Wandelen Hoogeveen – Natuurgebied Oude Kene

Wandelen door Natuurgebied Oude Kene. Een korte wandeling door een tamelijk nieuw stukje natuurgebied vlakbij Hoogeveen.

Locatie/bereikbaarheid

Het gebied ligt in de noordwesthoek van Hoogeveen, juist onder Fluitenberg.  Met de auto is er bij Hoogeveen een afrit waar “Fluitenberg” op de borden staat. In het centrum van Fluitenberg sla je linksaf en rij je zo op Oude Kene af. Kom je met het OV, dan is het vanaf station Heerenveen een stukje wandelen om het beginpunt te bereiken.

Geschikt voor

Wandelaars die een niet al te lange tocht willen maken of toevallig toch in de buurt zijn.

Oordeel

Bij elkaar, samen met de niet al te fraaie omgeving, verdient deze wandeling het een 6,5.

Wat ga je doen?

Wandelen langs en door een in 2008 nieuw aangelegd stukje natuur. De naam van het gebied, Oude Kene, zet u op het verkeerde been want het is behoorlijk nieuw. De loop van het Oude Diep, die tot 2008 in een vrijwel rechte lijn dit gebied doorkruiste, is veranderd in een meanderende loop van 2,5 kilometer waarin ook een hoogteverschil van één meter wordt overbrugd. Dat is niet alleen voor vissen die stroomopwaarts willen zwemmen prettig, maar er is meteen een gebied ontstaan waar bij hoog water een flinke hoeveelheid water kan worden opgevangen. Je zult tijdens het lopen veel riet tegenkomen en dat heeft als reden dat het gebied ook als helofytenfilter werkt; het maakt vuil water schoon.

Het water trekt vanzelf heel wat dieren aan in de vorm van kikkers die luid van zich kunnen laten horen, watervogels en trekvogels.

De wandeling is met de klok mee en tegen de klok in te lopen. De tocht is niet spectaculair anders dus doe gewoon wat je aanspreekt. Kun je niet zelf kiezen, loop de route dan tegen de klok in.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Verwacht hier niets spectaculairs, maar er is een (niet al te hoge) heuvel die u kunt opklimmen om het gebied te overzien.

Laat maar zitten

Voor echte wandelaars is dit een te kort en te weinig interessant stuk.

Handige tips

Het wandelpad loopt over een grasdijk dus dat kan behoorlijk natte voeten opleveren. Ook moet een keer de watersloop worden doorkruist en ook dat hoeft, afhankelijk van de waterstand,  niet helemaal droog te verlopen.

Bij echt hoog water is deze tocht niet meer te lopen; op één of twee plaatsen wordt het dan zwemmen. Heen en weer lopen over de grasdijk kan nog wel, en wie weet is het dan alsnog een interessante tocht.

Indien gewenst kan vanaf de Kinholtweg ook alleen de oostelijke of westelijke lus worden gelopen. De westelijke lus is echter wel heel kort.

Kritische noot

Het gebied is niet groot; in de wandeling van 4 km loopt u door/om het hele gebied heen. Het is omsloten door een spoorlijn, snelweg en weilanden en daardoor is het niet zo eenvoudig de wandeling met een interessant stuk te vergroten, tenzij het meteen een wandeling van een kilometer of 20 wordt (zie wandeling Hoogeveen – Fluitenberg op deze site). Bovendien ontsieren de hoogspanningsmasten, die in de volle lengte over het gebied lopen, het geheel nogal.

Prijs

Parkeren bij het startpunt en de wandeling zelf zijn kosteloos.

Lengte bezoek

Vier kilometer. Omdat het grotendeels graspaden over een dijk zijn zal het wandeltempo niet te hoog liggen en de wandeltijd 1 tot 1,5 uur bedragen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Voor horeca kun je in Hoogeveen terecht. In Fluitenberg is een dorpshuis met beperkte openingstijden. Tevens is in Fluitenberg een zalencentrum De Schildhoeve. Ziet er uitnodigend uit maar is helaas geen gelegenheid waar je zo even kunt langs wippen voor een kopje koffie. Ze verzorgen er vooral zakelijke bijeenkomsten, bruiloftsfeesten voor huwelijken in alle mogelijke lengtes (dus vanaf 0 tot 60 jaar of meer) en andere feesten in alle soorten en maten.  Er ligt geen horeca op de wandelroute.

Praktische info/openingstijden

Het natuurgebied is altijd open, maar in tijden van heel hoog water niet geheel begaanbaar.

Nog meer wandelingen

Nog niet uitgewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 19 juni 2019