Wandelen Krijtlandpad etappe 4: van Eys naar Mheer

Een forse maar leuke wandeling die begint in Eys, fantastisch naar Gulpen loopt, vervolgt via langs de Gulp en uiteindelijk vlakbij de Belgische grens weer afbuigt naar het westen. Onderweg kom je langs het Klooster Wittem wat een bezoek zeker waard is en ook het kleine maar charmante centrum van Noorbeek nodigt uit tot een wat langere pauze.

Locatie/bereikbaarheid

Eys en Mheer zijn beide te bereiken per bus. Wat natuurlijk kan is meerdere etappes van het Krijtlandpad achter elkaar lopen …

Geschikt voor

Wandelaars die zin hebben in een flinke, gevarieerde wandeling.

Oordeel

Deze wandeling begint net buiten Eys met een dikke 9. Het uitzicht, de cipressen en een leuk stuk pad dwars door een stuk akkerland, het is allemaal dik in orde. Daarna komt weer de Gulperberg, ook de moeite waard en vervolgens komt het pad langs de Gulp. Dat stuk is vergeleken met het pad langs de Geul toch minder mooi. Het laatste deel, met Noorbeek als fraai tussendoortje en eindpunt Mheer met zijn kasteel, maken deze wandeling totaal een dikke 8.

Wat ga je doen?

De wandeling start in Eys waar je via de Kelderweg naar het zuiden toe de spoorweg kruist waar op zekere dagen de stoomtrein met luide fluit voorbij kan komen. Deze stoomtrein van de ZLSM (Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij) wordt afgewisseld met een historische dieseltrein die vast andere geluiden maakt als je toevallig vlak ervoor het spoor oversteekt. Al heel snel pik je het Krijtlandpad weer op en is er een grindweg (Karstraat) door akkerland richting Gulpen. Bijzonder hier zijn de cipressen die dit gebied een Italiaans tintje geven. Lukt het je een foto te maken met de juiste uitsnede dan kun je thuis schaamteloos vertellen dat je 2000 km verderop in Toscane bent geweest. Doe je er nog wat foto’s bij van de Romeinse Katakomben uit Valkenburg dan kan je verhaal niet meer stuk.

Het pad wordt een stuk smaller en vervolgt dwars door de akkers richting Wittem. Wittem is bekend van het klooster dat hier midden in de kleine plaats is te vinden. Van buiten ziet het er misschien niet zo heel bijzonder uit, maar het is echt een bezoek meer dan waard. De binnenkant van de kerk is werkelijk spectaculair. Als je doorloopt kom je in het nieuw aangebouwde gedeelte dat hiermee een enorm contrast vormt en er is een nog kleinere ruimte te vinden waar een kerk in erg compacte vorm is geschapen. Al met al is deze kerk een bezoek en heel kleine omweg meer dan waard. Er zijn in de zomertijd wekelijks rondleidingen, maar dat zul je vooraf moeten uitmikken en reserveren.

Na Wittem vervolgt het Krijtlandpad richting het Mariabeeld op de Gulperberg en dat betekent dus wel even een flinke klim, merendeels via enkele trappen. Na genoten te hebben van het uitzicht, en van het Mariabeeld natuurlijk, vervolgt de weg richting Gulpen. Let overigens even op de bankjes hier; sommige zijn voor de gelovigen die naar Maria willen kijken, de meesten voor de ongelovigen die meer van het uitzicht richting Gulpen of Partij en Mechelen willen genieten. Tot slot ziet er een wellicht typisch Limburgs tintje aan het beeld; een aannemer met de naam Lemmens heeft het beeld gemaakt, en bisschop Lemmens heeft het beeld in 1935 ingewijd. Je zou er bijna wat van gaan denken.

Loop je naar beneden naar Gulpen dan kom je onderaan, vlak voor je de N278 kruist, bij de Gulp terecht. Daar ga je linksaf om de Kortsluitroute van Gulpen naar Slenaken te gaan lopen. Ook deze route is gemarkeerd, hoewel de markering net als de rest van het Krijtlandpad niet altijd even fantastisch is. Al heel snel kom je via een grote bocht bij de pannekoekenmolen, hoewel de meeste mensen zullen zweren dat het een watermolen is. Hij is in ieder geval imposant en als het etablissement open is kun je er natuurlijk even binnenwippen. Even later ligt aan de overkant van de weg zwemparadijs Mosaqua en een piramide die hier in 1992 voor ca. 4 miljoen euro is gebouwd als bezoekerscentrum. Omdat de bezoekersaantallen op minder dan 10% uitkwamen van wat de verwachting was is de boel na 6 maanden failliet gegaan en daarna voor ca. 100.000 euro verkocht aan de oorspronkelijke eigenaar van de grond. Niet echt een succesverhaal kortom.

Het wandelpad, met vooral aan het begin richting Pesaken een stuk asfaltweg, volgt de Gulp redelijk. De Gulp is echter een vrij kleine beek die enorm meandert, dus af en toe ben je er dichtbij en honderd meter verderop is de Gulp opeens ver weg geslingerd. Toch is de loop goed te zien omdat er altijd bomen aan de oever staan en de Gulp logischerwijs wat lager in het landschap ligt. Zeker de gebieden waar weilanden aan beide zijden van de Gulp liggen zijn erg aardig op het moment dat de koeien dwars door de bepaald niet diepe Gulp van het ene naar het andere deel lopen. Overigens zijn er ook talloze doorwaadbare plaatsen waar zandwegen niet via een brug de Gulp passeren, maar eenvoudigweg dwars door de Gulp lopen.

Er is van de Kortsluitroute nog een omleiding via Crapoel beschreven in het boekje, die weliswaar over een grindweg loopt maar wel ver weg van de Gulp leidt. Na Pesaken wordt overigens het pad verder richting Slenaken beschreven via een fraai bospad afgewisseld met open veld. Je kunt ook een stuk dichter bij de Gulp blijven door na Pesaken wat verder door te lopen richting Billinghuizen en vlak voor de boerderij met nr. 21 linksaf te slaan. Je loopt dan een lang stuk door een weiland, aan het eind naar links en 10m later weer naar rechts waarna je dwars over een voormalig boerenerf loopt. De weg rechtdoor door het weiland vervolgen en aan het eind rechtsaf de Gulp over, maar nog geen 50 meter verder alweer linksaf een smal bospad in. Binnen enkele honderden meters passeer je weer via een brug de Gulp. Daarna blijf je deze redelijk aan de oever volgen, bij een splitsing rechts aanhouden. Enige honderden meters verder niet de brug overgaan maar het pad volgen dat nu flink gaat klimmen. Duidelijk is hier te merken hoe diep de Gulp het dal hier heeft uitgesleten. Hou bij splitsingen rechts aan maar kruis de Gul niet. Je komt op deze wijze vanzelf via het Slenakerpad in Slenaken uit.

Het eerste wat je op zal vallen in Slenaken is de enorme hoeveelheid horeca. Daar kun je natuurlijk gebruik van maken maar kijk zeker even op het kerkhof van de plaatselijke kerk. Naast ijzeren kruizen die je niet op veel andere plaatsen ziet, staan er nog kruizen op graven van honderden jaren geleden. Ook de diagonaal tegenover de kerk gelegen pastorie is een blik waard, desnoods vanaf het tegenovergelegen terras. Loop je verder de Dorpstraat in dan zul je in het oude gemeentehuis tegenwoordig de bakker annex supermarkt(je) vinden, waarna de weg naar links vervolgt en je al snel weer op een van de kenmerkende holle wegen aan een klim begint. Afwisselend gaat het pad verder over grindwegen en af en toe een stukje asfalt met hier en daar een camping en vakantiehuizen.

Een lange bijna rechte weg leidt naar Noorbeek en dat dorp is absoluut de moeite waard. Het Krijtlandpad gaat vreemd genoeg niet echt door het centrum, maar dat is absoluut een aanrader. Kom je dus in Noorbeek op de eerste T-splitsing, dan ga je met het Krijtlandpad linksaf maar niet na honderd meter meteen naar rechts, maar rechtdoor. Je loopt dan het Pley op, het centrale plein van Noorbeek. De kerk ligt dan al voor je en ook daar kun je een bezoekje aan brengen. Horeca is er ook in Noorbeek genoeg, dus als je het plein goed wilt bekijken terwijl een parasol boven je hoofd de zon even weg houdt en je lijf intern ook wat bevochtigd wordt dan is dit een prima plek.

Het vervolg kan heel aardig via de Klompestraat, waarbij je na een knik rechts een pad inslaat genaamde de Brikkenstraat. Aan het eind sla je dan linksaf waarna je weer op het Krijtlandpad bent aangekomen. Het pad vervolgt flink omhoog, passeert een manege en daarna via een lange vrijwel rechte grindweg loop je op Mheer aan. Je komt aan in Onder-Mheer, en als je de weg blijft volgen tot je op de Dorpsstraat bent aangekomen waarna je in de looprichting de weg vervolgt, kom je vanzelf op het centrale plein van Boven-Mheer. Maar natuurlijk niet nadat je nog een eindje bent gestegen. Op het centrale plein staat ook de Sint Lambertuskerk en daarachter ligt het kasteel van Mheer. Van het kasteel is het binnenplein vrij te bezoeken. De toegangsweg ligt direct links van de kerk.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Zoals boven al te lezen is de kerk van klooster Wittem absoluut een bezoek waard. Het Krijtlandpad loopt er pal langs dus het is feitelijk geen enkele extra moeite.

Laat maar zitten

Het stuk tussen Gulpen en Pesaken is het minst leuke stuk, maar helaas nauwelijks te voorkomen tenzij je weer een eind extra loopt.

Handige tips

Het Krijtlandpad is ca 90km en in 5 dagen goed te doen inclusief bezichtiging van meerdere dingen onderweg, uitgebreid zitten om iets te drinken en te eten en zeker niet om 4 uur ’s ochtends te hoeven opstaan voor de volgende etappe zoals de Nijmeegse vierdaagse. Als je niet in de buurt woont loont het de moeite er een minivakantie van te maken waarbij je het hele pad in één keer loopt en eventueel nog wat extra tijd inplant voor extra activiteiten. De 5 dagen geven al redelijk veel ruimte voor extra bezichtigingen of omwegen, maar er is natuurlijk meer te doen.

In verschillende dorpen zijn inmiddels geldautomaten en al langer geleden bankfilialen, verdwenen. Pinnen kan op heel veel plaatsen, maar heb je behoefte aan contact geld dan is dat soms mogelijk bij de plaatselijke middenstand; bij aankoop van producten kun je dan wat meer geld “bijpinnen”. Zo ga je dus bij een bakker of wat dan ook met meer contact geld de deur uit dan waarmee je binnenkwam.

Het kasteel van Mheer is niet te bezoeken. Alleen de inwoners van Mheer worden eenmaal per jaar uitgenodigd voor een kopje koffie. Dus wil je het toch eens van binnen zien, ga hier dan wonen of zie op miraculeuze wijze mee te liften met een inwoner.

Kritische noot

Het Krijtlandpad wordt soms goed, soms minder goed aangegeven. Ook zijn er in de loop van de tijd stukken van de route verbeterd. Dat is natuurlijk mooi, maar loop je op zo’n vernieuwd stuk en ontbreekt er vervolgens een aanwijzing, dan ben je dus echt “lost”. Zonder app en goede digitale plattegrond wordt het dan een puzzel in plaats van een leuke wandeltocht.

Prijs

Het Krijtlandpad is gratis te lopen, horeca en overnachten heb je hier in alle prijsklassen. Het boekje van het Krijtlandpad is een aanrader om aan te schaffen.

Lengte bezoek

Deze wandeling is met een kilometer of 24 ook wel weer een flinke wandeling. Afgezien van de Gulperberg is veel van de route relatief vlak, met hier en daar even een aardige stijging of daling. Al met al toch een wandeling die langer aanvoelt dan dat hij werkelijk is.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is er genoeg, maar in het stuk tussen Gulpen en Slenaken zul je het tevergeefs zoeken. Ook in Noorbeek is veel horeca, maar op maandag blijkt alles gesloten. Hoewel ondernemen hier in het bloed van veel mensen zit, is kennelijk nog niemand op het idee gekomen om open te zijn juist als alle anderen gesloten zijn.

Praktische info/openingstijden

Het Krijtlandpad, dus ook deze etappe, is het hele jaar te lopen. Wat eigenlijk voor de meeste wandelingen geldt; er is natuurlijk beter en minder goed weer te verzinnen om dit pad te lopen. Dit pad is het waard om goed uit te kienen wanneer je gaat wandelen.

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

Alle etappes van het Krijtlandpad:

Krijtlandpad etappe 1: Maastricht – Valkenburg
Krijtlandpad etappe 2: Valkenbrug – Epen
Krijtlandpad etappe 3: Epen – Eys
Krijtlandpad etappe 4: Eys – Mheer
Krijtlandpad etappe 5: Mheer – Maastricht

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 3 mei 2020