beetje naar rechts en dan in dezelfde richting de weg vervolgen over een mountainbikepad. Wil je dat niet, dan op het kruispunt gewoon de weg vervolgen. Aan het eind weer rechtsaf, en dan aan het eind weer linksaf. Wil je weten hoe echte megastallen er in het echt uitzien, kijk dan hier even naar het noordoosten. Een enorm complex is vanaf enige afstand nu te zien. Vervolg de weg met de weg mee naar rechts en dan weer naar links. U ziet hier een accommodatie van de plaatselijke schietvereniging. Wij hadden het geluk dat we midden op de dag een nog levend hert zagen wegsprinten dwars door de weilanden hier.

De weg rechtdoor vervolgen, je bent dan weer op de Fluitenbergseweg. Ben je het wandelen zat dan is het mogelijk rechtdoor te lopen maar anders kun je op een kruispunt een klein beetje links aanhouden en via een boerenpad naar de Kaleberg lopen. Gek genoeg moet je dan over allerlei draden en dwars door een akker. Uiteindelijk blijkt de Kaleberg een klein buurtschap waar je geen uren zult spenderen. Met de asfaltweg mee loop je dan weer naar de Fluitenbergseweg, waar je linksaf slaat. De banieren van De Schildhoeve wapperen je vrolijk tegemoet, maar helaas is deze gelegenheid niet open voor toevallige passanten. Dus tenzij je 25 jaar bent getrouwd, met 100 man aan het wandelen bent en ook nog vooraf heb gereserveerd…wij wisten er overigens wel een kopje koffie te bemachtigen, maar dat leek ook wel een beetje de uitzondering.

Het laatste stukje van de route gaat richting Fluitenberg, de eerste weg rechts waardoor je langs de westkant van dit kleine dorp het beginpunt van de wandeling weer bereikt.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

De wandeling kent geen echte hoogtepunten. Het gebied met de meertjes is best leuk en waarschijnlijk op zijn mooist als de heide bloeit. Ook de afwisseling tussen weiland en bos is prettig maar niet heel spectaculair. Het meest bijzondere aan deze wandeling is eigenlijk het aantal paden langs watergangen, dat zijn er opvallend veel. Ben je er liefhebber van, dan kom je met deze wandeling goed aan je trekken.

Laat maar zitten

De wandeling kent weliswaar geen echte hoogtepunten, maar ook geen echte dieptepunten. Het is vrij makkelijk iets in te korten of juist bij de Oude Kene nog een extra stukje toe te voegen. Ook is het op diverse punten mogelijk om een stukje graspad te vermijden.  

Handige tips

Het wandelpad loopt over een grasdijk en diverse graskanten naast weilanden, dus dat kan behoorlijk natte voeten opleveren. Soms is het mogelijk een kleine omweg te maken om een graskant te vermijden. Je loopt dan weliswaar iets meer over asfalt, maar dat is in deze wandeling verder maar nauwelijks het geval dus te overzien.

Horeca is eigenlijk niet aanwezig op deze route. Gezien de lengte is wat eten en drinken meenemen dus aan te bevelen.

Kritische noot

Het lopen langs weilanden en akkers gaat op een zeker moment wel vervelen, het loopt ook niet lekker. Als het gras ook nog eens niet recent gemaaid is wordt het best soms een beetje ploeteren.  

Ook zijn sommige stukken pad eigenlijk paden voor mountainbikers. Wij zijn ze niet tegengekomen, maar als dat het geval was geweest hadden we tussen de bomen moeten springen. Je kunt deze paden vermijden, maar de wandeling wordt er niet fraaier van.

Prijs

De wandeling is kosteloos en parkeren kan in Fluitenberg of daar vlakbij op de route ook zonder kosten.

Lengte bezoek

De lengte is 20 kilometer en dat zal dus zo’n 4 uurtjes wandelen opleveren. Het wandelpad kent nogal wat graspaden en dat drukt het wandeltempo, dus neem je tijd een beetje aan de ruime kant.

Goed om verder te weten

Waterdichte schoenen zijn een aanrader. Van een korte broek krijgt u waarschijnlijk ook wel spijt als de begroeiing aan de watergangen maar hoog genoeg is geworden. Onze lange broeken waren flink vies aan het eind.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Voor horeca kun je in Hoogeveen terecht en in Fluitenberg is een dorpshuis met beperkte openingstijden. Tevens is in Fluitenberg een zalencentrum De Schildhoeve. Ziet er uitnodigend uit maar het is helaas geen gelegenheid waar je zo even kunt langs wippen voor een kopje koffie. Ze verzorgen er vooral zakelijke bijeenkomsten, bruiloftsfeesten voor huwelijken in alle mogelijke lengtes (dus vanaf 0 tot 60 jaar of meer) en andere feesten. Er is verder geen horeca op de wandelroute.

Praktische info/openingstijden

De wandeling is het jaar rond te lopen. Rond eind augustus, als de heide in bloei staat, is wellicht de mooiste tijd.

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van alle wandelingen op deze website: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Datum laatste update: 4 mei 2021