Wandelen Krijtlandpad etappe 2: van Valkenburg via Gulpen, Partij, Mechelen naar Epen

Lopen over het Krijtlandpad van Valkenburg via Gulpen, Partij, Mechelen naar Epen. Vanaf Valkenburg gaat het over hevelachtig terrein naar Gulpen, een alleraardigste plaats waar natuurlijk het Gulpener bier ruimschoots voorhanden is en de brouwerij ook te bezoeken. Daarna ga je heuvel op naar het Mariabeeld dat waakt over Gulpen en vervolgens gaat de route, anders dan het standaard Krijtlandpad, verder naar het zuiden langs de Geul. Je passeert halverwege Mechelen, en aan het eind staat een kraam met heel veel lekkers op je te wachten.

De weg vervolgt langs de Epener Volmolen, een van de watermolens die de Geul rijk is. Beslist niet het beroerdste deel van de wandeling is uiteindelijk het bovenste bos, waar het wandelpad rakelings langs de Belgische grens loopt. Op verschillende plaatsen zijn de oude grenspalen nog te zien. Uiteindelijk kom je op het eindpunt van deze etappe aan: Epe. Dan zit een flinke maar ook gevarieerde tocht er op.

Locatie/bereikbaarheid

Valkenburg is te bereiken per trein vanaf Maastricht. Epen heeft een bus naar Gulpen van waar je verder kunt.

Geschikt voor

Iedereen die wel van een flinke wandeltocht door heuvelachtig gebied houdt. Het is totaal een kilometer of 25 maar door de behoorlijke hoogteverschillen is het zeker een pittige wandeling. Het is ook weer geen Oostenrijk, maar voor iedereen die gewend is vlak te lopen is het een leuk avontuur.

Oordeel

Het is een pittige, maar zeer gevarieerde tocht die zeker een 8,5 verdient. Een echte topper onder de wandelingen dus, zelfs in dit gebied waar het een prestatie is als je een wandeling kiest die echt om te huilen is.

Wat ga je doen?

Vanaf Valkenburg loop je meteen door het bos flink omhoog en al snel daarna via de IJzeren Koeweg langs groen en door velden die op zo’n honderd meter hoger liggen dan waar je in Valkenburg bent begonnen loop je verder over voornamelijk halfverharde wegen. Na een kilometer of 5 passeer je een orchideeëntuin die overigens alleen in mei en juni open is. Verder lopend over holle wegen en wegen die tussen de akkers lopen en je in de zon behoorlijk kunnen opwarmen loop je uiteindelijk via een lange tamelijk rechte weg Gulpen in. Gulpen heeft een leuk centrum maar vooral: een eigen brouwerij waar Gulpener wordt gebrouwen. Die brouwerij kan bezocht kan worden, maar het is natuurlijk ook mogelijk alleen wat te proeven bij de brouwerij of in het dorp.

Vanuit het centrum loopt het pad alleraardigst verder door dit gebied dat bekend staat om zijn vele beken. In het centrum is een stuk bestrating waar een beek overheen loopt. Het water is overigens weer afkomstig van een langgerekt plantsoen en die krijgt zijn water weer uit een grote spuiter. Ben je uitgekeken, dan wacht je een niet heel lange, maar wel steile klim naar een Mariabeeld dat uitkijkt over Gulpen. Zelf kun je 360 graden er omheen rondlopen en de hele omtrek bekijken.

Loop je na de bezichtiging naar beneden dan kun je vervolgens op de Oude Akerweg af gaan wijken van de route van het Krijtlandpad. Aldaar staan bordjes met drie verticale strepen: blauw-wit-blauw. Dit pad loopt langs de Geul richting het zuiden en is buitengewoon aantrekkelijk. Volg dus via deze bordjes de weg tot net in het dorpje Partij. Je bent dan al de Geul gepasseerd. In het dorpje Partij neem je de eerste weg rechts, de Teventweg, die na een paar honderd meter tegen een paar sportvelden aanloopt. Ga er aan de linkerzijde langs en blijf het pad volgen. Bij de eerste mogelijkheid, na enige honderden meters, rechtsaf en je ziet de Geul al snel. Het pad volgend zie je vervolgens zeer regelmatig de Geul die hier met enorme slingers door het landschap worstelt.

Zorg ervoor dat je op een zelf te kiezen punt je achterwerk aan de Geul laat zakken en geniet van het langsstromende water. Lukt het je weer in de benen te komen, dan kom je vanzelf in Mechelen waar je even naar links en na 100m meteen weer de eerste weg naar rechts gaat (Burg. Papperstraat), waar je dan ook weer na dik 50m rechtsaf slaat de Meester Beukenweg in. Deze loopt na een kleine linkerbocht rechtdoor weer in een pad langs de Geul uit. Blijf genieten van het pad dat soms vlak langs de Geul en dan weer door een stukje open weiland met opvallend veel koeienflatsen loopt (je bent gewaarschuwd) en uiteindelijk wacht je een beloning bij de Winbergerhoeve. Tenminste als je zelf betaald dan. Maar wel lekker 😊.

Het zuidelijke traject van het Krijtlandpad is hier inmiddels aangesloten en je kunt schuin rechtdoor richting Epen of linksaf richting Vaals. Je kunt hier overigens smokkelen richting Epen door bij de Winbergerhoeve over de weg naar Epen te lopen. Dat is wel kort, maar minder leuk en bovendien mis je het interessante stuk van het Krijtlandpad ten zuiden van Epen.

Vervolg je het Krijtlandpad hier, dan kom je via een aardig pad bij de Epener Volmolen, een watermolen. Samen met de boerderij is dit een mooie plaats om even rond te kijken en als je een beetje geluk hebt is het ook binnen open. Er volgt een wat minder interessant stuk door het gehucht Terziet, maar daarna kom je op een pad tussen karakteristieke hagen richting het bovenste bos. De naam geeft het al aan; dat is wel even een stukje klimmen. Hoewel het pad hier, zoals in heel Zuid-Liburg, echt geen stijgijzers vereist, zullen veel wandelaars blij zijn als ze boven zijn. En om maar met het slechte nieuws te beginnen; Dat is niet meteen aan het begin van het bovenste bos. Ook in het bos stijgt het pad vrolijk nog een eind door.

De beloning is een mooi stuk bos dat vlak langs de Belgische grens aan ligt. Als je dus een beetje doorloopt in het bos, er zijn meerdere paden die je hier kunt nemen, stuit je vanzelf op een van de oude grenspalen tussen Nederland en België. Zorg er wel voor dat je niet rechtdoor loopt, want dan eindig je in Luik of als je echt de weg kwijtraakt, in Charleroi. Je behoorlijke kim wordt hier beloond met mooi bos en een redelijk gelijkmatig pad, wat uiteindelijk een beetje daalt bij Epen. Een laatste toetje is op de Julianastraat nog even oversteken naar de Schweibergerweg (en nee, je bent hier niet opeens in Duitsland) en via een paar leuke paden achterom in Epen terecht te komen.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Gulpen is leuk, het Mariabeeld op de Gulpenerberg de moeite waard, genieten van de Geul en het wandelen over de weilanden daar, een ijsje eten bij Camerig, de watermolen en uiteindelijk het Bovenste Bos. Al met al een wandeling waar heel wat mooie onderdelen inzitten.

Laat maar zitten

Er zijn een paar stukjes wat minder in deze wandeling, maar het mag nauwelijks naam hebben. Kortom, gewoon in zijn geheel lopen dus!

Handige tips

Het Krijtlandpad is in principe een rondje. Maar je kunt ook een “middendoor” stuk wandelen van Gulpen naar Slenaken. Daardoor kun je een korter rondje lopen. Wat ook mogelijk is, is om een 8 te lopen zoals in deze routebeschrijving (samen met de vier andere beschrijvingen) is gedaan. Je loopt dan van Maastricht naar Valkenburg, Gulpen, steekt dan naar beneden over naar Epen, vervolgens Vaals, terug naar Gulpen, weer middendoor naar Slenaken en de weg vervolgen naar Noorbeek, Mheer, Eijsden en terug naar Maastricht. Er is in deze beschrijving een extra middendoor route beschreven zodat je niet tweemaal hetzelfde stuk hoeft te lopen. De ene route loopt langs de Geul, de andere via de Gulp. Achteraf kun je zelf de mooiste van de twee bepalen.

Een goede app op de telefoon waar alle wandelpaden op staan is echt geen overbodige luxe. Het fijne van een dergelijke app is natuurlijk dat je af en toe een ander pad kunt nemen (per ongeluk of expres) zonder dat je helemaal verdwaald.

Kritische noot

Het Krijtlandpad is heel wisselend gemarkeerd; dan weer uitstekend, dan weer beroerd. Dat geldt ook voor het pad dat hier wordt gebruikt voor de tocht langs de Geul.

Prijs

Het Krijtlandpad is gratis te lopen. Het boekje waarin de tocht wordt beschreven is, ondanks de veroudering, wel een aanrader. Verder kun je in dit gebied je geld wel kwijt aan eten en drinken.

Lengte bezoek

Deze tocht is een kilometer of 26 en door het heuvelachtige terrein pittig. Neem je bij Camerig, dus na het ijs eten bij de Winbergerhoeve, de korte route naar Epen dan bespaar je je een kilometer of 6.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is er in Valkenburg, Gulpen, Mechelen en uiteindelijk Epen ruimschoots voor handen en slapen is in deze hele regio ook geen probleem.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen, maar de tijd dat de parasols boven de terrassen zijn uitgeklapt is natuurlijk wel de beste wandeltijd…

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

Alle etappes van het Krijtlandpad:

Krijtlandpad etappe 1: Maastricht – Valkenburg
Krijtlandpad etappe 2: Valkenbrug – Epen
Krijtlandpad etappe 3: Epen – Eys
Krijtlandpad etappe 4: Eys – Mheer
Krijtlandpad etappe 5: Mheer – Maastricht

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 10 mei 2020