Wandelen Krijtlandpad etappe 1: van Maastricht naar Valkenburg via Amby en Berg

Wandelen over het Krijtlandpad van Maastricht door bos en langs de Geul naar het toeristische Valkenburg. En dat laatste klinkt een stuk afschrikwekkender dan het in werkelijkheid is. Onderweg kom je door Amby en langs de Kuil van Curfs, een voormalige groeve. Daarna volgt een leuk stuk wandelpad langs de Geul en als je zin hebt kun je nog voor je in centrum Valkenburg inloopt al de eerste attractie bezoeken; de Romeinse Katakomben. Linksom of rechtsom is de kans heel groot dat je in Valkenburg uiteindelijk tussen vele andere toeristen op een terrasje eindigt, maar dat sluit misschien wel heel goed aan op deze leuke start van het Krijtlandpad…

Locatie/bereikbaarheid

Maastricht en Valkenburg zijn beide goed te bereiken met de trein. Van de een naar de andere plaats duurt dat nog geen kwartier.

Geschikt voor

Wandelaars die wel van een mooie, gevarieerde tocht houden.

Oordeel

Het stuk Maastricht uitwandelen is nog niet eens een heel grote straf maar de wandeling wordt pas echt mooi na Amby, bij de Groeve Curfs. Daarna is er nog een mooi lang stuk langs de Geul. Al met al kom je dan op een 7,5.

Wat ga je doen?

De route is niet altijd even goed aangegeven en soms zijn er leukere stukjes te bedenken. Dat laatste begint al bij Maastricht. Vanuit het station loop je via de loopbrug naar het oosten. Na het afdalen kun je, in tegenstelling van wat in het boekje staat, over het zebrapad oversteken en rechtdoor het kleine parkje inlopen. Je komt dan vanzelf op de Prof. Willemstraat die je in dezelfde richting gaat volgen. Daarna kruis je de A2, maar je zult er niets van merken. Tot grote vreugde van alle bewoners hier is deze weg een paar jaar geleden onder de grond verdwenen en wat rest is een rustige weg met in het midden een breed wandelpad met bomen. Blijf de weg volgen, de naam wordt Frankenstraat en je loopt op deze wijze Maastricht uit.

Vlak na een begraafplaats gaat de route ook weer anders dan in het boekje staat aangegeven. Ga bij de kruising linksaf, steek na een paar honderd meter de drukke weg dan over en sla rechtsaf; steek dan nogmaals over. Je komt dan op een wandelpad langs een vijver dat je volgt tot het eind waarna je rechtsaf en aan het eind weer linksaf de Ambeyerstraat Zuid inslaat. Amby, waar het de moeite is om op de huizen en de kerk te letten, loop je in Noordelijke richting door tot er aan de rechterzijde een groenstrook tussen de wegen verschijnt; Laurierhoven. Nu weer de eerste weg links en na en mooie hoeve, aan het eind van de weg, rechtsaf slaan. De weg veranderd in een grindweg en daarna in een bosweg.

Aan het eind een klein stukje links gevolgd door haaks rechts, daarna tweede pad links en weer aan het eind rechts en je komt aan bij de omheining van de Kuil van Curfs. In tegenstelling tot het boekje, het wordt ook met de geel/rode plakkers aangegeven, kun je het wandelpad door de kuil volgen en je vanaf het platform verbazen over wat mensen hier allemaal in de natuur hebben gedaan in de voorbije jaren. Een gigantische kuil is het resultaat van grootschalige winning van mergel hier. Gelukkig maar dat de natuur sterk is en zich weet aan te passen aan de gewijzigde omstandigheden.

Met enige zigzag paden kom je dan in Geulhem uit waar je zeker even naar de watermolen moet kijken. Daarna volgt een stukje lopen langs de weg terwijl de Geul iets verderop al stroomt. De aftakking ervan zie je al wel langs de weg lopen. Na een dikke 500 meter buigt de hoofdweg af en na een kleine kilometer kom je langs de Geul terecht. Het is een fraai stuk pad met aan de ene kant soms wat dieper onder je de Geul, en aan de andere kant een bergwand van tientallen meters hoog waar op diverse plaatsen groeves in zijn uitgehakt.

Het Pieterpad loopt hier een stukje met het Krijtlandpad mee (of andersom). Het Krijtlandpad vervolgt al snel het pad rechtdoor richting Valkenburg terwijl het Pieterpad linksaf slaat richting Sittard en verder naar het noorden om te eindigen in Pieterburen. Het laatste stukje van de etappe verlaat de Geul het pad weer, maar dat wordt goedgemaakt door de eerste attracties van Valkenburg; talloze terrasjes en aan de rechterkant de Romeinse Katakomben.

Dit complex omvat de katakomben uit Rome die hier ruim 100 jaar geleden nauwkeurig zijn nagebouwd. Met een gids duik je de koele grotten in en je kunt je hier in een stukje van Rome wanen zonder 2000 km door te hoeven lopen. Even verderop loop je vanzelf langs de vuursteenmijn, die overigens gewoon vanaf de weg te bezichtigen is. Daarna loop je centrum Valkenburg in met al zijn verdere attracties en hele ritsen eet- en drinkgelegenheden.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Geniet in ieder geval bij het uitzichtpunt bij de Curfsgroeve en de watermolen van Geulhem is zeker ook een stop waard. Daarna kom je vanzelf in Valkenburg waar je meteen door kunt lopen naar het centrum of, omdat je er toch langskomt, eerst een bezoek brengen aan de Romeinse Katakomben. Dit vormt een heel contrast met de wandeling, dat is zeker.

Laat maar zitten

Vanuit het station gezien loop je aan de oostzijde van Maastricht de stad uit, en dat stond nu nooit zo bekend als het beste gedeelte van Maastricht. De A2/N2 die hier de stad doormidden sneed was hier zeker een belangrijke oorzaak van. Door de ondertunneling is de wijk aan het veranderen en wonen is er inmiddels veel aantrekkelijker geworden. Wil je tijdens het wandelen toch wat te doen hebben, gluur dan gerust even links en rechts bij de huizen hier naar binnen. Wat hier zo in de vensterbanken wordt gezet zie je lang niet overal.

Handige tips

De nieuwste versie van het boekje van het Krijtlandpad stamt uit 2001. Dat is dus inmiddels flink verouderd, maar nog steeds wel bruikbaar. In Maastricht zul je tegenwoordig tevergeefs naar de N2/A2 zoeken, die ligt sinds enige jaren onder de grond. Het kruisen van deze weg ziet er dus anders uit dan de kaart in het boekje doet vermoeden, maar het is er alleen maar eenvoudiger en vooral rustiger op geworden.

Deze etappe is natuurlijk ook andersom te lopen. Vanaf station Maastricht ligt de zeer aan te raden binnenstad dan precies aan de andere kant. Je moet het station dan dus via de loopbrug passeren en vervolgens vanuit het station via een rechte weg, over de Maas, loop je binnen enkele minuten de binnenstad in.

Kritische noot

Maastricht is een mooie stad waar veel is te doen. Valkenburg is echt een plaats in de categorie “You love it or you hate it”. Toerisme voert hier de boventoon. Juist daardoor is er in deze relatief kleine plaats extreem veel te doen, maar je kunt dus over de hoofden lopen in de zomertijd. Bovendien kunnen het ook erg jonge hoofden zijn. Veel jongeren gaan tegenwoordig op vakantie naar de Spaanse of Turkse kust, maar nog steeds heeft ook Valkenburg aantrekkingskracht. En dus campings met groepen jongeren die niet al te stil zijn en ’s avonds en ’s nachts in Valkenburg het feest zo lang en uitbundig mogelijk voortzetten.

Prijs

Het Krijtlandpad is geheel vrij te lopen, maar het boekje is wel een aanrader. Helaas is er geen up-to-date versie van te krijgen, maar ook de versie uit 2001 is nog steeds bruikbaar. Verder is het in dit toeristische gebied mogelijk om je portemonnee geheel te legen.

Lengte bezoek

Deze etappe is ongeveer 12 km en zal dus, afhankelijk van je tempo, ongeveer 2 tot 2,5 uur wandelen zijn. Maar vergeet niet te genieten van het stuk langs de Geul en de omgeving. Er is dus met gemak een dagdeel van te maken en de rest van de dag zijn er genoeg leuke dingen te doen in Maastricht of Valkenburg.

Goed om verder te weten

Valkenburg oefent tevens, hoe vreemd het misschien ook klinkt, aantrekkingskracht uit op de lokale bevolking. Die gaan hier dan heen om “Hollanders te kijken”. Het zal je inderdaad opvallen dat op de terrasjes veel stoelen richting weg zijn neergezet zodat je de langslopende mensen maximaal in het oog kunt houden. Niets let je om als Hollander andersom hetzelfde te doen. En zo zijn er dus in Valkenburg twee soorten mensen te onderscheiden; zij die reeds op een terras zitten om mensen te kijken, en zij die op weg zijn naar een terras om dat te gaan doen, en ondertussen worden bekeken.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Kijk in deze regio links en rechts, en de kans is buitengewoon groot dat je al een terras/restaurant/café/hotel/b&b en wat al niet meer ziet. Met andere woorden: volop keuze. De prijzen zijn in het algemeen niet al te laag maar er is voor elk wat wils.

Praktische info/openingstijden

Het Krijtlandpad is het hele jaar te lopen al zal het ongetwijfeld helpen als het een graad of 20 -25 is en het zonnetje schijnt.

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

Alle etappes van het Krijtlandpad:

Krijtlandpad etappe 1: Maastricht – Valkenburg
Krijtlandpad etappe 2: Valkenbrug – Epen
Krijtlandpad etappe 3: Epen – Eys
Krijtlandpad etappe 4: Eys – Mheer
Krijtlandpad etappe 5: Mheer – Maastricht

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 12 mei 2020