Wandelen Krijtlandpad etappe 3: van Epen naar Eys

Wandelen over het Krijtlandpad van Epen naar het Drielandenpunt. Vervolgens gaat het via Vaals, Holset, Vijlen, Nijswiller naar eindpunt Eys. Je passeert het hoogste punt van Nederland en wandelt door de hoogst gelegen bossen van Nederland. Hoewel het niet de Oostenrijkse Alpen worden, is het bij elkaar vanwege de heuvelachtige route een stevige tocht. Wel heel on-Nederlands, en het is niet voor niets dat dit deel van Nederland door veel binnenlandse toeristen wordt bezocht.

Locatie/bereikbaarheid

Epen en Eys kennen beide een busverbinding, maar raadpleeg zeker 9292 voor actuele informatie.

Geschikt voor

Het is een wandeling van een 25 km maar het is een zeer heuvelachtig terrein. Het is dus echt een pittige wandeling, veel pittiger dan het aantal kilometers doet vermoeden.

Oordeel

De wandeling krijgt vanwege de vele mooie heuvelachtige bospaden, het Drielandenpunt en uiteindelijk na Vaals met wat meer open maar fraai landschap totaal een 8.

Wat ga je doen?

Vanaf Epen loop je eerst via een pad naar de Geul en daar loop je een klein stukje noordwaarts. Via een pad door een weiland duik je de bossen in en daar kom je eigenlijk tot Vaals bijna niet meer uit. Het is dus een aaneenrijging van bos vlak tegen de grens van België. Met hier en daar overigens wel mooie uitkijkjes over het Limburgse landschap, de strook bos langs de grens hier is niet heel breed. Overigens is het flink heuvelig hier, dus het is voortdurend klimmen en dalen. Het is nooit extreem stijl, maar aan het eind zul je het goed voelen. Totaal stijg je zo’n beetje 200m, maar in werkelijkheid heb je dus flink meer in de benen zitten.

Ondertussen passeer je in een open stuk overigens nog de geldkuil. Voor het geval dat je denkt; dat is iets voor mij…het is een plek waar in vroeger tijd steen werd gewonnen waardoor op dure bakstenen kon worden bespaard. Wie weet is het nu nog steeds mogelijk (gratis) steen mee te nemen, maar of het wandelen daar eenvoudiger van wordt is de vraag. Uiteindelijk, aan de eind van dus een heel flink stuk bos, kruis je een drukke weg richting Gemmenich/België. Je kunt het letterlijk zien liggen en herkennen aan een ander bos; verkeersborden. Het laatste stuk is al aardig op hoogte en dus wat vlakker en aan de toenemende drukte kun je zien dat je het Drielandenpunt nadert.

Je houdt ervan of je haat het, maar het Drielandenpunt is in ieder geval letterlijk een hoogtepunt. Het Drielandenpunt is uiteindelijk gewoon en paal waar je naar kunt kijken en dat hebben de meeste mensen na een foto gauw gezien. Een meter of 50 naar het noorden ligt, gemarkeerd door drie palen, het hoogste punt van Nederland; 322 meter. De toren die vlakbij het Drielandenpunt staat is de Koning Boudewijntoren en via trap buitenom kun je op het platform op 60 meter hoogte komen. Je ziet dan onder andere de horeca aan je voeten liggen, het doolhof, de speeltuin, de iets verderop gelegen Wilhelminatoren en de stad Aken, die hier vlak over de grens ligt.

Ben je helemaal klaar met het Drielandenpunt dan kun je, nog steeds in het bos, doorlopen naar Vaals. Het is een helemaal niet onaardige plaats aan de grens met Duitsland. Je loopt door het centrum en daarna via een lange uitvalsweg richting het westen. Na een brug over een grote weg kom je in open, landelijk gebied terecht. Het is nog steeds heuvelachtig, hoewel het wat minder is dan het bosgebied waar je nu wel naar het zuiden op uit kunt kijken.

Een plaats met een alleraardigste kerk is Holset. Je kunt erin en dat is de moeite waard. Is ondertussen je water op, dan kun je hier voor een euro een flesje gewijd water kopen. Of je er beter van gaat lopen is de vraag, maar je bent dan wel in het bezit van een waterflesje dat lang niet iedereen heeft.

Daarna vervolgt de weg naar Vijlen gemarkeerd door een forse kerk in bekende stijl. De standaardroute loopt, zoals op de kaart ook is te zien, om Vijlen heen, maar het is de moeite gewoon door het centrum te lopen. Hier kun je, net als op zoveel andere plaatsen in Limburg, uitgebreid op een terras gaan zitten en dat heb je inmiddels zeker verdiend. Het is niet enorm ver meer naar Eys, maar hou nog een klein beetje rekening met het laatste stukje voor wat betreft inname van drank met een oplopend percentage alcohol.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Bij het Drielandenpunt kun je twee uitkijktorens bezoeken en kies er minstens eentje van. De Koning Boudewijntoren staat heel dicht bij het drielandenpunt en is niet te missen. Het is een klauterpartij van een meter of 60 maar je krijgt er een mooi uitzicht voor terug.

Verder kent Vaals helemaal geen onaardige binnenstad. Omdat je verder in dit deel van Limburg geen grotere plaatsen hebt, is het misschien een aardige tussenstop.

Het kerkje van Holset is zeker een bezoek waard. Het is alleraardigst om even binnen te wandelen.

Laat maar zitten

Tja, bij zo’n wandeling heb je vast dingen die je minder bevallen. Maar ja, erg veel is er vaak niet aan te doen. Er zijn zeker alternatieven voor stukken wandelroute, maar dat vergt dan vooraf wel wat uitzoekwerk. Het Krijtlandpad is niet voor niets zo uitgezet maar als je denkt in een nachtmerrie te belanden dan kun je vooraf dus een alternatief bedenken. Tijdens het wandelen kun je alleen details aanpassen of wordt het vaak een stuk meer wandelen…

Handige tips

Het Drielandenpunt kent dus twee uitkijktorens, waarvan de Koning Boudewijntoren vlakbij het drielandenpunt het hoogste is. De Wilheminatoren is wat lager maar heeft wel een fraaier design en voor de liefhebbers een stuk met een glazen bodem. Het is maar wat je wil en als je niet kunt kiezen, dan kun je altijd nog alle twee doen. Erg prijzig is het niet, dus je zult er niet aan failliet gaan.

Kritische noot

De eerste uren lopen vrijwel geheel door bos. Ben je dus een boshater, dan kun je vooraf een alternatieve route iets meer naar het noorden uitstippelen. Er zijn hier vele wegen die naar het Drielandenpunt lopen, dus je hebt de keuze.

In Overijssel en Gelderland heb je veel zandwegen. In dit gedeelte van Limburg zijn dezelfde soort wegen vaak grindwegen. Hoewel je dus niet op asfalt loopt, loop je wel vaak halfverhard en bij sterke dalingen of stijgingen kan het grind een onvast gevoel geven. Gelukkig is het hier geen Oostenrijk, waar je met gemak van zo’n grindweg naar beneden zou kunnen glijden, maar niet iedereen zal het kunnen waarderen.

Prijs

Het pad lopen kosten 0 euro, maar mocht je het boekje van het Krijtlandpad nog niet hebben probeer dat dan op de kop te tikken. Het is niet meer nieuw verkrijgbaar, maar tweedehands wel. Ondanks de veroudering staat het nog steeds veel nuttige informatie in over de route en de omgeving.

Lengte bezoek

Deze wandeling lijkt met zijn 25 km niet extreem lang, maar door het vele stijgen en dalen vergt het wel een uur of 6-7. Hij is natuurlijk in te korten door bijvoorbeeld in Vaals te eindigen. Ook het Drielandenpunt is echt wel een uurtje waard en tel er maar een uurtje bij op als je het doolhof gaat doen. Het lijkt niet extreem moeilijk, maar dat valt toch tegen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is er in Epen maar daarna urenlang eigenlijk niet zonder om te lopen. Neem dus drinken en wat lekkers mee. Vanaf het Drielandenpunt loop je via Vaals en verder eigenlijk van plaats naar plaats en dus terras naar terras. Overnachten is in deze buurt geen enkel probleem.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar door te lopen. Hou er rekening mee dat een flink deel door het bos loopt over paden die stijgen en dalen, dus met heel nat weer kan het een grote glijpartij worden.

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

Alle etappes van het Krijtlandpad:

Krijtlandpad etappe 1: Maastricht – Valkenburg
Krijtlandpad etappe 2: Valkenbrug – Epen
Krijtlandpad etappe 3: Epen – Eys
Krijtlandpad etappe 4: Eys – Mheer
Krijtlandpad etappe 5: Mheer – Maastricht

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 5 mei 2020